Pretraga:        

22.03.2013.

Akcijama studenti i asistenit Future obeležili Svetski dan šuma

Povodom Svetskog dana šuma, 21. marta asistenti i studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, Ekološko udruženje Šumska vila sproveli su dve ekološke akcije:
- Akciju pošumljavanja pod nazivom "Porodično stablo" ispred SC Košutnjak, i
- Akciju čišćenja Zvezdarske šume.
Tom prilikom na Košutnjaku je posađen drvored breza, a u Zvezdarskoj šumi je očišćen deo između ulica Nikole Doksata i Bosutske.

Podršku akcijama dali su GO Čukarica, JKP Zelenilo i JKP Gradska čistoća.

    

 21.03.2013.

„Soft Skills Academy – Unapredi svoje sposobnosti!“.
Od od 9. do 13. aprila 2013.

 

U periodu od 9. do 13. aprila, održati besplatni seminar ličnih i profesionalnih veština namenjen studentima svih fakulteta u Beogradu „Soft Skills Academy – Unapredi svoje sposobnosti!“.
Akademija se ove godine organizuje po četvrti put i dosadašnje izuzetno veliko interesovanje mladih je potvrdilo potrebu za događajem ovog tipa. Velikom broju polaznika Akademije su upravo veštine ili kontakti stečeni na ovom događaju pomogli pri zapošljavanju.

Ovaj petodnevni događaj podstiče studente na rad na sopstvenom usavršavanju. Učešće na Akademiji će uzeti 50 najboljih kandidata sa fakulteta u Beogradu, koji će učestvovati na treninzima iz oblasti „mekih" veština (vremensko organizovanje, prezentacione i komunikacione veštine, vođenje projekata, rešavanje konflikata, razvijanje liderskih veština, motivacija i srodne teme). Cilj ove Akademije je da omogući studentima da unaprede veštine koje će im pomoći u izgradnji uspešne karijere.

Ova grupa izuzetnih mladih ljudi, budućih lidera, će biti okupljena na jednom mestu. Kao i do sada, prednost pri izboru učesnika će imati društveno aktivni studenti završnih godina, koji su spremni da stečeno znanje primene na najbolji način.

Značaj ovog projekta prepoznali su i Univerzitet u Beogradu kao i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i Kancelarija za mlade Grada Beograda. U prilogu Vam šaljem sve podrške.

Organizator događaja je Udruženje studenata elektrotehnike Evrope, Istek (EESTEC) Lokalni komitet Beograd.

Prijavite se.....    

11.03.2013.

EDUfair sajam obrazovanja 2013

Ovogodišnji EDUfair sajam obrazovanja održan je 08. i 09. marta u hotelu Metropol Palace. Organizator sajma je firma Oivivio, specijalizovana za organizaciju projekata, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ambasadom Velike Britanije.

Svečanom otvaranju, 8. marta prisustvovali su rektori, dekani, profesori, kao i predstavnici medija, a počasni gost  sajma ove godine bila je Velika Britanija. Na sajmu je učestvovalo preko 80 domaćih i inostranih fakulteta i visokih škola iz 15 zemalja. Učesnik sajma bio je i Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, u okviru štanda Univerziteta Singidunum.

Veliki izbor fakulteta na jednom mestu, omogućio je srednjoškolcima da dobiju sve potrebne informacije koje su im potrebne pri izboru njihovog daljeg školovanja.    

04.01.2013.

Održana prezentacija na temu: “Biomasa i plantažiranje Miscanthusa giganteusa” za predstavnike Udruženja građana Voždovac

U petak, 04.01.2013., u Sali 1 Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, održana je prezentacija na temu: “Biomasa i plantažiranje Miscanthusa giganteusa”. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici  Udruženja građana opštine Voždovac, Dragan Vuković, pomoćnik gradskog sekretara za saobraćaj i prof. dr Milan Radunović  iz firme Energy System Integrator (ESI).

Prisutnima su predstavljene sve mogućnosti  plantažiranja i korišćenja energetskih useva “Miscanthus giganteusa”  u proizvodnji energenata za ogrev (peleta) i kao pogonskog goriva u termoelektranama.

Udruženje građana Voždovac ima stručan tim ljudi, koji su napravili program razvoja podavalskog regiona, na bazi rada u visokoprofitabilnim poslovima u poljoprivredi.

Nakon prezentacije usledila je diskusija  na kojoj su  iskazani zajednički interesi za formiranje Investicione grupe koju će činiti Lokalna akciona grupa za podršku ruralnih regija (Lag) pri Udruženju građana Voždovac, Fakultet za primenjenu ekologiju Futura i Lafarge Beočinska fabrika cementa. Investiciona grupa će imati za cilj izradu Lokalnih ekoloških investicionih programa, koji će biti u funkciji stimulisanja proizvodnje energetskih useva, potencijalnih strateških proizvoda na tržištu.


27.12.2012.

Svečana dodela diploma

Na svečanosti didele diploma diplomskih, master i doktora nauka, koja je održana na Univerzitetu Singidunum,  svečano su  su uručene diplome doplomskih akademskih studija, master akademskih studija i diploma doktora nauka.

Svečanost je otvorio Rektor Univerziteta prof. dr Milovan Stanišić, a prisutne su pozdravili i emeritus prof. dr Slobodan Unković, predsednik veća departmana za poslediplomske studije i dekan fakulteta za primenjenu ekologiju Futura prof. dr Gordana Dražić.

Diplome osnovnih studija primilo je 15 studenata. Diplome master studije primili su: Nikola Đorđević, Tea Spasojević, Slađana Đorđević, Dubravka Perović, Aleksandra Velimanović.
U doktora nauka promovisana je Dragica Vojinović.

http://www.singidunum.ac.rs/#galerije-dodele_diploma


18.12.2012.

Studijska poseta Institutu za transfuziju krvi u oviru bloka vebi o opasnom otpadu

U petak 14-og decembra, organizovana je poseta Institutu za transfuziju krvi Srbije. Poseti su prisustvovali studenti prve i druge godine Fakulteta za primenjenu ekologiju ``Futura`` u okviru nastavnih aktivnosti predvidjenim programom predmeta Industrijski i opasan otpad i Komunalni otpad.

Predavanje na temu : “Upravljanje medicinskim otpadom u institutu za transfuziju krvi Srbije” , održala je Načelnik odeljenja za poslove bezbednosti i zdravlja na radu, ekologije i higijene, Mr. sc BIljana Martinović.

Ovom prilikom studenti su imali priliku da se upoznaju i sa načinom funkcionisanja  modernog uredjaja za tretman  medicinskog otpada kojim se tretira otpad koji nastaje u Institutu.

    


15.12.2012.

Studijska poseta studenata Future Termoelektrani Nikola Tesla

Studenti treće i četvrte godine Fakulteta za primenjenu ekologiju su u petak 14. decembra bili u studijskoj poseti termoelektrani Nikola Tesla. Odlazak u termoelektranu  je organizovan u sklopu predmeta Obnovljivi izvori energije i Ekosistemske tehnologije.

Studenti su imali priliku da se, kroz dva predavanja,  upoznaju sa načinom funkcionisanja termoelektrane, principima proizvodnje električne energije, kao i projektima koji su do sada završeni i onima koji su u planu, a tiču se smanjenja uticaja termoelektrane na životnu sredinu.

 

Nakon predavanja studenti su obišli svih pet blokova Termoelektrane Nikola Tesla A, kao i kontrolnu sobu drugog bloka iz koje se „vozi“ blok. Studenti su obišli i krug termoelektrane i videli deponiju uglja, trake za dopremanje uglja, elektrofiltere i dva velika dimnjaka kroz koje se emituju procesni gasovi svih šest blokova.30.11.2012.

Studenti Future u poseti Naucnom Institutu za veterinarstvo Srbije

U cilju realizacije nastavnih aktivnosti na predmetu Ekologija mikroorganizama 09.11.2012. i 23.11.2012. godine studenti IV godine osnovnih akademskih studija bili su u poseti Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije. Nakon upoznavanja sa osnovnim principima rada laboratorija za bakteriologiju  i mikrobioloških laboratorija za ispitivanje namirnica životinjskog porekla, kao i osnovnim akreditovanim metodama koje se u njima sprovode, studenti su imali blok praktične nastave u okviru programa predviđenog za laboratorijske vežbe.

Praktičan rad u laboratoriji za bakteriologiju uključivao je ovladavanje osnovnim tehnikama sterilnog rada u mikrobiološkoj laboratoriji, bojenje mikroorganizama, gajenje mikroorganizama i pripremu hranljivih podloga za gajenje mikroorganizama kao i mikroskopiranje pripremljenih preparata. Drugi deo bloka praktične nastave u mikrobioloskoj laboratoriji uključivao je ovladavanje osnovnim metodama za određivanje bakteriološke ispravnosti namirnica životinjskog porekla.
16.11.2012.

Studenti Futura na panel diskusiji NIN-a: Energetska budućnost Srbije – ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Nedeljnik NIN je 15. Novembra u Medija centru organizovao panel-diskusiju NIN fokusa “Energetska budućnost Srbije – ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora” – o stanju i perspektivama proizvodnje energije iz obnovljivih izvora danas.

Na diskusiji su učestvovali predstavnici Vlade Srbije, privrede, studenti fakulteta za primenjenu ekologiju - Futura i organizacija koje se bave ovom problematikom: Dejan Trifunović,  pomoćnik ministra, Sektor za održivu energetiku, Ministarstvo energetike; Maja Turković,  predsednik, Srpsko udruženja za energiju vetra (SEWEA);Ivan Karić, predsednik, Zeleni Srbije; Milan Ćušić, zamenik direktora, REV; Ivan Matejak, menadžer, Securum Equity Partners i Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Učesnici diskusije su izneli svoja viđenja stanja u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (Sunce, vetar, geotermalni izori, biogas), kao i moguća rešenja energetske budućnosti Srbije kroz Nacionalni plan za obnovljive izvore energije koji je u izradi i kroz druge zakonske regulative.
12.11.2012.

Studenti Future na velikoj izložbi Ljube Popovića u Valjevu

U valjevskoj Modernoj galeriji 10.11.2012. godine otvorena je izložba slika akademika Ljube Popovića, jednog  od najistaknutijih i najpriznatijih srpskih slikara. Izložbu iz kolekcije porodice poznatog fudbalera Ivana Ćurkovića, koja sadrži 36 Popovićevih radova otvorio je književnik Milan Komnenić u prisustvu umetnika, kolekcionara, studenata fakulteta za primenjenu ekologiju - Futura i velikog broja gostiju iz Beograda i drugih gradova. Tema izložbe predstavlja spoj između umetnosti i sporta.

Na inicijativu direktora moderne galerije Valjeva g-dina Duška Jovanovća i studenta Future Siniše Jovanović, organizovan je odlazak studenata i nastavnog osoblja future.06.10.2012.

Učešće FPE "Futura" na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Šume u budućnosti – održivao korišćenje, rizici i izazovi“

Predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju - Futura, Prof. dr Gordana Dražić, Msc Ana Đorđević i  Msc Mirjana Aranđelović, bili su učesnici na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Šume u budućnosti – održivo korišćenje, rizici i izazovi“, održanoj od 04.-05. oktobra 2012. godine na Institutu za šumarstvo u Beogradu. Ovom Konferencijom je ujedno obeležena i  65. godišnjicа rаdа Institutа zа šumаrstvo.

Tokom rada konferencije su rаzmenom iskustаvа domаćih i strаnih nаučnikа iz oblаsti šumаrstvа, zаštite životne sredine i drugih srodnih oblаsti nаučno rаzmotreni svi аspekti аktuelnog stаnjа šumskih ekosistemа i definisani očekivаni prаvci dаljih ekoloških promenа u cilju redukcije gаsovа staklene bašte, obаveznost proširenjа šumskih ekosistemа i njihovo održivo  korišćenje u budućnosti.

Na konferenciji je Fakultet za primenjenu ekologiju – Futura učestvovao sa tri originalna naučna rada. Prvi rad pod nazivom „ Morpho – physiological characteristics of Miscanthus x  giganteus in the first two years of development“, autora Mitić Nenada, Ane Đorđević, Gordane Dražić i Jelene Milovanović, saopštila je Msc Ana Đorđević u okviru sekcije “Biomasa i ugljenik šumskih ekosistema”. U okviru poster sekcije bili su zapaženi radovi na temu “Biomass production in cultivated wetland ecosystems”, autora Gordane Dražić, Ane Đorđević, Mirjane Aranđelović, Mitić Nenada i Nade Babović i “ Application of carbon cycle modeling in sustainable management of forest ecosystems”, autora Uroša Radojevića, Jelene Milovanović i Mirjane Šijačić-Nikolić.
05.10.2012.

BUDI I TI DEO “GREEN FEST”-a


Mladi, odgovorni i društveno angažovani pojedinci koji žele da doprinesu zaštiti životne sredine i unaprede svoja znanja i iskustva na ovom polju, imaju priliku da postanu deo najvećeg ekološkog festivala u Srbiji – Međunarodnog festivala zelene kulture „Green Fest“. 

U periodu od 4.10.2012 do 17.10.2012 svi zainteresovani se mogu prijaviti za volontiranje na Festivalu i na taj način doprineti realizaciji kvalitetnih programa koji očekuju posetioce i ove godine.

Prijave za volontiranje se mogu poslati organizatorima Festivala, Centru za unapređenje životne sredine, na email: office@greenfest.rs sa sledećim podacima: CV – biografija kandidata, kratko motivaciono pismo (koje je potrebno da sadrži i odgovore na sledeća pitanja: šta vas preporučuje za člana “GF tima” i volontera/volonterku, kao i šta je vaša motivacija da učestvujete u organizovanju ove manifestacije).

Poželjno je da kandidati/kandidatkinje imaju uskustva u organizaciji i sprovođenju manifestacija i/ili u angažovanju na polju zaštite životne sredine, kao i u radu sa udruženjima građana. Kandidati i kandidatkinje koje uđu u uži izbor će biti direktno kontaktirani.26.09.2012.

Otvoren Konsultativni centar Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura u Paraćinu


U Paraćinu je 26.09. otvoren konsulatativni centar Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura.

Tom prilikom je uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, kompanije Holcim Srbija i građana Paraćina u Tehnološkoj školi otvoren je i novoizgrađeni amfiteatar za predavanja koji će koristiti i studenti Fakulteta Futura. 

Osim Konsultativnog centra u Paraćinu je uspostavljen i nacionalni Centar za ekoremedijaciju sa  sedištem u Paraćinu, čiji je početak rada, takođe ovom prigodom ozvaničen.

Otvaranje Konsultativnog centra su propratili svi lokalni mediji.

07.09.2012.

Studenti FPE FUTURA na Simpozijumu
Reciklažne tehnologije i održivi razvoj


Studenti i nastavno osoblje Fakulteta za primenjenu ekologiju FUTURA su učestvovali na 7.Simpozijumu Reciklažne tehnologije i održivi razvoj, sa međunarodnim učešćem, koji je u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, održan od 5. do 7.septembra 2012.godine u Soko Banji.

Izlagali su:

Dubravka Perović i Tea Spasojević-Šantić rad pod nazivom: “Uticaj istrošenih baterija na životnu sredinu i zdravlje ljudi “. Zorica Davidović, mr Slobodan Spasić i doc. dr Branimir Jovanović rad na temu: “ Fundamenti razvoja održivog razvoja “. Tea Spasojević-Šantić, prof. dr Gordana Dražić i Zagorka Radojević rad pod naslovom: “ Bioremedijacija zemljišta zagađenog teškim metalima “. Zorica Davidović, mr Slobodan Spasić i Novak Damjanović na temu: “Mogućnost primene fitoremedijacije u tretmanu otpadnih emulzija iz industrije “.

Na istovremeno održanom 1.Studentskom simpozijumu Reciklažne tehnologije i održivi razvoj radove su izložili i studenti 2.godine FPE Futura: Ivana Petrić: Tretman medicinskog otpada – metode razvijenih zemalja i praksa u Srbiji. Bojan Grbović: Odlaganje infektivnog medicinskog otpada – pravno rešenje akcidenta u urbanoj sredini. Sve radove možete pronaći u Zbornicima u biblioteci FPE Futura.

         25.07.2012.

Studenti Future na Drinskoj regati, Bajina Bašta 2012


Na ovogodišnjoj drinskoj regati od 19 do 22 jula učestvovalo je 6 studenata Fakulteta Future (Branislav Vilotić, Đurić Nemanja, Ostojić Igor, Trbović Sandra, Grujić Dragana i Siniša Jovanović koji je inicijator i organizator učešća). Sa studentima je na regati učestvovao i MSc Dimitrije Aleksić.

Studenti su učestvovali u revijalnom spustu 21. jula, a kao podrška pridružili su se i direktor IRC-a prof. dr Jordan Aleksić i Dušan Jovanović, poznati fotograf i direktor Moderne galerije Valjevo.


         

 

         

17.07.2012.

Futura na kursu u Nemačkoj


Predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, Uroš Radojević, učestvuje na kursu pod nazivnom  Biodiversity: The Diversity of Ecosystems, Genes and Species, koji se održava u okviru programa letnje škole Univerziteta u Osnabruku u Nemačkoj od 1. do 23. jula 2012. godine. Kurs se realizuje uz zajedničku saradnju Departmana za biologiju i hemiju Univerziteta u Osnabruku i Univerziteta del Azuay iz Ekvadora.

Tokom realizacije kursa biće obrađene teme u vezi trenutnog stanja biodiverziteta na Planeti, sprečavanja gubitka biodiverziteta, značaj biodiverziteta u procesu evolucije, mogućnosti korišćenja biodiverziteta za nova tehnološka rešenja kao i društveno-ekonomski aspekti vezani za ovu temu. Pored predavanja biće održan veliki broj praktičnih laboratorijskih i računarskih vežbi, a realizovaće se i terenska nastava u cilju upoznavanja biodiverziteta u Nemačkoj.

Pored predavača iz institucija organizatora, u realizaciji kursa učestvuju profesori i naučnici sa drugih univerziteta i naučnih ustanova širom Sveta. Boravak predstavnika Future je u potpunosti finansijski podržan od strane organizatora, koji su odlučili da Urošu Radojeviću dodele punu stipendiju za učešće u ovoj letnjoj školi.11.07.2012.

Novi projekat prekogranične saradnje sa Hrvatskom


U okviru Programa prekogranične saradnje Srbija - Hrvatska, koji finansira Evropska unija,odobren je projekat pod nazivom “Living Danube - Strengthening capacities for the protection of Middle Danube ecosystems - Road to Sustainability of the Croatia - Serbia Cross Border Region”.

Nosilac projekta je Pokret gorana Sremske Mitrovice u partnerstvu sa Unijom ekologa UNECO i Fakultetom za primenjenu ekologiju Futura i nevladinom organizacijom Zeleni Osijek iz Hrvatske.

Cilj projekta, koji će trajati 24 meseca, je osnaživanje kapaciteta lokalnih zajednica za održivo upravljanje prirodnim resursima u prekograničnom području Srbije i Hrvatske. 11.07.2012.

Futura na proslavi nakon javne odbrane master radova


Studentkinje master studija Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura Tea Spasojević-Šantić i Dubravka Perović odbranile su svoje master radove u oblasti ekoremedijacije, dana 10. jula 2012. godine, pod mentorstvom Prof. dr Gordane Dražić. Tea i Dubravka su svoju zahvalnost profesorima Future za svu podršku tokom osnovnih i master studija iskazale na sebi svojstven način u vidu prelepe torte sa simbolom i u bojama Future. Slike govore više od reči!

05.07.2012.

EMOCLIP trening u Ženevi za studente i asistente Future


U sklopu aktivnosti na projektu EMOCLIP – Institutional Partnership for Environmental Modeling and Climatology, podržanom od strane Švajcarske nacionalne fondacije za nauku, u periodu od 1. do 8. jula 2012. godine na Univerzitetu u Ženevi se održava prva faza treninga u oblasti primene ekološkog modelovanja i klimatologije.

Trening je namenjen studentima i mladim istraživačima Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, a njih sedmoro je otputovalo u Ženevu kako bi usavršili svoja znanja u oblasti primene različitih softverskih paketa za ekološko modelovanje: Mirjana Aranđelović i Miloš Ninković, asistenti Fakulteta Futura, Tea Spasojević, Jelena Zlatar, Snežana Lučić i Relja Kosanović, studenti master studija i Mirko Drašković, student osnovnih studija na Fakultetu Futura. Učesnici treninga su izabrani na osnovu pokazanog interesovanja i stečenih znanja na predmetima Primena ekološkog modelovanja i Integrisani GIS, obzirom da je osnovno znanje iz ovih oblasti bilo neophodno za dalju nadgradnju.

Tokom petodnevnog treninga učesnici će imati prilike da se oprobaju u primeni softvera za ekološko modelovanje u oblasti upravljanja vodama, biodiverzitetom iuspostavljanja ravnoteže ekosistema, kroz individualni rad i rad u malim grupama sa iskusnim ekspertima u ovoj tematici. Univerzitet u Ženevi je angažovao svoje najreferentnije istraživače za realizaciju ovog treninga.  


Trening je u potpunosti finansijski podržan iz budžeta EMOCLIP projekta. Nakon prve faze treninga u Ženevi, sledi šestomesečni trening putem interneta i korišćenjem foruma i platforme osnovane u okviru sajta projekta http://cms.unige.ch/emoclip/, a završna radionica je predviđena u 2013. godini u Beogradu. Svi zainteresovani mogu se prijaviti za registraciju na pomenutom sajtu, kako bi imali prilike da se detaljnije upoznaju sa dešavanjima na projektu.22.06.2012.

Završna radonica projekta “Podrška lokalnom socio-ekonomskog razvoju kroz razvoj eko-turizma u zaštićenim područjima”


U SRP Zasavica održana je završna radionica projekta “Podrška lokalnom socio-ekonomskom razvoju kroz razvoj eko-turizma u zaštićenim područjima na primeru SRP Zasavica”, koji je finansiran od strane EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu” čiji je nosilac Pokret gorana Sremska Mitrovica, upravljač SRP Zasavica, a partner NVO UNEKO iz Beograda. Svrha projekta je podrška razvoju ekoturizma u ciljnim (8) zaštićenim područjima u Vojvodini i jačanju uloge NVO bazirajući se na iskustvima pozitivne prakse SRP Zasavica.

Fakultet Futura je, kao konsultantska kuća, nosilac izrade jednog od glavnih rezultata projekta:  Akcioni plan za razvoj turizma u zaštićenim područjima, koji je danas nakon izlaganja Analize stanja, izložen od strane eksperata koji su izradili ovaj dokument.Slađana Đorđević, kao glavni obrađivač, iznela je u kratkim crtama srednjoročne i dugoročne ciljeve usklađene sa važećim višim planskim i nacionalnim strateškim dokumentima i ciljevima projekta i zadatke i aktivnosti koje je potrebno sprovesti.

Akcionim planom dat je akcenat na razvoj sadržaja/aktivnosti u prostoru, uvezivanje sa drugim tržištima i međusobno umrežavanje NVO sektora i zaštićenih prirodnih dobara.

Takođe, akcioni plan je akcenat stavio na jačanje kapaciteta svih zainteresovanih strana u cilju boljeg apsorbovanja sredstava iz dostupih izbora finansiranja, kao i uključivanje i osposobljavanje mladih.

Izradu akcionog plana koordinarao je prof. dr Jordan Aleksić. Osim eksprata, u izradi akcionog plana učestovala je i master student Fakulteta Futura Vanja Radulović.14.06.2012.

Poseta oglednom polju Kolubara


14.juna 2012. ogledno polje Fakulteta Futura u RB Kolibara, na lokaciji Tamnava istok postila je dipl. ing. Ljiljana Vukotić koordinator grupe za praćenje eksperimenata ispred Zaštite životne sredine JP Elektroprivreda Srbije.

Na odlagalištu jalovine je postavljen ogled u cilju ispitivanja mogućnosti produkcije energetskog useva Miscanthus giganteus na ekstremno degradiranim zemljištima u okviru projekta „Ekoremedijacija degradiranih prostora produkcijom agroenergetskih useva“ TR 31078 finansiranog od strane Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i JP Elektroprivreda Srbije kao korisnika rezulatata.

Na oglednom polju je tim Fakulteta Futura, asisatenti Ana Đorđević i Mirjana Aranđelović i prof dr Gordana Dražić izvršio redovni mesečni monitoring stanja eksperimenta i ustanovio da se miskantus razvija očekivanom dinamikom i da je termin za predviđene agrotehničke mere kraj juna.13.06.2012.

DPredstavnici Fakulteta Future na 51. Kongresu antropološkog društva Srbije


Predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju - Futura, Prof. dr Dubravka Jovičić, mr Slobodan Spasić, Ivan Šurlan i Msc Ana Đorđević, bili su učesnici na 51. Kongresu antropološkog društva Srbije sa međunarodnim učešćem, održanom od 06.-09. juna 2012. godine na Medicinskom fakultetu u Nišu. U okviru programa Kongresa obrađene su brojne teme koje se pre svega odnose na problematiku i proučavanje čovekovog nastanka, razvoja čoveka, njegovog života i praćenje razvoja ljudskog društva u celini. Glavne tematske oblasti u okviru kojih su predstavljeni brojni originalni naučni radovi odnosile su se na fizičke karakteristike stanovništva, demografske i populacione probleme, savremene metode u antropologiji, antropogenetiku, sportsku, primenjenu i virtuelnu antropologiju, kao i bioetiku. Kroz multidisciplinarni pristup, na Kongresu su tradicionalno otvorena brojna pitanja o daljim pravcima istraživanja u domenu antropološke problematike i položaju čoveka u svom prirodnom okruženju.Prvi originalni naučni rad pod nazivom “Citogenetička istraživanja radnika profesionalno izloženih pesticidima”, autora Jovičić Dubravke, Jelene Pajić, Bobana Rakića, Radivojević Ljiljane, Ane Đorđević i Miloš Pajića, saopštila je Prof. dr Dubravka Jovičić. Rad je rezultat aktivnosti na projektu TR 31043.

Drugi rad  na temu “Dehumanizovana etika”, autora Ivana Šurlana i Slobodana Spasića saopštio je Ivan Šurlan. Rad je bio zapažen u okviru sekcije o Bioetici i naišao na brojne pozitivne kritike o aktuelnosti pitanja koja otvara ova tema.14.06.2012.

Treća Višegrad radionica za studente Future


Treći interaktivni modul za studente Fakulteta Futura u okviru projekta „Višegrad za Srbiju: Najbolje prakse u ruralnoj ekologiji“ održan je 12. i 13. juna 2012. godine. Rad tokom modula koordinirao je Prof. dr Edward Pierzgalski sa Poljoprivrednog univerziteta u Varšavi, Poljska, kao treći gost predavač iz jedne od Višegrad zemalja (Republika Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska).

Tokom dvodnevne radionice studenti na predmetima Ruralna ekologija i Ekoklimatologija, kao i drugi zainteresovani studenti, imali su prilike da se upoznaju sa politikom ruralnog razvoja Evropske unije i Višegrad zemalja, sa posebnim osvrtom na lokalne benefite pri održivom upravljanju prirodnim resursima i na neophodnost multidisciplinarnog i interdisciplinarnog pristupa u lokalnom planiranju. Prof. Pierzgalski je studentima približio značaj upravljanja zemljišnim i vodnim resursima za poboljšanje kvaliteta života u ruralnim oblastima. Studenti su imali prilike da pogledaju kratke edukativne filmove o najboljim praksama u poljoprivredi i šumarstvu, kao najznačajnijim oblastima ruralnog razvoja.    

Direktor Višegrad fonda, gospodin Petr Vagner, posetio je radionicu u zvaničnoj monitoring poseti projektnim aktivnostima, čime je projekat dobio još jednu potvrdu za nastavak aktivnosti narednih godina.

Ovim događajem završene su Višegrad aktivnosti u prvoj godini sprovođenja projekta, a i naredne generacije će imati prilike da učestvuju u Višegrad projektu ukoliko pohađaju nastavu iz predmeta Ruralna ekologija.     

     12.06.2012.

Dodeljene diplome polaznicima Prve generacije specijalističkog kursa: Procena uticaja na životnu sredinu


U organizaciji FPE Futura i Zelene komore Srbije okončan je, svečanom dodelom SERTIFIKATA, specijalistički kurs PROCENA UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU, u SRP ZASAVICA  i na oglednom polju Fakulteta SADŽAK, 09. juna 2012. godine.

Specijalistički kurs je trajao mesec dana, u 5 radnih dana aktivne obuke, sa 5 radnih dana samostalnog rada kandidat ili ukupno 40 časova.
Nastavu i praktični deo specijalističkog kursa izvodio je tim SPECIJALISTA priznate i SERTIFIKOVANE firme “EXPERT INŽENJERING”: Titomir Obradović, Violeta Spasojević, Mirjana Dinić i  Dragana Jelesić, kao i nastavnici FUTURE  Jordan Aleksić i Mesud Adžemović.

Studije o proceni su, par exelance, projektno-stručna aktivnost zasnovana na dobrom poznavanju zakonskog okvira i podrazumevanoj kompetentnosti tima da multidisciplinarnim pristupom dođe do relevantnih procena i ocena uticaja projekata na kvalitet životne sredine. Specijalistički kurs je bio mesto i način gde su znanja i „veštine“, o ovim aktivnostima,  naučene i usvojene od strane iskusnih projektnih eksperata.

Sertifikate  su dobili sledeći polaznici specijalističkog kursa:  MILOŠ KOSTIĆ, ZORICA DAVIDOVIĆ, MARINA STRIŽAK, SVETLANA PAVLICA, JOVANA VOKIĆ, TANJA ŽUNIĆ, ZORAN JANJUŠEVIĆ, SNEŽANA LUČIĆ, DRAGANA POPOVIĆ, SOPHIE KEKIĆ, BOJANA BOŽANIĆ, IVANA ĆURČIN, TEA SPASOJEVIĆ-ŠANTIĆ, DUBRAVKA PEROVIĆ, IVICA RADANOVIĆ, NIKOLA ĐUKIĆ, RADE OBRADOVIĆ, MIROSLAVA VUČKOVIĆ, UROŠ STEFANOVIĆ, SRĐAN ALEKSIĆ I MIHAILO ĐOKIĆ.

Sertifikate je uručio direktor SRP „ZASAVICA“ gospodin Slobodan Simić, a svečanosti je prisustvovala dekanica FPE FUTURA  prof. dr Gordana Dražić i predsednik Upravnog odbora klastera ZELENA KOMORA SRBIJE prof. dr Jordan Aleksić.

05.06.2012.

Svečano uručenje nagrade "Zeleni radio-ekološki podvig godine"


Žiri Radio Beograda 2 za novoustanovljenu nagradu „Zeleni radio - ekološki podvig godine" odlučio je da ovo priznanje pripadne Ratku Đurđevcu, predsedniku Ekološkog pokreta Vrbas. Priznanje je dobitniku dodeljeno za izuzetne napore i doprinose na zaštiti i unapređenju životne sredine.

Ratko Đurđevac je poznat kao borac protiv zagađivača Velikog bačkog kanala i čovek koji okuplja znatan broj volontera - saradnika oko dvadesetak ekoloških poduhvata u Vrbasu i susednim opštinama. Javno je kritikovao loše državne prioritete u ovoj oblasti i suočavao se sa srpskim tajkunima u vezi sa problemima oštećenja prirodnih vrednosti. Njegovo ime je najbolje poznato upravo velikim zagađivačima okoline.

Žiri su činili prof. dr Lidija Amidžić, predsednik i članovi: akademik Marko Anđelković, profesori Živoslav Tešić i Ratko Božović, i Ljiljana Mentus, urednik emisije „Rečeno i prećutano". Odluka je doneta većinom glasova, a u najužem izboru bili su još Jovan Memedović , autor dokumentarnog serijala „Sasvim prirodno" i akademik Veljko Milković, autor projekta „Samogrejna ekološka kuća".

Nagrada je svečano uručena 05.06.2012. na Svetski dan zaštite životne sredine, u Kamenoj sali Radio Beograda.06.06.2012.

U toku je studentski kamp na Obrazovnom poligonu Futura – Sadžak, Noćaj

U okviru projekta Naš kraj, čist kao raj, koji realizuje Unija ekologa (akcija Ministarstva životne sredine, rudartstva i prostornog  - Očistimo Srbiju) organizovan je trodnevni kamp na obrazovnom poligonu Fakulteta Futura, Sadžaku u selu Noćaj.

Kamp u kome učestvuje 20 studenata Fakulteta Futura, asistenti  Miloš Ninković, Srđan Aleksić i Dimitrije Aleksić traje od 5-7 juna. Planirane su aktivnosti čišćenja kanala i dela toka reke Zasavice, a studenti su prvog dana bili na na lokalnim deponijama u Sremskoj Mitrovici i Noćaju.

Drugi dan je obeležen konferencijom za novinare, a u programu je čišćenje lokalnih manjih smetlišta u priobalju Save i Zasavice.

04.06.2012.

POZIV NA GOSTUJUĆE PREDAVANJE


Fakultet za primenjenu ekologiju Futura poziva sve zainteresovane saradnike i prijatelje fakulteta na gostujuće predavanje Prof. dr Slobodana Simonovića sa Univerziteta Zapadni Ontario, Kanada, pod nazivom „Modelovanje uticaja klimatskih promena na vodne resurse – integralni model socio-ekonomsko-ekološkog sistema upravljanja vodnim resursima“.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 7. juna 2012. godine sa početkom u 13 časova u sali Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura.

http://www.cambridge.org/rs/knowledge/isbn/item6807082/?site_locale=sr_RS01.06.2012.

Višegrad studijsko putovanje u Slovačku za studente Future


Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura koji pohađaju nastavu iz predmeta Ruralna ekologija bili su učesnici studijskog putovanja u Slovačku, kao jednu od zemalja iz grupe Višegrad, u periodu od 30. maja do 1. juna 2012. godine. Putovanje je podržano sredstvima iz granta za univerzitetske studije „Višegrad za Srbiju: Najbolje prakse u ruralnoj ekologiji“ Višegrad fonda, koji objedinjuje podsticajne programe četiri države: Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske. Fakultet za evropske studije i regionalni razvoj Poljoprivrednog univerziteta u Nitri bio je domaćin studentima Future i pružio logističku i stručnu podršku pri organizaciji ovog putovanja. Studenti su imali prilike da se upoznaju sa karakteristikama ruralnih predela ove zemlje, sa svim prednostima i nedostacima sa aspekta ruralnog razvoja pri priključenju i članstvu u Evropskoj uniji, kao i sa primerima dobre prakse u upravljanju resursima u ruralnim oblastima.

Organizovana je poseta arboretumu Mlyňany Slovačke akademije nauka u blizini Nitre, osnovanom 1892. godine, koji se prostire na preko 67 hektara i obuhvata preko 2000 različitih drvenastih vrsta podeljenih u tematske celine prema geografskom poreklu. Direktor arboretuma je predvodio edukacionu šetnju stazama arboretuma, kako bi studenti stekli uvid u bogatstvo ovog objekta ex situ zaštite genofonda šumskih vrsta.   

Studijsko putovanje je nastavljeno posetom selu Brhlovce u blizini opštine Levice, koje predstavlja muzej građevinarstva sa kraja XIX veka, kada su kuće nastajale klesanjem stena. Studenti su imali prilike da vide postavku jedne održive kuće koja je u potpunosti uklesana u stenu, a samim tim ima ujednačenu temperaturu tokom čitave godine, pa joj nije potrebno ni grejanje ni hlađenje. Pored muzeja u selu postoji još nekoliko takvih kuća, koje su u privatnom vlasništvu i koje meštani i danas koriste kao životni ili skladišni prostor.

Ručak je upriličen na Bobi ranču, poznatom i popularnom ekoturističkom objektu u  ruralnim predelima Slovačke, koji pored ugostiteljskog dela poseduje i ergelu konja, golf terene, bazene i prateći sadržaj. Ovakav ranč predstavlja primer dobro organizovane ponude u ekoturizmu, koji je veoma važan element ruralne ekonomije.

Prolaskom kroz Mađarsku, još jednu od Višegrad zemalja, studenti su imali prilike da vide uređena polja vetrenjača i solarnih panela, koja značajno doprinose energetskoj samoodrživosti ove države. U povratku je upriličena i poseta Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, u kome su studenti imali slobodno vreme za razgledanje istorijskog centra i zamka.


28.05.2012.

Terenska nastava studenata 19-20. maj 2012. NP „Tara” i Park prirode “Šargan-Mokra Gora”


Studenti Fakulteta Future su u okviru terenske nastave boravili dva dana u NP “Tara” i Parku prirode “Šargan - Mokra Gora” 19. i 20. Maja 2012. godine.
Terenskoj nastavi namenjenoj prvenstveno studentima II i III godine u okviru predmeta: Zaštita ugroženih vrsta i Zaštita i unapređenje prirodnih dobara, pridružili su se i studenti IV godine. Terensku nastavu su vodili prof. dr Lidija Amidžić i asistent Daniela Cvetković.

 Prvog dana studenti su obišli lokacije na teritoriji Nacionalnog parka Tara: prirodni rezervat Pančićeve omorike “Crveni potok”,  reku Godina, odnosno slapove reke Godina, koja ovaj naziv nosi jer je dugačka 356 m (toliko dana u godini), zonu I kategorije NP Tara: šumski arboretum i Tepih livadu izgrađenu od tresetnih naslaga.

Studenti su dalje obišli jezero Perućac, gde je prof. Lidija Amidžić održala kratko predavanje o samoj vodoakumulaciji i problematici koja je već decenijama prisutna, u šta su se i studenti sami uverili.

Jezero Perućac je nastalo za elektroenergetske potrebe formiranjem brane na reci Drini. Do vodoakumulacije, Drina nosi otpad njenih sastavnica i pritoka, te je jezero prekriveno plastičnim i drugim otpadom. Mašine koje su nabavljene za potrebe čišćenja jezera ne mogu sasvim da odgovore zahtevima čišćenja zbog velikih debala koje se kreću po jezeru.  Jezero se čisti organizovanim akcijama pred kupališnu sezonu. Kao drugu značajnu problematiku, prof. Amidžić je navela neplansku gradnju na obalama jezera.
U nastavku, studenti su obišli Predeo posebnih prirodnih odlika “Zaovine”, koje je prethodnom uredbom stavljeno pod zaštitu, ali ni do danas nije donešen Akt o zaštiti. Ovim predelom upravlja nevladina organizacija “Tara biosfera” koja je ugostila studente domaćim specijalitetima i uz lagano predavanje iznela karakteristike i granice ovog predela. Takođe, studenti su mogli da vide i mesto gde je Josif Pančić otkrio omoriku, po kome je i dobila naziv “Pančićeva omorika”, prirodni rezervat Pančićeve omorike i primerke preostale omorike, koja iščezava sa prostora Srbije.

 Prvi dan je završen u Drvengradu na Mokroj gori, a studenti su smešteni u prvom Nacionalnom ekološkom centru ”Čarobni breg”.
Drugi dan je bio posvećen Parku prirode Mokra gora. Studenti su se u višečasovnoj pešačkoj turi upoznali sa određenim biljnim retkim i ugroženim vrstama, kao i odlikama Parka Prirode „Šargan -Mokra Gora”. Takođe kroz diskusiju, prof. Lidija Amidžić je objasnila i model upravljanja ovim područjem  i planove održivog razvoja i zaštite područja.

Slobodno popodne je provedeno u Drvengradu uz kratki dokumentarni film.

Najmlađi učesnici terenske nastave studenata Future su bili David Kolbas (10) i Teodora Kolbas (14) kojima je ovo 2. terenska nastava sa studentima.

 27.05.2012.

Futura na međunarodnoj konferenciji u Podgorici


Međunarodna konferencija pod nazivom „Uloga istraživanja u održivom razvoju poljoprivrede i ruralnih područja“ održana je 23-26. maja u Podgorici u organizaciji Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Učesnici iz 14 država su prezentovali rezultate i diskutovali o mogućnostima međusobne saradnje kroz više tematskih celina, koje se odnose na strateško planiranje razvoja poljoprivrede i ruralnih oblasti, bezbednost hrane, zaštitu tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u cilju harmonizacije naučnih istraživanja i strateškog razvoja.

Fakultet za primenjenu ekologiju Futura je učestvovao sa dva originalna naučna rada. Prvi, pod nazivom „Biomass as a driving force for rural development – Miscanthus best practices“ autora Gordane Dražić, Jelene Milovanović i Mirjane Aranđelović saopštila je Prof. dr Dražić, kao aktivnost na projektu Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije TR31078 (Ekoremedijacija degradiranih prostora produkcijom agroenergetskih useva) i pozvala prisutne učesnike da se pridruže našem fakultetu u novopokrenutom projektu osnivanja i razvoja Instituta za podunavski miskantus. Tom prilikom su dogovorene konkretne aktivnosti u uspostavljanju saradnje na produkciji miskantusa i povezivanju sa vodećim istraživačima iz ove oblasti sa univerziteta u Hoheinheimu okupljenim oko Prof. dr Iris Lewandowski.

Drugi rad „Conservation of Serbian spruce genetic resources applying environmental modeling“, autora Jelene Milovanović, Uroša Radojevića i Mirjane Šijačić-Nikolić je predstavljen  kao doprinos aktivnostima EMOCLIP projekta (Institutional Partnership for Environmental Modeling and Climatology), podržanog od strane Švajcarske nacionalne fondacije za nauku.22.05.2012.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM NOVOG PROJEKTA I DANA FAKULTETA FUTURA


Povodom obeležavanja 22. maja – Međunarodnog dana biodiverziteta i Dana Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“, Fakultet Futura i NVO „Odgovornost“ održali su konferenciju za medije u Medija centru u Beogradu. Na konferenciji je predstavljan i zajednički projekat ove dve organizacije pod nazivom „Patronatura“, podržan od strane Centra za promociju nauke Republike Srbije.  Na konferenciji su govorili: Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke Republike Srbije, Doc. dr Jelena Milovanović, prodekan Fakulteta Futura, Vladimir Čeh, predsednik NVO „Odgovornost“ i Prof. dr Jordan Aleksić, direktor Istraživačko-razvojnog centra Fakulteta Futura.

Projekat „Patronatura” ima za cilj podizanje svesti mladih (učenika i studenata) o značaju očuvanja biodiverziteta, opasnostima od nestajanja brojnih vrsta na Planeti, ali I o potencijalima korišćenja novih, neinvazivnih vrsta za unepređenje energetske efikasnosti i održivog upravljanja resursima.

Po prezentaciji projekta „Patronatura“, predstavnici osnivača potpisali su Akt o osnivanju Instituta za podunavski miskantus, a među njima su: Poljoprivredni fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Sveučilište Josipa Jurja Štrossmayera, Poljoprovredni fakultet u Osijeku, Pomurski tehnološki park - Podjetje za pospeševanje podjetništva v pomurju, Limnos Podjetje za aplikativno ekologijo d.o.o., University of Natural Resources and Life Sciences Vienna, Straubing-Sand Biocampus i Fakultet za primenjenu ekologiju Futura.   

http://www.webtv.rs/play/42368/patronatura
http://www.mc.rs/patronatura.4.html?eventId=8546
http://www.pressonline.rs/sr/Green/Cuvari_okoline/story/221614/Trska+miskantus+razvojna+perspektiva+za+Srbiju.html
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-22-05-2012/trska-miskantus-razvojna-perspektiva-za-srbiju
http://youth.rs/njuz/meunarodni-dan-biodiverziteta-22-maj19.05.2012.

VIII Međunarodni susret studenata ekologije i zaštite životne sredine - „Zaštitijada“


VIII Međunarodni susret studenata ekologije i zaštite životne sredine - „Zaštitijada“ u organizaciji Zajednice organizacije studenata ekologa i zaštite životne sredine, održana je u periodu 9-14 maja 2012. godine u Kranevu, Bugarska.Učešće je uzelo 400 studenata sa osam fakulteta.  Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ predstavljalo je 35 studenata, sa kojima su bili i dekan prof.dr Gordana Dražić i asistenti.
Studenti su učestvovali  u takmičenjima u nauci  i sportskim disciplinama. Najzapaženiji rezultat ostvario je odbojkaški tim ’’Future’’, koji je zauzeo treće mesto.

I ovogodišnja Zaštitijada protekla je u već tradicionalno dobroj i opuštenoj atmosferi,  koja je rezultirala stvaranjem brojnih novih prijateljstava i kontakata.18.05.2012.

Poseta studenata reciklažnom dvorištu u okviru pogona „Otpad“


U sredu 04.04.2012 godine,  studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ posetili su reciklažno dvorište, koje se nalazi u okviru   pogona „Otpad“  ,JKP Gradska čistoća,  na Adi Huji. Ovo reciklažno dvorište je trenutno jedino u Beogradu. Poseta je organizovana u okviru predmeta Upravljanje otpadom, a prisustvovali su studenti prve i druge godine.

Studenti su imali prilku da se upoznaju sa metodama, sakupljanja, sortiranja, skladištenja i kompaktiranja otpada koji u reciklažno dvorište pristiže sa teritorije celog grada.

Naš domaćin je bio upravnik pogona „Otpad“ , gospodin Mihajlo Janjić. Tokom obilaska g-din Janjić je studentima  objasnio način funkcionisanja reciklažnog dvorišta i odgovarao na sva njihova pitanja. Poseta predstavlja nastavak uspešne saradnje Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ i JKP Gradska Čistoća. 

17.05.2012.

Druga Višegrad radionica za studente Future


Drugi interaktivni modul za studente Fakulteta Futura u okviru projekta „Višegrad za Srbiju: Najbolje prakse u ruralnoj ekologiji“ održan je 16. i 17. maja 2012. godine. Rad tokom modula koordinirao je Dr Martin Hauptvogl sa Fakulteta za evropske studije i regionalni razvoj Poljoprivrednog univerziteta u Nitri, Slovačka, kao drugi gost predavač iz jedne od Višegrad zemalja (Republika Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska).Tokom dvodnevne radionice studenti na predmetima Ruralna ekologija i Životna sredina i održivi razvoj, kao i drugi zainteresovani studenti, imali su prilike da se oprobaju u primeni odabranih metoda i tehnika procene snaga i slabosti za razvoj ruralnih oblasti u Srbiji, u razumevanju i tumačenju postavki međunarodnih konvencija i direktiva u oblasti ruralnog razvoja, kao i u analizi zainteresovanih strana za uključivanje u lokalne i regionalne procese planiranja ruralnog razvoja. Dr Hauptvogl je studentima približio pojmove iz zakonodavstva Evropske Unije u oblasti ruralnog razvoja i zaštite životne sredine, kao i aktuelne ministarske procese u kojima učestvuje i Srbija.

Tokom 2012. godine planiran je još jedan interaktivni modul za studente druge godine sa gostujućim predavačem iz Poljske, a i naredne dve generacije će imati prilike da učestvuju u Višegrad projektu ukoliko pohađaju nastavu iz predmeta Ruralna ekologija.      
    13.05.2012.

Studijska poseta studenata studenata preduzeću Set Reciklaža


U sredu 25.04.2012, studenti druge godine fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“, posetili su preduzeće Set Reciklaža, koje se bavi reciklažom električnog i elektronskog otpada. Poseta je organizovana u okviru praktične nastave predmeta Upravljanje otpadom.  Predavanje o reciklaži EE otpada, koji predstavlja tok otpada koji se najbrže razvija u Evropi, studentima je održala  Mila  Jovanović predstavnik Set Reciklaže.

Prilikom posete, studenti FPE Futura su imali priliku da se upoznaju sa kompletnim procesom reciklaže električnog i elektronskog otpada kao i da sami uzmu učešće u sortiranju i ustitnjavanju prikupljenog otpada. Takođe su upoznati i sa mogućnošću da svoje stare električne uređaje predaju na reciklažu. 

Studente su vodili asisteni: Srđan Aleksić, Tijana Čoporda-Mastilović, Ivan Šurlan, Miloš Ninković, Slobodan Spasić i profesor Ivan Levkić.

12.05.2012.

Sastanak COST akcije u Finskoj


Sastanak radnih grupa COST Akcije FP0905, pod nazivom „Biosafety of forest transgenic trees: improving the scientific basis for safe tree development and implementation of EU policy directives“, održan je 9. i 10. maja 2012. godine u Helsinkiju, Finska. Osnovni cilj ove akcije jeste procena postojećih i sticanje novih znanja o bezbednosti razvoja i primene genetički modifikovanog drveća (GMT), upoznavanje sa postojećim protokolima o korišćenju ovih organizama i unapređenje istih, kroz uporedna iskustva evropskih zemalja, kao temelja za uspostavljanje EU politike za procenu uticaja na životnu sredinu i razvoj smernica za korišćenje.

Fakultet Futura je od 2010. godine jedna od partnerskih institucija u projektu kroz učešće Doc. dr Jelene Milovanović u aktivnostima treće radne grupe, koja se bavi socio-ekonomskim aspektima korišćenja GMTs i stavovima javnog mnjenja o opravdanosti proizvodnje ovih organizama i njihove pojave u životnoj sredini. Na sastanku u Helsinkiju su prezentovani i rezultati anketnog istraživanja studentske populacije o saznanjima o genetički modifikovanom drveću i njihovim stavovima o opravdanosti korišćenja ovakvih organizama. U istraživanju su učestvovali i studenti Fakulteta Futura, naročito oni koji su tokom zimskog semestra pohađali predmet Zaštita i unapređenje šumskih ekosistema.  04.05.2012.

Studijska poseta studenata Future Termoelektrani Nikola Tesla


Studenti treće i četvrte godine Fakulteta za primenjenu ekologiju su u petak 4. maja bili u studijskoj poseti termoelektrani Nikola Tesla. Odlazak u termoelektranu  je organizovan u sklopu predmeta Ekoremedijacija i  Biodegradacija i renaturalizacija.

 

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa načinom funkcionisanja termoelektrane, principima proizvodnje električne energije, načinima transporta energenata i čitavim ciklusom od rudnika do utičnice.

Videli su:  novi sistem otpepeljavanja, transportovanja i deponovanja  pepela, obodne kanale koji sprečavaju oticanje procednih voda i vraćaju ih u sistem prskalica, vetrozaštitne pojaseve, rekultivisane deponije pepela, najveći dimnjak na balkanu visine 280 metara. Stručnjaci termoelektrane su studentima kroz prezentacije i predavanja na terenu predstavili i mere zaštite životne sredine koje se primenjuju u ovom postrojenju,  koje za jedan dan sagori onoliko uglja koliko ceo grad Beograd za čitavu godinu.

 28.04.2012.

Vršačke planine - Izrada akcionog plana za razvoj ekoturizma


U petak, 27. aprila 2012. godine u svečanoj sali Skupštine opštine Vršac održana je šesta po redu radionica u okviru projekta „Podrška lokalnom socio-ekonomskom razvoju kroz razvoj ekoturizma u zaštićenim prirodnim dobrima“ finasiranog od strane Delegacije EU u Srbiji kroz  Program podrške civilnom društvu, koji implemetira Pokret gorana Sremska Mitrovica - upravljač SRP „Zasavica“  u saradnji sa Unijom ekologa Srbije i Fakultetom „Futura“.

Radionica je organizovana sa ciljem  izrade akcionog plana za razvoj ekoturizma u predelu izuzetnih odlika „Vršačke planine“ uz učešće  predstavnika lokalne samouprave, lokanih nevladinih organizacija, javnih preduzeća i građana.

Učesnicima je dobrodošlicu poželela Orhideja Štrbac, koja je u ime javnog preduzeća „Varoš“ (upravljača zaštićenog prirodnog dobra „Vršačke planine“) pozdravila učesnike, upoznala ih sa dnevnim redom radionice i predstavila predavače. Dr Mirjana Bartula je kroz prezentaciju ukratko uputila učesnike u same aktivnosti i ciljeve projekta, kao i do sada ostvarene rezultate.  

G-din Milivoj Vučanović, je uz prezentaciju „Pregled aktivnosti JP „Varoš“ Vršac na zaštiti i unapređenju PIO „Vršačke planine“ upoznao prisutne sa prirodnim vrednostima ovog predela i predstavio raznovrsnost aktivnosti upravljača kao što su: sakupljanje i iznošenje otpada, unapređenje staništa za ptice grabljivice, organizovanje kampova i edukacija, itd, kao i projektima koji su do sada realizovani.

Prezentacijom prof. dr Jordana Aleksića, na temu „Upravljanje prirodnim i stvorenim kapitalom u prirodnim dobrima“ učesnici su upoznati sa konceptom upravljanja prirodnim kapitalom i koracima kroz koje svaki upravljač zaštičenog prirodnog dobra prolazi pre ulaska u fazu afirmacije. Osim toga, prof Aleksić je predstavio uspešan primer razvoja eko-turizma u zaštićenom prirodnom dobru „Zasavica“ i napravio poređenje aktivnosti SRP „Zasavica“ i PIO „Vršačke planine“ i konkretno ukazao na aktivnosti koje bi dodatno trebalo razvijati.

Nakon pauze i posluženja, usledila je diskusija. Govorilo se o ograničenjima i problemima sa kojima se upravljač susreće, ali i o načinima da se ograničenja prevaziđu.

Zaključeno je da PIO „Vršačke planine“ imaju veliki potencijal, dok za nastavak razvoja ekoturizma, neophodno je da učestvuju u domaćim i međunarodnim projektima, kao i saradnja sa organizacijama koje su zaineresovane za razvoj eko-turizma.27.04.2012.

Predstavljeni rezultati projekta: Upravljanje građevinskim zemljištem u Opštini Ruma


Dana 23.04.2012. godine u prostorijama kulturnog centra u Rumi održana je prezentacija rezultata projekta: Upravljanje građevinskim zemljištem u Opštini Ruma u okviru Exchange 3.
Fakultet Futura je realizovano jednu od 3 glavne aktivnosti ovog projekta: Obuka i trening zaposlenih u organima opštine Ruma u upravljanju projektima.

Aktivnost je realizovana od septembra 2011. do marta 2012. godine i obuhvatila je 24 termina po 4 sata: PSM kurs, FIDIC i PRAG procedure i mentoring na razradi projektnih ideja po modelu aplikativnog formulara za IPA fondove.

Trening su održali: Doc dr Mirjana Bartula, Olivera Vinić, Slađana Đorđević i Srđan Toplović.

Rezultat ove aktivnosti je iskazan kroz 20 polaznika koji su uspešno završili trening i Katalog projektnih aplokacija na kojima su radili.

Tokom predstavljanja rezultata projekta, Slađana Đorđević je predstavila Katalog projektnih ideja, i obavila ceremoniju dodela sertifikata polaznicima treninga.26.04.2012.

VIŠEGRAD RADIONICA ZA STUDENTE FUTURE


Prvi interaktivni modul za studente Fakulteta Futura u okviru projekta „Višegrad za Srbiju: Najbolje prakse u ruralnoj ekologiji“ održan je 25. i 26. aprila 2012. godine. Rad tokom modula koordinirala je Prof. dr Eva Čudlinova sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Južna Bohemija u Republici Češkoj, kao prvi gost predavač iz jedne od Višegrad zemalja (Republika Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska).

Tokom dvodnevne radionice studenti na predmetu Ruralna ekologija, kao i drugi zainteresovani studenti, imali su prilike da se oprobaju u primeni odabranih metoda valorizacije prirodnih resursa, u simulaciji osnivanja i pokretanja sopstvene kompanije u oblasti razvoja zelenih tehnologija, kao i u simulaciji berzanske trgovine akcijama sopstvenog preduzeća u cilju uvećanja kapitala za dalja ulaganja u zaštitu životne sredine. Prof. Čudlinova je studentima približila pojmove vrednovanja prirodnog kapitala u ruralnim oblastima, kao i postojeći „sukob“ ekonomskog i ekološkog načina razmišljanja u Evropskoj Uniji.

Tokom 2012. godine planirana su još dva interaktivna modula za studente druge godine sa gostujućim predavačima iz Slovačke i Poljske, a i naredne dve generacije će imati prilike da učestvuju u Višegrad projektu ukoliko pohađaju nastavu iz predmeta Ruralna ekologija.    

      22.04.2012.

UČEŠĆE FAKULTETA FUTURA NA SUPERNATURAL FESTIVALU 2012


Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su i ove godine učestvovali na Supernatural festivalu. Supernatural je ekološki festival koji se tradicionalno (već 5 godina) održava na Dan Planete Zemlje (22.April) i ove godine je organizovan na Adi Huji.  Ovogodišnji cilj Supernaturala, naravno pored podizanja ekološke svesti,  je bio da Ada Huja za pet godina postane gradski park u kojem će svi Beograđani moći da uživaju, pre svega u lepoti tog dela Dunava, i nadamo se da će u tome i uspeti.

Na festivalu su pored Fakulteta Futura bili prisutni i mnogobrojni izlagači kao što su Pijace Srbije, Ornitološka liga Srbije, Svetski  fond za zaštitu prirode (WWF), Recan fond – fond za reciklažu limenki. Fakultet Futura je bio veoma zapažen - kako medijski tako i od strane posetilaca festivala. Takođe organizovane su različite izložbe, ekološka predavanja u “Coca-cola” radionici, štandovi zdrave hrane, kao i akcija Apatinske pivare "Reciklirajte i Vi".

Muzičku poršku festivalu su pružile raličite grupe kao što su: Dečiji hor “Čarolija”,”Gušti”, “Zemlja gruva”, "Darkwood Dub", "Sharks, snakes and plane" I mnogi drugi…

 

Za aktivno učešće i zapaženost  Fakulteta Future na Supernatural festivalu zasluga pripada studentkinjama Danieli Kuzmanović i Sonji Dedakin koje su u ime fakulteta preuzele celokupnu organizaciju: osmišljavanje teme sa kojim se fakultet predstavio „Koja je tvoja FUTURA?“, osmišljavanje, izradu i štampu transparenata sa raznim ekološkim porukama, pa sve do najsitinijih detalja. Ovu priliku Daniela i Sonja su iskoristile da u najboljem mogućem svetlu prikažu fakultet, što im je i pošlo za rukom. Ostali studenti su takođe pomogli u promovisanju fakulteta i realizaciji celokupne akcije tako što su na festivalu nosili fakultetske majice,  transparente, bili vidno raspoloženi i dostojanstveno predstavljali  fakultet, što se i na slikama može uočiti.12.04.2012.

GODIŠNJA KONFERENCIJA TEMPUS WBREN PROJEKTA


Druga konferencija TEMPUS projekta WBREN – Western Balkan Rural Exstension Network through Curriculum Reform održana je 11. i 12. aprila 2012. godine u Sarajevu. Konferencija je okupila predstavnike svih organizacija učesnica na projektu (8 univerziteta iz Evropske Unije i sa područja Zapadnog Balkana i 6 organizacija civilnog društva), ali i predstavnike javnog, nevladinog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, koji učestvuje kao partnerska institucija na projektu, predstavljali su Doc. dr Jelena Milovanović, Mirjana Aranđelović i Dejan Marković. Doc. dr Jelena Milovanović je predstavila aktuelnu situaciju u oblasti ruralnog razvoja u Srbiji kroz prezentaciju pod nazivom „Participatory Local Strategic Planning in Rural Development as an Engine for Community Improvement in Serbia“, koja je bila izuzetno zapažena od strane rukovodioca projekta i ostalih partnera na projektu. Zahvaljujući tome otvorena su nova pitanja o mogućnostima potencijalne saradnje između partnerskih država i van okvira Tempus projekta.

WBREN projekat ima za cilj uspostavljanje mreže nacionalnih centara za ruralni razvoj kroz umrežavanje partnerskih institucija na području Zapadnog Balkana, kao i akreditovanje novog programa master studija za ruralni razvoj u svakoj partnerskoj državi. Projekat traje tri godine u periodu 2010-2013, sa tendencijom produženja do 2014. godine. 29.03.2012.

Predstavnik Future na Međunarodnoj konferenciji o održivom poslovanju i urbanom razvoju, Pariz


Mr Slobodan Spasić, asistent na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji o održivom poslovanju i urbanom razvoju pod nazivom Enabling the Positive City – Smart Cities, Smart Sustainability, u organizaciji HEC Pariz, vodeće poslovne škole u Evropi, i organizacije BeCitizen iz Francuske.

Konferenciji, koja je bila podeljena na tri tematske sesije – energija i čiste tehnologije, infrastruktura i mobilnost, i odgovorno poslovanje i preduzetništvo - prisustvovalo je oko 600 ljudi iz sveta. O najvećim izazovima današnjice na polju održivosti poslovanja, socijalnog preduzetništva, korišćenja energije i drugih urbanih resursa, proizvodnje hrane, menadžmenta otpadnih voda, i očuvanja životne sredine debatovalo se u radnim grupama, koje su pokušale da daju odgovore na neka od pitanja, koja stoje pred budućim donosiocima odluka u „održivim gradovima“:

● Kako smanjiti potrošnju energije u održivim gradovima?
● Koji je optimalan mix između off-site i on-site tretmana otpada?
● Kako da se industrializuje „pozitivan grad“?
● Kako da se generiše pametna mobilnost?
● Mehanizmi javno-privatnog partnerstva u finansiranju „zelenih gradova“?
● Pametni sistemi u tretmanu voda: on-site ili off-site?
● Kako da se razviju kratki ciklusi proizvodnje hrane i urbana poljoprivreda?

Mr Slobodan Spasić boravio je u Parizu u periodu 21-25.mart 2012. godine po pozivu HEC-a i bio jedini predstavnik akademskog sektora na Konferenciji iz Republike Srbije.26.03.2012.

EMOCLIP sastanak i gostujuća predavanja


Prvi sastanak organizacione strukture projekta EMOCLIP – Institutional Partnership fof Environmental Modeling and Climatology održan je 26. marta 2012. godine na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura. Gosti Fakulteta Futura bili su istraživači partnerske institucije iz Švajcarske, iz Centra za zaštitu životne sredine Univerziteta u Ženevi: Prof. Martin Beniston, Dr Stephanne Goyette, Dr Nicolas Ray i Dr Denis Cohen. 

Nakon prepodnevnog sastanka, na kome su razmatrani dosadašnji rezultati projekta i planirane buduće aktivnosti, pre svega one koje se odnose na organizaciju letnje škole ekološkog modelovanja koja će biti realizovana u julu tekuće godine za mlade istraživače i studente Fakulteta Futura, istraživači iz Švajcarske su održali set gostujućih predavanja. Predavanja su bila namenjena studentima na predmetima Ekoklimatologija i Primena ekološkog modelovanja, ali i svim zainteresovanim pojedincima. Gosti su predstavili rezultate njihovih drugih, prvenstveno FP7, projekata i objasnili primenu ekološkog modelovanja u različitim oblastima zaštite životne sredine. Prezentacije su podstakle vrlo dinamičnu diskusiju među prisutnim studentima, čime je potvrđena aktuelnost odabrane tematike.   

Učesnici letnje škole ekološkog modelovanja sa Fakulteta Futura biće asistenti i saradnici Uroš Radojević, Tijana Čoporda-Mastilović, Mirjana Aranđelović i Miloš Ninković, kao i studenti Jelena Zlatar, Relja Kosanović i Tea Spasojević, koji su pokazali izuzetno interesovanje za oblast ekološkog modelovanja prilikom pohađanja tog kursa. Naredno okupljanje organizacione strukture EMOCLIP projekta predviđeno je za april 2013. godine u Beogradu.  
15.03.2012.

Učešće na IX Medjunarodnom sajmu obrazovanja

IX Medjunarodni sajam obrazovanja održao se od 8-10 marta 2012. godine u Interkontinentalu u Beogradu.

Kompletan štand Univerziteta Singidunum, kao i svake godine veoma je dobro organizovan u posećen.

Studenti Fakulteta Future su u veoma pozitivnoj atmosferi vršili animaciju srednjoškolaca i davali sve informacije vezano za studiranje na Futuri. Profesori i asistenti su se takođe intenzivno uključili u animaciju budućih studenata svojim prisustvom na štandovima.05.03.2012.

Učesce Future na Eko Expo 2012

Fakultet za primenjenu ekologiju „FUTURA” je učestvovao na prvom balkanskom samitu ekologije – Eko Expo 2012. održanom 1. i 2. marta 2012. godine u Belexpo centru. Posetioci su na štandu fakulteta dobili informacije o programu osnovnih i master studija, detaljima upisa i različitim programima studiranja.


Predstavnici centra za karijerno vodjenje studenata bili su na usluzi svim zainteresovanim posetiocima u cilju što boljeg reprezentovanja  fakulteta Future. Fakultet je u okviru berze regionalnih projekata predstavio realizovane projekte tokom poslednje 3 godine u kategoriji medjunarodnih, naučnih i dr.
11.02.2012.

Zero Waste: A key stepping stone to a sustainability, prof. Pol Connett

U Sali 2 Fakulteta Futura, prof. Pol Connett je održao predavanje o Strategiji Zero Waste 2020 (Otpad = 0 do 2020. godine). Poll Connett, Phd, direktor je Američke organizacije AEHSP (American Environmental Health Studies Project ), koja se bavi pitanjima zdravlja stanovništva i održivog razvoja.

Održao je tokom poslednje decenije veliki broj predavanja u zemljama Evrope, najviše u Italiji, o Zero Waste Strategy.

Studentima  Future predstavio je u interesantnom izlaganju 10 koraka strategije smanjivanja otpada, odnosno održivog I odgovornog razvoja sa što manjim efektima na životnu sredinu.
U uvodu naglasio je još uvek značajnu potrošnju resursa u razvijenim zemljama Američkog I evropskog kontinenta i vezu između iništavanja i deponovanja otpada sa istom ili većom eksploatacijom resursa.

Strategija Zero Waste 2020. polazi od smanjenja pritiska na životnu sredinu minimiziranjem stvaranja otpada, odnosno ponovnom upotrebom, reciklažom  i kompostiranjem nastalog otpada.

U svom predavanju prof. Pol Connett je izneo iskustva Italije i Belgije za proteklu deceniju na planu selekcije otpada na mestu nastajanja i ostavrenja što čto čistijeg reciklabilnog otpada.

Prezentaciju možete pogledati ovde....02.02.2012.

Vežbe master studenata u Gradskom Zavodu za javno zdravlje

U okviru predmeta Monitoring zivotne sredine, master studenti su u dva termina odradili vezbe u Gradskom Zavodu za javno zdravlje u Beogradu. Na osnovu visegodisnje saradnje ove dve institucije, studentima su omogućene vežbe u Laboratoriji za ekologiju i humanu ekotoksikologiju.

 

Prva poseta ovoj laboratoriji je obavljena decembra meseca, gde su se studenti upoznali sa radom laboratorije i vrstama analiza koje se u njoj obavljaju.

Studentima je u okviru vežbi u delu monitoring vazduha, vode i zemljišta tokom obe posete, prikazan postupak pripreme uzorka za analizu, kao i serija standarda za analizu:

1. Gasni hromatograf Hewlett Packard 6890 sa masenim spektrometrom Hewlett Packard 5973 Mass Selective Detector, INV br. 6432   - metoda:VDM 0228  Hrana biljnog porekla: Određivanje tragova pesticida metodom GC-MS i/ili LC-MS/MS nakon ekstrakcije acetonitrilom/prečišćavanja disperzivnom SPE. QuEChERS- metoda (gasna hromatografija).

2. Gasni hromatograf Agilent Technologies 6890N sa PTV inletom i FID detektorom , INV br.9749  - metode:SRPS EN ISO 9377-2:2009 Određivanje ugljovodoničnog indeksa - Deo 2: Metoda gasne hromatografije nakon ekstrakcije rastvaračem  u vodi ISO 16703:2004 Kvalitet zemljišta- Određivanje sadržaja ugljovodonika od C10  do C40 gasnom hromatografijom VDM 0133 Određivanje organskih jedinjenja poreklom iz dizela (C10-C28 ) u vodi, metodom gasna hromatografija / plameno-jonizujući detektor VDM 0221 Određivanje organskih jedinjenja poreklom iz dizela (C10-C28 ) u zemljištu, sedimentu i otpadu metodom gasna hromatografija / plameno-jonizujući detektor.

3. Gasni hromatograf Agilent Technologies 6890N sa masenim spektrometrom Agilent 5973 Mass Selective Detector, INV br. 7264  - metode: VDM 0005 Određivanje poluisparljivih organskih jedinjenja na kapilarnoj koloni gasnom hromatografijom /masenom spektrometrijom.

4. Gasni hromatograf Hewllet Packard 5890 series II sa FID  detektorom , INV br.5991  rade se sledeće metode:VDM 00132 Određivanje organskih jedinjenja poreklom iz benzina (C6-C10) u vodi metodom gasna hromatografija / plameno-jonizujući detektor VDM 0220 Određivanje organskih jedinjenja poreklom iz benzina (C6-C10) u zemljištu, sedimentu i otpadu metodom gasna hromatografija / plameno-jonizujući detektor ISO 22155:2011 Kvalitet zemljišta-Gasno-hromatografsko određivanje lako isparljivih aromatičnih i halogenovanih ugljovodonika i odabranih etara-Statički headspace metod.

Dr Anka Cvetković i saradnici u višečasovnim vežbama detaljno su prikazali pripreme uzorka, način rada standarda i aparata, kao i tumačenje dobijenih rezultata.30.01.2012.

VIŠEGRAD FOND GRANT ZA UNIVERZITETSKE STUDIJE NA FUTURI

Projekat Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, pod nazivom „Višegrad za Srbiju: Najbolje prakse u ruralnoj ekologiji“ (Visegrad for Serbia: Rural Ecology Best Practices) odobren je za finansiranje od strane Veća ambasadora Međunarodnog Višegrad fonda, čiji su osnivači četiri države: Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska.

Projekat ima za cilj unapređenje teorijske i praktične nastave u okviru predmeta Ruralna ekologija na osnovnim akademskim studijama, kao i jačanje kapaciteta Centra za održivi ruralni razvoj Fakulteta Futura. Projekat obuhvata interaktivne seminare za studente Future, koje će realizovati gostujući predavači iz Slovačke, Poljske i Češke, kao i prolećnu studijsku posetu V4 zemljama i njihovim ruralnim predelima i institucijama zaduženim za planiranje politike ruralnog razvoja. Projekat će trajati tri godine (2012-2014) sa tendencijom nastavka podrške, a rukovodilac projekta biće Doc. dr Jelena Milovanović.     30.01.2012.

RADIONICA TEMPUS PROJEKTA - WBREN

Na Ohridu je od 15-og do 20-og januara održana radionica u okviru projekta TEMPUS Western Balkan Rural Extension Network through Curriculum reform -Mreža ruralnih savetodavaca Zapadnog Balkana kroz reformu nastavnih programa. Radionica je održana u organizaciji Državnog Univerziteta Tetovo.

 

U projektu učestvuje 20 partnera, 4 iz zemalja evropske unije (Velika Britanija, Češka, Finska, i Holandija) i 16 iz zemalja Zapadnog Balkana (Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Srbija).

Predstavnici Srbije su Univerzitet Singidunim, Univerzitet u Novom Sadu i nevladine organizacije: Natura Balkanika i Moba.

Cilj radionice je bilo razvoj i unapređenje nastavnog materijala i metoda u ruralnoj ekologiji, ruralnom razvoju, ruralnoj sociologiji i ruralnoj ekonomiji, kao i jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za prenos znanja iz oblasti ruralnog razvoja lokalnom stanovništvu u četiri države Zapadnog Balkana.

Rezultati radionice i dosadašnjih aktivnosti na projektu su primarne verzije nastavnog materijala za četiri tematske celine kao i trodnevni moduli za treninge  iz ovih oblasti (ruralne ekologije, ruralnog razvoja, ruralne sociologije i ruralne ekonomije) koje će sprovoditi nevladine organizacije.  

Na radionici su predstavljeni Centri za Ruralni razvoj Poljoprivrednog Univerziteta u Tirani i Univerziteta Singidunum. Msc Mirjana Aranđelović je predstavila Centar za održivi ruralni razvoj Univerziteta Singidunum koji se nalazi na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura. Drugi deo radionice je bio posvećen diskusiji o radu cenatara i načinu umrežavanja.

Učesnici radionice su imali priliku i da posete odgajivačnicu Ohridske pastrmke u selu Struga.24.01.2012.

OTVORENI POZIV ZA INTERAKTIVNU OBUKU “EKOLIDERI – PUT U ZELENU BUDUĆNOST”

Poštovane kolege studenti,

Nevladina organizacija „Know-How“, uz podršku Izvršne evropske agencije za obrazovanje, audiovizuelizaciju i kulturu EACEA, organizuje osmodnevni interaktivni trening, pod nazivomEKOLIDERI – PUT U ZELENU BUDUĆNOST”, od 17. do 24. februara 2012. godine u Subotici.

Smeštaj za učesnike je obezbeđen u Hotelu Patria u Subotici, a troškovi prevoza biće refundirani u iznosu od 70%. Fakultet Futura ima na raspolaganju 5 mesta za zainteresovane učesnike/studente, stoga se mole zainteresovani kandidati da se obrate Doc. dr Jeleni Milovanović na email: jelena.milovanovic@futura.edu.rs, najkasnije do 31.01.2012. u 12 časova. Pet najbržih kandidata dobiće priliku da učestvuje na treningu ispred Fakulteta Futura.

Detalje o treningu možete pogledati ovde, a važna napomena je da će radni jezik treninga biti engleski, te je neophodno osnovno poznavanje i razumevanje ovog stranog jezika.

 24.01.2012.

Futura na Upravnom odboru COST akcije u Briselu

Predstavnici Fakulteta Futura, Doc. dr Jelena Milovanović i Dr Mirjana Bartula, kao stalni članovi Upravnog odbora (Management Committee, prisustvovale su prvom sastanku ovog upravljačkog tela novoosnovane COST akcije pod nazivom „Harmonizing Global Biodiversity Modelling (HarmBio)“. Sastanak je održan 20. januara 2012. godine u Briselu, a osnovni cilj sastanka bilo je pokretanje aktivnosti u odobrenoj COST akciji i utvrđivanje budžetskog plana čitave akcije.

Akcija ima za cilj harmonizaciju postojećih modela i baza podataka o diverzitetu terestričnih, slatkovodnih i morskih ekosistema, sa svrhom unapređenja pouzdanosti projekcija o budućim promenama stanja biodiverziteta, a za potreba kreiranja politike očuvanja. Akcija će trajati četiri godine (2012-2016) i njeni ciljevi će biti ostvareni kroz saradnju istraživača i donosioca odluka iz 15 zemalja (Velika Britanija, Irska, Danska, Norveška, Nemačka, Holandija, Francuska, Grčka, Španija, Portugal, Italija, Izrael, Rumunija, Bugarska i Srbija). Naredni sastanak Upravnog odbora i simpozijum na temu modelovanja biodiverziteta planiran je za kraj oktobra 2012. godine.28.12.2011.

Međunarodna monografska studija o gajenju energetskih useva

Međunarodna monografska studija pod nazivom „External and internal factors influencing the growth and biomass production of short rotation woods genus Salix and perennial grass Miscanthuspredstavlja jedan od rezultata projekta bilateralne saradnje SK-SRB-0029-09 između Fakulteta za evropske studije i regionalni razvoj Poljoprivrednog univerziteta u Nitri, Slovačka i Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura Univerziteta Singidunum Beograd, Srbija. Monografska studija predstavlja sintezu literaturnih podataka i konkretnih eksperimentalnih rezultata istraživanja parametara rasta i razvoja energetskih vrba na području Slovačke i višegodišnje trave miskantus na području Srbije, na obrazovnom poligonu i oglednom polju Fakulteta Futura.

Urednici monografske studije su Prof. dr Zuzana Jureková, rukovodilac projekta sa slovačke strane i Prof. dr Gordana Dražić, rukovodilac projekta sa srpske strane. Autori monografske studije sa Fakulteta Futura su Doc. dr Jelena Milovanović, Doc. dr Nada Babović, MSc Ana Đorđević i mr Slobodan Spasić. Zahvaljujući podršci Ministarstva prosvete i nauke kroz tehnološki projekat TR 31078 „Ekoremedijacija degradiranih prostora produkcijom agroenergetskih useva“, monografska studija će biti prevedena i objavljena i na srpskom jeziku.

Elektronsko izdanje međunarodne monografske studije možete preuzeti ovde.  28.12.2011.

Svečana dodela diploma

 

U ponedeljak 26.12.2011. godine održana je Svečana dodela diploma za studente osnovnih i poslediplomskih studija fakulteta Univerziteta Singidunum.

Diplomcima su se obratili prof. dr Milovan Stanišić rektor Univerziteta Singidunum, prof. dr Slobodan Unković direktor Departmana za poslediplomske studije i međunarodnu saradnju, kao i dekani fakulteta.

Tom prilikom rektor prof. dr Milovan Stanišić i prof. dr Slobodan Unković svečano su uručili diplome masterima i doktorima nauka.

Master diplome primili su i Cvetković Jasmina, Aranđelović Mirjana, Radojević Uroš, Bošnjak Tanja.

Diplome doktora nauka primili su, dr Mirjana Bartula, projekt menadžer i asistent na Futuri i Živka Ilić.
28.12.2011.

Osnovan Centar za ekološko modelovanje

Da bi se u potpunosti omogućilo sprovođenje ekološkog modelovanja na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, u okviru projekta EMOCLIP osnovan je Centar za ekološko modelovanje (CEM). Nabavljena oprema za CEM obuhvata kompjutere za obavljanje ekološkog modelovanja, opremu za sprovođenje nastave i programe za ekološko modelovanje.

Za sada, instalirani su sledeći programi: STELLA za dinamiku sistema, CO2FIX za modelovanje dinamike šumskog ugljenika; GUIDOS za morfološku prostornu analizu obrazaca; ALOHA za modelovanje zone ugroženosti kod industrijskih akcidenata. Centar za ekološko modelovanje se već koristi od strane studenata koji slušaju predment Primena ekološkog modelovanja.
 27.12.2011.

Javno predstavljanje rezultata naučnog i bilateralnog projekta

Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, organizovao je 27.12.2011. godine u prostorijama PK Beograda, okrugli sto na temu „Produkcija biomase u funkciji ekoremedijacije“. Osnovni cilj okupljanja bilo je predstavljanje dosadašnjih aktivnosti i rezultata tehnološkog projekta TR 31078 „Ekoremedijacija degradiranih prostora produkcijom agroenergetskih useva“, podržanog od strane Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije u ciklusu 2011-2014. godina. Takođe, zainteresovanim učesnicima su predstavljeni i krajnji rezultati projekta bilateralne saradnje sa Slovačkom SK-SRB-0029-09, čija je implementacija uspešno završena za završetkom 2011. godine.

Teme za diskusiju definisali su profesori i saradnici Fakulteta Futura i predstavnici EPS-a svojim uvodnim prezentacijama. Prof. dr Jordan Aleksić govorio je na temu biomase kao ekološkog kapitala, Prof. dr Gordana Dražić je približila ekološke aspekte produkcije biomase kroz predstavljanje konkretnih aktivnosti projekta, Dipl. ing. Ljiljana Vukotić je objasnila ulogu Elektroprivrede Srbije kao participanta u realizaciji ovog projekta i  naglasila pozitivne aspekte saradnje EPS-a i Future, Doc. dr Jelena Milovanović je govorila o međunarodnim aktivnostima i saradnji koja je nastala ili produbljena zahvaljujući projektima podržanim od strane Ministarstva, Nenad Mitić je slikovito predstavio eksperimentalne metode u istraživanjima optimalizacije produkcije biomase miskantusa na oglednim poljima Fakulteta Futura i Dr Jela Ikanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu je napravila retrospektivu svih objavljenih naučnih rezultata tokom 2011. godine.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Privredne komore Beograda, Elektroprivrede Srbije, privatnog sektora, kao i zainteresovani sa drugih visokoškolskih ustanova. Nakon prezentacije rezultata projekata, usledila je konstruktivna diskusija o mogućnostima unapređenja uslova za produkciju biomase energetskih useva u Republici Srbiji.    19.12.2011.

Nova strategija upravljanja prirodnim resursima u Republici Srbiji

U subotu 17.12.2011. godine u Sali 2 Fakulteta Futura održano je predavanje na temu upravljanja resursima: Nova strategija upravljanja prirodnim resursima u Republici Srbiji.
Dr Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, doktorirao je na Fakultetu Futura na temi: Ekonomski i ekološki aspekti vrednovanja neobnovljivih prirodnih resursa na primeru eksploatacije uglja.

U svom predavanju akcentovano je značaj rudarskog sektora u ukupnom bruto društvenom proizvodu Srbije. Detaljno je obrazložio tri strateške pravce rudarskog sektora kroz tri stuba održivosti: ekonomski, ekološki i socijalni aspekt.

Takođe, u predavanju je naglasio i detaljno obrazložio i hijerarhijske stubove održivosti: Izrada strateških dokumenata, donošenje zakonske regulative i razvoj i jačanje institucionalnog okvira.

Predavanju su prisustvovali svi master studenti Fakulteta Futura, profesori i asistenti. 18.12.2011.

Predstavnici Future na dvodnevnom seminaru “Ekologija za sve”

U okviru projekta EKOLOGIJA ZA SVE (PBILD - Progam Peacebuilding and Inclusive Local Development) koji realizuje NVO Ekocentar iz Vranjske Banje, održan je seminar na bazi radionica sa tematikom zaštite životne sredine i unapređenja veština i liderstva mladih. Dvodnevni seminar je održan u hotelu Narcis na Vlasini.

Cilj projekta je podizanje svesti mladih o ekologiji i značaju očuvanja životne sredine.

Ciljna grupa edukativnog seminara su NVO, srednjoškolci i studenti iz  Opština Vranje, Vranjska Banja, Bujanovac i Bosilegrad.

Nakon završenog teninga, učesnici seminara će tokom realizacije projekt, podeljeni u timove, sakupljati podatke u svojim opštinama o problemima u životnoj sredini i time doprineti ažuriranju podataka u lokalnim zajednicama.

Predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura prof, dr Jordan Aleksić i BSc Slađana Đorđević održali su 3 sesije/radionice:

- Ambijentalna ekologija
- Problemi u životnoj sredini
- Ekološki bezbednosni sistem
- Primena geoinformacionih sistema u zaštiti životne sredine

 

      

 

 24.11.2011.

Promovisana monografija Doc. dr Nade Babović u Zadužbini Ilije M. Kolarca

Zadužbina Andrejević je 24.11.2011. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca organizovala promociju pobedničkih monografija sa prethodnog konkursa i otvorila naredni XXXII konkurs za publikovanje neobjavljenih doktorskih disertacija, magistarskih teza, specijalističkih radova i naučnih studija, kao i VII konkurs za objavljivanje master radova.

Na promociji je predstavljena i nacionalna monografija (M42) Doc. dr Nade Babović pod nazivom „Antioksidansi u biljkama familije Lamiaceae“, priređena iz doktorske disertacije i brojnih radova autorke. Polazeći od činjenice da većina sintetskih antioksidanasa koji se koriste u prehrambenim, kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima mogu pokazivati potencijalno toksične efekte javlja se potreba za  pronalaženjem prirodnih antioksidativnih jedinjenja koja bi se mogla koristiti kao zamena za toksične sintetske antioksidanse. Monografija „Antioksidansi u biljkama familije Lamiaceae“ se odnosi na problematiku proučavanja hemijskog sastava i antioksidativne aktivnosti ekstrakata iz odabranih biljaka familije Lamiaceae, poput ruzmarina, žalfije, timijana, izopa, origana i bosiljka, koji predstavljaju uspešnu prirodnu alternativu sintetskim antioksidansima.

 

18.11.2011.

Predstavnik FUTURE na radionici ''Dostupnost energije u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu'' u LJubljani

Predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ Uroš Radojević učestvovao je na međunarodnoj radionici „Energy availability in Central and Eastern Europe and West Balkan“ (Dostupnost energije u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu), koja je održana 18.11.2011. u Ljubljani u sedištu Slovenačke agencije za zaštitu životne sredine.

Ova radionica predstavlja još jednu u nizu radinica koje se odvijaju pod pokroviteljstvom Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA, European Environment Agency), a imaju za cilj analizu regionalnih uticaja globalnih megatrendova.


Cilj radionice je bio da se podrži razvoj studije slučaja za problematiku dostupnosti energije u okviru FLIS-a (Forward-looking information and services) na nacionalnom i regionalnom nivou. Tokom radionice fokus je bio na uticajima globalnih megatrendova na dostupnost energije za regione Centralne i Istočne Evrope i Zapadnog Balkan. Analiza ove problematike urađena je uz pomoć dinamičkog modela formiranog u programu Consideo Modeler koji je licenciran pod ugovorom sa EEA.

U okviru modela formiranog na radionici razloženi su fizički, tehnološki, politički i ekonomski aspekti koji utiču na dostupnost energije u pomenutim regionima. Konstatovano je da ovako detaljna analiza zahteva više vremena, pa je u planu organizacija radionice na kojoj će se nastaviti započeti rad na modelu dostupnosti energije.04.11.2011.

FUTURA na B92 u emisiji „ZNANJE NA POKLON“

Doc. dr Jelena Milovanović  gostovaće, na poziv uredništva, u emisiji „Znanje na poklon“, koja se emituje u nedelju 6.11.2011. godine na televiziji B92.

Povod za gostovanje i razgovor biće radionica o klimatskim scenarijima, koju je Fakultet Futura organizovao u saradnji sa Evropskom agencijom za životnu sredinu i Misijom OEBS-a u Srbiji u periodu 24-26.10.2011. godine.

Predstaviće se najznačajniji zaključci sa radionice, pre svega podizanje svesti javnosti o pojmu, značaju i posledicama klimatskih promena i potreba za usaglašenošću političke volje na području Zapadnog Balkana za zajedničko delovanje na ublažavanju posledica klimatskih promena.

Doc. dr Milovanović će govoriti o značaju poznavanja klimatskih promena za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kao i mogućnosti finansijskih podsticaja za poljoprivredne proizvođače u oblasti primene agro-ekoloških mera. „Znanje na poklon“ je emisija sa višegodišnjim trajanjem i izuzetno je gledana među poljoprivrednim stručnjacima i proizvođačima. 
  28.10.2011.

Studenti Fakulteta Futura posetili deponiju Vinča

U utorak 25.10.2011, prema nastavnom programu predmeta Komunalni otpad i Industrijski i opasan otpad, studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju "Futura",  posetili su gradsku deponiju Vinča. Prisustvovali su studenti prve i druge godine.

Upravnik deponije Rajo Paleksić, dočekao je studente, i u dvočasovnom obilasku objasnio im principe funkcionisanja deponije, njene nedostatke, i planove za budućnost. Studenti su imali priliku da se upoznaju i sa mehanizacijom prisutnom na deponiji. Gradska deponija Vinča, se prostire na 70 ha, u funkciji je od 1977. godine, i na njoj se prikuplja otpad iz 10 beogradskih opština.27.10.2011.

Radionica WBREN projekta na Institutu za edukaciju i komunikaciju u Pragu

Od 24-og do 26-og oktobra, organizovana je radionica na Institutu za edukaciju i komunikaciju u Pragu. 

Ciljevi radionice su bili prezentacija i implementacija nastavnih metoda dva modula: ruralni razvoj i ruralna sociologija.  Profesor Hari Vestermark i  profesorka Pirjo Siskonen su predstavili principe realizacije modula ruralnog razvoja i ruralne sociologije na Univerzitetu u Helsinkiju.

IMG_8417.JPG  IMG_8437.JPG

Drugi dan radionice je protekao u diskusiji o nastavnim materijalima i metodama.  Učesnici su radili na definisanju programa i nastavnog plana za implementaciju modula ruralnog razvoja i ruralne sociologije.

IMG_8573.JPGIMG_8674.JPGIMG_8607.JPG

Treći dan WBREN radionice je obuhvatio studijske posete rasadniku i pilani koji se nalaze u sklopu češkog univerziteta (Czech University of Life Sciences) i odlazak na farmu konja na kojoj se razvija seoski turizam. Obilazak se završio posetom lokalnoj akcionoj grupi “Posazavi” gde su učesnici imali priliku da razmene iskustva u radu nevladinih organizacija u Češkoj, Albaniji, Bosni, Finskoj, Holandiji, Makedoniji i Srbiji.

Na radionici su, iz Srbije, učestvovali predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, kao i udruženja “Moba" i "Natura Balkanika". Predstavnik Univerziteta Singidunum bila je Mirjana Aranđelović.

 24.-26.10.2011.

Radionica izrade scenarija „Mogućnosti za razvoj Zapadnog Balkana u kontekstu uticaja klimatskih promena i nedostatka vode” na FPE „Futura”

Evropska agencija za zaštitu životne sredine (European Environment Agency, EEA) i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE) su u saradnju sa Fakultetom za primenjenu ekologiju Futura, od 24.10. do 26.10.2011. godine, održale radionicu izrade scenarija, pod nazivom  „Mogućnosti za razvoj Zapadnog Balkana u kontekstu uticaja klimatskih promena i nedostatka vode” (Opportunities for development in the Western Balkans in the context of Climate Change impacts and Water Scarcity). Ova radionica predstavlja nastavak inicijative EEA, koja ima za cilj sagledavanje budućih promena i njihovih uticaja kroz izradu i razvoj scenarija. U tom kontekstu je u decembru prošle godine, nakon objavljivanja izveštaja o globalnim megatrendovima (State and Outlook 2010 – Assessment of Global Megatrends Report), u sedištu EEA u Kopenhagenu održana radionica pod nazivom „Analiza globalnih megatrendova i uticaji klimatskih promena na regionalnu bezbednost“. Radionica održana na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura predstavlja nastavak radionice iz Kopenhagena sa posebnim osvrtom na područje Zapadnog Balkana.

 

Na radionici su učestvovali predstavnici različitih oblasti u koje spadaju: predstavnici državnih institucija, lokalne vlasti, naučnih institucija i univerziteta, nevladinih organizacija, privrednih subjekata kao i eksperti iz oblasti zaštite životne sredine i drugih relevantnih oblasti. Ovakva raznovrsnost među učesnicima omogućila je da se razmatrana problematika sagleda iz svih bitnih uglova i da se dođe do kompletnijih rešenja koja bi mogla imati i konkretnu primenu. Sve države Zapadnog Balkana, a i šire, imale su predstavnike na ovoj radionici. Između ostalih učestvovali su predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegonine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Turske. Studenti Fakulteta Futura imali su aktivno učešće tokom realizacije radionice kao članovi radnih grupa i zapisničari.

 

Svečano otvaranje radionice i uvodna sesija održani su 24.10. u hotelu Kontinental. Okupljenima su dobrodošlicu poželeli Thomas Moore, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji, Gordon Mc Innes, zamenik direktora EEA i Jelena Milovanović, prodekan Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura. Tokom večeri, uvodne prezentacije o situaciji na Zapadnom Balkanu održali su Blaz Klunik, predstavnik EEA, Gordana Kozhuharova iz ENVSEC inicijative i Viktor Simončić, predstavnik VIKOS-a.

 

U toku druga dva dana, 25.10. i 26.10. na Fakultetu Futura održan je radni deo radionice. Ključno pitanje za razvoj scenarija bilo je „Kakvi će biti uticaji klimatskih promena na dostupnost vode u regionu Zapadnog Balkana u periodu od narednih 50 godina?“. Svi učesnici su podeljeni u tri grupe i svaka grupa je nezavisno razvijala svoj scenario, a kasnije su oni prezentovani na zajedničkim sesijama. Prvi radni dan bio je posvećen razvoju logike scenarija i opisu scenarija, a drugog dana je težište bilo na rizicima koji utiču na dostupnost vode i načinu njihovog kontrolisanja i putevima za dostizanje zeljenih ciljeva u okviru prethodno razvijenih scenarija. Ključne preporuke za ublažavanje posledica klimatskih promena, definisane od strane eksperata na radionici, jesu podizanje svesti javnosti o pojmu, značaju i opasnostima od klimatskih promena, kao i dostizanje političkog koncenzusa na području Zapadnog Balkana o zajedničkim ciljevima u prevazilaženju nadolazećih problema po socio-ekonomski razvoj regiona.

 

Nakon prvog radnog dana, pod pokroviteljstvom Fakulteta Futura za učesnike je organizovana svečana večera u etno restoranu Koleba u Bojčinskoj šumi. Tom prilikom učesnike je pozdravio i predsednik opštine Surčin, gospodin Vojislav Janošević. 

    

 26.10.2011.

Prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu - Zaječar

U ponedeljak u gradskoj kući Grada Zaječar, s početkom u 13 h prezentovana je procena uticaja na životnu sredinu projekta: „Rekonstrukcija postojećih objekata bivše fabrike porcelana za potrebe proizvodnje bivše fabrike porcelana za potrebe proizvodnje kućnih aparata i sanitarne opreme“.  Projekat izurađuje „GORENJE HOME“ DOO Zaječar, a u okviru projekta izrađena je procena uticaja na životnu sredinu od strane IRC FPE Futura d.o.o i partnerske kuće Eksperinženjering d.o.o.

Procenu uticaja predstavio je ing. Titomir Obradović, jedan od vodecih eksperata u Srbiji za izrade strateskih procena uticaja.

Tokom izlaganja dat je osvrt na značaj procene uticaja radova, objekata, aktivnosti na životnu sredinu, kao i metodološki okvir koji je regulisan zakonskim i podzakonskim aktima Republike Srbije.

Data je situacina analiza i opis potencijalnih izvora zagađenja, a u zaključku dat set predviđenih mera u cilju sprečavanja, smanjenja i gde je to moguće otklanjanja svakog značajnijeg štetnog uticaja na životnu sredinu.
Detaljnije možete pogledati na:    25.10.2011.

Poseta Prirodnjačkom muzeju u Beogradu

U okviru praktične nastave na predmetu Zaštita biodiverziteta, studenti II godine su posetili izložbu „Životinjsko carstvo“, koja je od 15. oktobra izložena u Galeriji  Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

Izložba na simboličan način prikazuje raznovrsnost i složenost životinjskog carstva u okviru grupa kičmenjaka (ribe, gmizavci, ptice, sisari), na primerima pojedinih vrsta koji se čuvaju u zbirkama Muzeja. Pažljivo odabrani eksponati ilustruju: raznovrsnost prilagođenosti (oblik tela, način života, stanište), geografski raspored pojedinih vrsta, rodova i porodica i neka interesantna i zanimljiva rešenja tokom evolucije nastala u određenom delu sveta, ali i pod direktnim ili indirektnim uticajem čoveka (npr. sisar čija je njuška nalik ptičijem kljunu i čiji se mladunci slično pticama legu iz jaja ali se hrane majčinim mlekom, ajkula koja živi pri dnu mora i nema potrebu za brzim plivanjem pa je oblik njenog tela daleko od hidrodinamičnog, beznogi gušter i zmija koje su primer toga da životinje koje slično izgledaju ne moraju da pripadaju istoj grupi, ptica koja je usled izmenjenih uslova života, između ostalog izazvanih i određenim aktivnostima čoveka, potpuno promenila svoj raniji način života i od dnevne postala noćna,..).

Kako je najmanja evropska ptica (Kraljić – Regulus regulus) pobedila na takmičenju i postala kralj ptica, gde živi blindirani sisar (Dasipys novemcinctus), ko je crno-beli lepotan (majmun gvereza) i gde živi, zašto slepi miševi žive na tavanima kuća ali ponekad ulete i u naše domove, zašto izgled često vara, a ponekad i ne – samo su neka od mnogobrojnih pitanja na koja su studenti dobili odgovore od kustosa Prirodnjačkog muzeja.

Na izložbi su se mogli videti neobični primerci ptice koja ima jedan od najdužih  kljunova, ajkule koja ne liči na ajkulu, guštera zastrašujućeg izgleda koji je vegetarijanac, životinja koje više ne žive u Srbiji, ali i nekih tek pristiglih, kao i primerci još mnogo drugih interesantnih, značajnih ili retkih vrsta kičmenjaka sa svih kontinenata, a koje su deo ogromnog i raznovrsnog životinjskog carstva.

 

Nakon izložbe dogovorena je saradnja između Fakulteta i Muzeja, u oblasti pedagoških projekata, sa posebnim akcentom na biološke i geološke nauke, koja će se ogledati u organizovanju edukativnih radionica koje bi studenti i stručno osoblje Fakulteta Futura priredili učenicima osnovnih i srednjih škola.
21.10.2011.

Najava događaja: Misija OEBS u Srbiji organizuje raspravu o uticaju klimatskih promena na Zapadni Balkan

BEOGRAD, 21.oktobar 2011. godine – Suočavanje sa rizicima koji su rezultat klimatskih promena u cilju očuvanja bezbednosti životne sredine na Zapadnom Balkanu, kao i promovisanje regionalne saradnje u oblasti klimatskih promena, biće ključne teme stručne radionice koja počinje u ponedeljak, 24. oktobra u Beogradu.

Trodnevnu radionicu pod nazivom "Mogućnosti za poboljšanje u oblasti uticaja klimatskih promena i nestašice vode na Zapadnom Balkanu”, organizuje Misija OEBS u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom koordinatora OEBS-a za ekonomiju i životnu sredinu, Evropskom agencijom za životnu sredinu i Fakultetom za primenjenu ekologiju (FUTURA) u Beogradu.

Radionica će okupiti oko 50 predstavnika zainteresovanih strana, stručnjaka i kreatora politike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Kosova, Srbije i EU, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, naučno-istraživačkih institucija, organizacija civilnog društva, poslovnog sektora i lokalnih vlasti.

Na svečanom prijemu govoriće zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji, Tomas Mur, zamenik direktora Evropske agencije za životnu sredinu, Gordon Mekines, i prodekan Fakulteta za primenjenu ekologiju FUTURA, Jelena Milovanović.

Novinari se pozivaju da prisustvuju otvaranju svečanog prijema u ponedeljak, 24. oktobra u 19h u sali Le Club hotela Kontinental, adresa: Vladimira Popovica 10, Beograd.17.10.2011.

Istraživački tim FPE FUTURA završio posetu Slovačkoj

Četvoročlani istraživački tim Fakulteta Futura boravio je u poseti Fakultetu za evropske studije i regionalni razvoj u Nitri u periodu od 13. do 15. oktobra 2011. godine, u okviru aktivnosti na projektu bilateralne saradnje za 2010-2011. godinu.
 
Bilateralni projekat pod nazivom SK-SRB-0029-09 „Uporedna istraživanja adaptabilnosti i produktivnosti energetskih useva i biljaka gajenih na poljoprivrednom zemljištu južne Slovačke i Srbije“ podržan je od strane Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, a kao osnovne ciljeve ima formiranje međunarodnog istraživačkog tima, transfer znanja, razmenu informacija i jačanje kapaciteta. Istraživački tim Fakulteta Futura pri završnoj poseti činili su prof. dr Gordana Dražić, Doc. dr Jelena Milovanović, Dr Mirjana Bartula i Dimitrije Aleksić.
 
Tokom treće posete Slovačkoj, istraživači iz Srbije su posetili Nacionalni park Visoke Tatre, kao primer dobre prakse upravljanja prirodnim resursima. Nakon obilaska terena, održan je i sastanak projektnog tima u prostorijama Nacionalnog parka, na kome su donete konačne odluke o izdavanju zajedničke monografije o produkciji agro-energetskih useva i o postavkama završnog izveštaja za projekat, koji je uspešno okončan.
17.10.2011.

Predstavnik FPE FUTURA u Evropskom Parlamentu

Mr Slobodan Spasić, asistent na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, po pozivu Evropskog parlamenta i organizacije SEEFED iz Brisela, učestvovao je na Konferenciji Životna sredina i energija Evrope, koja je održana u Evropskom parlamentu, od 8. do 11. oktobra 2011.godine. Kao jedini predstavnik akademskih institucija iz Republike Srbije, Mr Spasić se obratio učesnicima panela konferencije na temu: “Modeli razvoja na putu ostvarenja održivog razvoja”, a tokom boravka u Briselu razgovarao je i sa članovima Evropskog parlamenta o modelima saradnje FPE Futura i institucija EU.

Između ostalih učesnika i govornika na konferenciji, bili su i: Francois Delcueillerie iz EU Komisije DG za životnu sredinu, Thanou Panayotis iz EU Komisije za DG Regio IPA, Jelko Kacin, potpredsednik Delegacije EU za jugoistočnu Evropu, Taulant Bino, zamenik ministra životne sredine, šumarstva i voda Republike Albanije, Aleksandar Cvetkov, nacionalni koordinator projekata BJR Makedonije, Siniša Stanković, nacionalni koordinator projekata Republike Crne Gore,  Andrej Grebenc iz EU Komisije REA, Olivera Žurovac-Kuzman, OEBS, Tom Twining-Ward, UNDP Regional Environment and Energy Practice OIC, Nathalie Guri, ispred mreže EUROCITIES.03.10.2011.

Poseta predstavnika Savezne centrale za političko obrazovanje SRP Zasavica

U okviru svog desetodnevnog studijskog putovanja u Srbiji  (od 30. septembra do 10. oktobra), predstavnici  Savezne centrale za političko obrazovanje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Savezne Republike Nemačke, posetili su SRP Zasavica 3. oktobra.  Studijsko putovanje pod nazivom „Srbija zemlja u tranziciji“ ima za cilj da predstavnicima nemačke savezne ustanove koja se bavi političkom edukacijom predstavi širu sliku života, političkih, kulturnih i ostalih zbivanja u našoj zemlji.

 

Predstavnik FPE Futura, Daniela Cvetković i izvršni direktor Fonda Ecotopia Suzana Đorđević, su na putu do SRP Zasavica razgovarale sa predstavnicima nemačke delegacije o stanju životne sredine u R. Srbiji, o ekološkim problemima koje treba rešiti s obzirom da se Srbija nalazi u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji. 

 

Daniela Cvetković je tom prilikom predstavila Fakultet Futura, aktivnosti fakulteta na polju ekologije i zaštite prirode, saradnju sa SRP Zasavica, kao i koncept obrazovnog poligona sa oglednim poljima Miscanthus-a i Salixa, koji se nalaze neposredno blizu specijalnog rezervata.

 

Sa biljnim i životinjskim svetom i ostalim prirodnim bogatstvima specijalnog rezervata, predstavnike nemačke delegacije upoznao je vodič SRP Zasavica, Mihajlo Stanković. U povratku, predstavnici nemačke delegacije su posetili i etno-restoran “Bojčinska koleba” u Surčinu, gde ih je ljubazno dočekao domaćin i ponudio im specijalitete domaće kuhinje.

 03.10.2011.

Svečani prijem studenata povodom početka nove školske 2011/2112 godine

U ponedeljak, 03.10.2011. godine, održan je svečani prijem novih studenata – nazvan Prvi akademski čas.

U velikoj sali fakulteta Futura, nove studente i poslovne partnere fakulteta pozdravila je dekan fakulteta prof. dr Gordana Dražić, koja je i otvorila izložbu fotografija studenta Siniše Jovanovića pod nazivom “Voda je Voda”. Fotografije se nalaze u holu fakulteta gde je svi zainteresovani mogu pogledati.
U nastavku, asistent mr Slobodan Spasić je nove studente upoznao sa eduinovacijama, odnosno sa načinom ostvarivanja nastave i angažovanja na fakultetu, o aktivnostima u kojima su uključeni studenti, npr. Zaštitijada, Akademski kamp i dr.

Studente je pozdravila i doc dr. Jelena Milovanović, koja je studentima prikazala projektne aktivnosti fakulteta, način na koji se studenti uključuju u praktičan rad, ali i ohrabrila buduće studente u njihovom budućem radu i idejama.

Na kraju je studentima poželeo dobrodošlicu i uspešan rad i direktor istraživačko-razvojnog centra prof. dr Jordan Aleksić.
U svom obraćanju studentima osvrnuo se na istorijat nastanka fakulteta i brenda Future, i izneo buduće razvojne ambicije fakulteta.

Nakon toga priređen je koktel “Bahus” i održan prvi čas koji je studente bliže upoznao sa rasporedom, predmetima i obavezama.

Svim studentima želimo uspešnu godinu!28.09.2011.

EEA, OEBS I FUTURA O KLIMATSKIM PROMENAMA

Evropska agencija za životnu sredinu, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Fakultet za primenjenu ekologiju Futura 24-26.10.2011. godine organizuju radionicu o globalnim i regionalnim scenarijima promene klime pod nazivom „Opportunities for development in the Western Balkans in the context of Climate Change impacts and Water Scarcity”.                

Događaj će okupiti zainteresovane strane i eksperte iz Evropske unije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova (prema UN 1244 rezoluciji). Učesnici će predstavljati različite sektore, kao što su međunarodne organizacije, donosioci odluka, istraživači, organizacije civilnog društva, biznis sektor i lokalne samouprave. Svečano otvaranje radionice biće 24.10.2011. u hotelu Kontinental, dok će rad u grupama biti organizovan 25-26.10.2011. u prostorijama Fakulteta Futura, kao i svečana večera u ambijentu Bojčinske šume.       11.09.2011.

Četvrti međunarodni kongres „EKOLOGIJA, ZDRAVLJE, RAD, SPORT“ – Banja Luka

DSCN0486.jpgU Banjaluci je od 08.-10. septembra 2011. godine održan četvrti međunarodni kongres „Ekologija, zdravlje, rad, sport“, u čast 155-e godišnjice rođenja Nikole Tesle i 300-te godišnjice rođenja Ruđera Boškovića. Kongres su organizovali: Udruženje „Zdravlje za sve“,  Zavod za medicinu rada, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske, Panevropski Univerzitet „Apeiron“ Banja Luka, Veterinarski institut „Dr Vaso Butozar“ Banja Luka, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske.

 

Osnovni cilj Konferencije bio je prezentacija i publikovanje rezultata naučnog i stručnog rada iz četiri oblasti:  Životna sredina i ekološki problemi; Zdravstvena ekologija i bezbednost hrane; Zdravlje i prevencija bolesti; Način života, uticaj na zdravlje i sport.
Fakultet za primenjenu ekologiju je učestvovao na kongresu sa tri rada:

 • PREČIŠĆAVANJE I KONDICIONIRANJE VAZDUHA U RADNIM PROSTORIJAMA METODOM FITOREMEDIJACIJE- Mirjana Aranđelović, Gordana Dražić, Uroš Radojević
 • PRIRODNE I STVORENE VREDNOSTI ZAPADNE SRBIJE KAO MOGUĆNOST ZA PREKOGRANIČNU SARADNJU SA REPUBLIKOM SRPSKOM- Lidija Amidžić, Mirjana Bartula
 • MODEL OČUVANJA PRIRODE I USKLAĐENOG RAZVOJA U PARKU PRIRODE „ŠARGAN – MOKRA GORA“- Lidija Amidžić, Slobodanka Pavlović, Snježana Marinković

Master student i saradnik u nastavi Fakulteta za primenjenu ekologiju-Futura, Mirjana Aranđelović je prezentovala rezultate istraživanja sprovedenog u okviru svog master rada.11.09.2011.

Studenti Fakulteta Futura u Banji Herkulane – Rumunija

Na projektu prekograniče saradnje Rumunije i Srbije -  Kreiranje i promocija rimske  kulturne rute Via Danubii, studenti: Iva Harvan, Dajana Dmitrović i Dušica Šešlija. učestvovali su u realizaciji aktivnosti projekta -  Informativni događaji. 9. i 10. Septembra 2011. Godine, studenti su sa timom Fondacije Green Limes koja realizuje ovu aktivnost boravili u Banji Herkulani u Rumuniji. 

Sva tri studenta biće angažovana tokom realizacije ove projektne aktivnosti, odnosno tokom realizacije još jednog lokalnog i 3 regionalna događaja. Sledeći događaj planiran je na Viminaciumu, 23.09.2011.

Tokom puta do Banje Herkulane, studenti su sa timom obišli Golubački grad i Lepenski vir.

 

       07.09.2011.

Poseta slovačkih istraživača u okviru projekta bilateralne saradnje

Petočlani istraživački tim Fakulteta za evropske studije i regionalni razvoj iz Nitre boravio je u poseti Fakultetu „Futura“ u periodu od 5. do 7. septembra 2011. godine, u okviru aktivnosti na projektu bilateralne saradnje za 2010-2011. godinu.
 
Bilateralni projekat pod nazivom SK-SRB-0029-09 „Uporedna istraživanja adaptabilnosti i produktivnosti energetskih useva i biljaka gajenih na poljoprivrednom zemljištu južne Slovačke i Srbije“ podržan je od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, a kao osnovne ciljeve ima formiranje međunarodnog istraživačkog tima, transfer znanja, razmenu informacija i jačanje kapaciteta. Istraživački tim iz Slovačke činili su prof. dr Zuzana Jurekova, rukovodilac projekta, Monika Tothova, Eleonora Marisova, Lydia Koncekova i Marian Kotrla, istraživači na projektu.
 
Tokom druge posete Srbiji, istraživači iz Slovačke su posetili ogledno polje Fakulteta „Futura” u blizini Sremske Mitrovice, na kome se uzgaja i istražuje miskantus i vrbe, proizvedene iz reznica poreklom iz Slovačke. Nakon terenske posete oglednom polju, sastanak projektnog tima je obavljen u prijatnoj atmosferi Specijalnog rezervata prirode Zasavica, uz već poznatu gostoljubivost domaćina. Gosti su imali priliku da se upoznaju sa prirodnim bogatstvima prisutnim na ovom području, kroz izlaganja iskusnih vodiča i vožnju brodom. U povratku, gosti su posetili i Bojčinsku šumu, kao primer dobrog gazdovanja ekološkom i kulturološkom lokacijom na teritoriji Beograda. Nadaleko poznata gostoljubivost domaćina nije izostala ni na ovom mestu.26.08.2011.

Fakultet Futura u projektu "Unapređenje upravljanja građevinskim zemljištem" – u okviru Exchange 3

U okviru projekta "Unapređenje upravljanja građevinskim zemljištem", Fakultet Futura će realizovati deo aktivnosti koji se odnosi na trening za upravljanje projektima za predstavnike javnih službi i preduzeća u Opštini Ruma.

Trening će sprovesti tim Future i saradnika: Mirjana Bartula, Slađana Đorđević, Olivera Vinić i Zoran Đorđević.

Aktivnosti će se odvijati od septembra zaključno sa februarom i u okviru ovog vremena predviđeno je 24 jednodnevna treninga u trajanju od po 4 sata, na bazi predavanja i radionica.04.08.2011.

Fakultet Futura u projektu CBC Rumunija Srbija

Fakultet za primenjenu ekologiju Futura u prekograničnom projektu CBC Rumunija-Srbija pod nazivom: Kreiranje i promocija turističke rute Via Danubi prekograničnog regiona Banja Herkulane – Veliko Gradište, uključujući rehabilitaciju Rimske ulice.

Projekat Via Danubii će stimulisati globalni privredni rast u prekograničnom regionu Rumunija-Srbija.  Projekat ima za cilj da stimuliše ekonomske aktivnosti 400 različitih privrednih subjekata,  u cilju održive i izbalansirane ekonomije u prekograničnom regionu, sa direktnim uticajem na podizanje kvaliteta života  33.029 stanovnika iz Banje Herkulane i Velikog Gradišta.

 

Ciljevi projekta

 • Podizanje konkurentnosti  turističkih destinacija Banja Herkulane i Veliko Gradište, povećanjem broja turista za 5% -  kreiranjem prekogranične turističke rute “Via Danubiii”
 • Poboljšati pristup za 8 rimskih turističkih atrakcija u pograničnoj tematskoj ruti Via Danubii, rehabilitacijom “Rimske ulice” – Banja Herkulane
 • Diverzifikacija prekograničnih proizvoda i usluga iz pograničnog regiona Banja Herkulane-Veliko Gradište stvarajem 7 novih proivrednih subjekata u oblasti turizma.

Projektne aktivnosti

 • Razvoj zajedničke regionalne strategije o održivom razvoju i promociji turizma zasnovanog na zajedničkim karakteristikama rimske kuture u dunavskom pograničnom regionu.
 • Razvoj brenda Via Danubii u cilju poboljšanja atraktivnosti turizma u regionu.
 • Pripremne aktivnosti za osnivanje Regionalnog koordinacionog centra Via Danubii, koji ima za cilj promociju turističkog proizvoda- rimska kultura i civilizacija: izrada biznis plana i priprema formalnih dokumenata (priprema za registraciju, priprema statuta, priprema pravnih dokumenata).
 • Opremanje centra Via Danubii i opremanje 2 info-punkta: jedan u Viminacijumu i drugi u Banji Herkulane.
 • Obuka osoblja centra Via Danubii i sprovođenje aktivnosti u okviru centra
 • Tehničke studije javnih nabavki za rehabilitaciju infrastrukture.
 • Rehabilitacija lokalnog puta “Rimska ulica”
 • Priprema strategije za promociju projekta Via Danubi i centra “Via Danubii”
 • Priprema promotivnih materijala
 • Aktivnosti promocije projekta i diseminacije projektnih rezultata

Stručni tim Fakulteta Futura učestvuje u nekoliko aktivnosti ovog projekta. Izrada Zajedničke strategije održivog razvoja turizma baziranog na karakteristikama rimske kulture i civilizacije destinacije Via Danubii, poverena je Futuri kao referentnoj organizacijia, koja je bila realizator nekoliko strateških studija u oblasti razvoja održivog turizma u Srbiji. Tim koji učestvuje u izradi: prof. dr Jordan Aleksić, Vesna Vandić dipl. pravnik, Slađana Đorđević, BSc, je tokom poslednje decenije upravo radio na nacionalnim i regionalnim strateškim i planskim dokumentima, naročito na području Beogradskog regiona, Velikog Gradišta i Majdampeka.

Istraživačko razvojni centar Fakulteta Futura je nosilac izrade Biznis plana i pripremnih aktivnosti za uspostavljanje Via Danubii centra.

Prvi sastanak tima i obilazak dela destinacije je obavljen 1. i 2. Avgusta 2011. godine gde se sa rumunskim predstavnicima dogovaralo oko realizacija aktivnosti.
Drugi sastanak timova je zakazan za 15. i 16. avgust u Banji Herkulane.31.07.2011.

EMOCLIP SASTANAK U ŽENEVI

Inicijalnim sastankom projektnih timova Instituta za životnu sredinu Univerziteta u Ženevi i Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura Univerziteta Singidunum započela je realizacija projekta pod nazivom EMOCLIP – Institutional Partnership for Environmental Modeling and Climatology, podržanog od strane Švajcarske nacionalne fondacije za nauku.

Početni sastanak u organizaciji partnera iz Švajcarske održan je u periodu 27-31.07.2011. godine, a partnersku instituciju iz Srbije predstavljao je četvoročlani tim: Dr Fedor Mesinger, spoljni savetnik projekta, Doc. dr Jelena Milovanović, koordinator projekta, Prof. dr Gordana Dražić, dekan fakulteta Futura i Uroš Radojević, saradnik na projektu.

Osnovni cilj sastanka bilo je upoznavanje sa projektnim aktivnostima i očekivanim rezultatima, predstavljanje postojeće ekspertize i očekivanja obe partnerske institucije, kao i usaglašavanje programa obuke za ekološko modelovanje, koja će biti organizovana za istraživače, saradnike i studente Future.
Održivost institucionalnog partnerstva zasniva se na uspostavljanju organizacione strukture, koja će podržavati, koordinirati i savetodavno uticati na buduće zajedničke aktivnosti dveju institucija. Shodno tome, na sastanku je izvršeno nominovanje i izbor članova upravljačkih tela institucionalnog partnerstva – Executive Board, Scientific Advisory Board, Management Committee i Implementation Units.

 

Članovi upravljačkih tela su profesori i istraživači partnerskih institucija, koji će pratiti implementaciju projekta i planirati buduće zajedničke korake nakon završetka projekta.

Naredno okupljanje projektnih timova i upravljačke strukture planirano je za mart 2012. godine u organizaciji Fakulteta Futura u Beogradu.   

    08.07.2011.

FUTURA U NOVOJ COST AKCIJI

Fakultet za primenjenu ekologiju Futura imaće svoje predstavnike u novoodobrenoj COST Akciji pod nazivom Harmonizing Global Biodiversity Modelling (Harmbio). Opšti cilj ove Akcije jeste harmonizacija postojećih modela i baza podataka o diverzitetu terestričnih, slatkovodnih i morskih ekosistema sa ciljem unapređenja pouzdanosti projekcija o budućim promenama stanja biodiverziteta, a za potrebe kreiranja politike očuvanja. Akcija će trajati 4 godine (2012-2015) i njeni ciljevi će biti ostvareni kroz saradnju istraživača i donosioca odluka iz različitih oblasti.

Predstavnici Future biće Doc. dr Jelena Milovanović, kao član Upravljačkog odbora COST Akcije (Management Committee) i radne grupe 2, Mirjana Bartula (član radne grupe 2) i Uroš Radojević (član radne grupe 4). Radna grupa 2 (Standardised datasets of biodiversity and environment) bavi se prikupljanjem i  objedinjavanjem podataka o biodiverzitetu za potrebe kreiranja harmonizovane baze podataka, dok se Radna grupa 4 (Intercomparisons of biodiversity models) bavi međusobnim poređenjem i kompilacijom izrađenih modela i odabirom najbolje tehnologije modelovanja biodiverziteta.      
 27.06.2011.

EMOCLIP NA FUTURI

Fakultet za primenjenu ekologiju Futura od 1.07.2011. godine počinje implementaciju projekta pod nazivom „EMOCLIP – Institutional Partnership for Environmental Modeling and Climatology“.

Projekat je odobren od strane Švajcarske nacionalne fondacije za nauku (Swiss National Science Foundation), u okviru programa za stvaranje institucionalnih partnerstava (Institutional Partnership). Partnerstvo sa ciljem jačanja kapaciteta u oblasti ekološkog modelovanja i klimatologije biće uspostavljeno između Univerziteta u Ženevi (Institute for Environmental Sciences) i Fakulteta Futura, a održivosti rezultata projekta doprineće stvaranje upravljačkih tela dveju institucija sa ciljem dugoročnog planiranja razvojnih i projektnih aktivnosti.

Rukovodilac komponente projekta za koju je zadužen Fakultet Futura biće Doc. dr Jelena Milovanović, dok će Uroš Radojević biti zadužen za uspostavljanje Centra za ekološko modelovanje i realizaciju obuke zainteresovanih mladih istraživača i studenata.    25.05.2011.

STUDIJSKA POSETA RUDARSKOM BASENU "KOLUBARA"

Studenti treće i četvrte godine su, u okviru nastave iz predmeta Ekoremedijacija i Biodegradacija i renaturalizacija posetili Rudarski basen ”Kolubara“.

Poseta je počela uvodnim predavanjem rukovodioca sektora za proizvodno-tehničke poslove, Milana Stojakovića. Mr Stojaković  je studentima predstavio način rada u rudarskom basenu, površinu koju zauzimaju kopovi, kapacitete i sve što rukovodstvo čini u cilju zaštite životne sredine. Studenti su zatim posetili sva tri aktivna kopa u  okviru površinskih kopova Baroševac:

- Polje „B” - najstariji aktivni površinski kop koji je u završnoj fazi eksploatacije, gde se otkopavanje obavlja kombinovano rotornim bagerima i diskontinuiranom mehanizacijom (sistem EŠ-eva).
- Polje „D”- najproduktivniji površinski kop gde su na peskovitom supstratu posađene 4 sorte jabuka.
- „Tamnava-Zapadno polje” – gde je 7 ha rekultivisanog zemljišta pošumljeno.

Na putu od kopova „Polje B“ i „Polje D“ do kopa „Tamnava-Zapadno polje” studenti su imali priliku da vide voćnjaka 14 različitih kultura (jabuka, kruška, dunja, šljiva, kajsija, višnja, breskva, leska, badem, orah, pitomi kesten, jagoda, kupina, malina i vinova loza) koji se gaje na području bivših kopova. 

Posetu smo nastavili odlaskom na najmlađi kop rudarskog basena - „Veliki Crljeni”, koji je u oktobru 2009. godine pušten u rad. Otvaranju kopa “Veliki Crljeni” je prethodilo izmeštanje  4,6 kilometara korita reke Kolubare. Predstavnik sektora za zaštitu životne sredine Novica Živković je studentima govorio o primeni tehničkih i bioloških mera koje se u okviru rekultivacije kopova u rudarskom basenu “Kolubara”. Studijsku posetu smo završili obilaskom oglednog polja Fakulteta za primenjenu ekologiju, na kome se vrše istraživanja na vrsti trske “Miscanthus giganteus”24.05.2011.

Prof. dr Branimir Jovanović održao stručno predavanje u Gleisforf-u, Štajerska

Profesor Branimir Jovanović je 28 aprila 2011. godine održao predavanje  na temu ''Teslina doktrina i problem preusmeravanja ljudske energije'' u okviru festivala ''Kunst ost'',  u Gleisforf-u, Štajerska. Tema ovogodišnjeg festivala bila je ''Eliktrifikovan - izmedju agrarnog sveta i visokih tehnologija''.

Na festivalu je učestvovalo je više etnologa, istoričara, inženjera i održane su razne izložbe i predavanja. Predmet predavanja ''Teslina doktrina i problem preusmeravanja ljudske energije'' je beza između izmedju Teslinih ranih ideja vezanih za probleme rešavanja razvoja čovečanstva i najnovijih istraživanja kako postići istinsku održivost.

Više o samom fastivali može se videti na  http://www.kunstost.at/
23.05.2011.

Dan Fakulteta na VRO

U nedelju 22.05. 2011. godine Fakultet za primenjenu ekologiju „FUTURA“ obeležio je dan Fakulteta . Ovaj datum se, takođe obeležava i kao Svetski dani zaštite biodiverziteta.
U ekološkoj učionici na Velikom Ratnom  Ostrvu  studenti, osoblje i prijatelji fakulteta su se okupili kako bi zajednički prošli kroz retrospektivu još jedne uspešne godine „FUTURE“.
Profesor dr Jordan Aleksić je otvorio „Zeleni čas“ predstavljajući sve projekte koje je fakultet pokrenuo, realizovao i planirao u predhodnoj godini, ali isto tako i podelio nove vizije za narednu godinu.  
O nekim projektima koji su u toku ili se čekaju sredstva za njihovu realizaciju ukratko su učesnicima izneli:

 • mr Mirjana Bartula: Zajedničke snage za upravljanje rekom Pek
 • MSc Zoran Jakovljev: Mrtvaje reke Tamiš

U kraćem izlaganju, skup je pozdravio i g-din Slobodan Simić, vođa pokreta Gorana Sremske Mitrovice - staralac SRP „Zasavica“. Prisutnima je preneo svoje iskustvo i emocije kojima pokreće „mudro upravljanje jednim prirodnim dobrom“,

Proslavu Dana fakulteta su svojim prisustvom upriličili i emeritus Stevan Stankovć, emeritus Milutin Lješević i naravno emeritus Dragan Marković.

Emeritus Dragan Marković je predstavio I izdanje knjige Ekoremedijacije autora prof. dr Gordane Dražić, dekana fakulteta Futura.

Studenti koji su na VIII Međunarodnom susretu studenata ekologije i zaštite životne sredine -„Zaštitijada“ osvojili I mesto u debati: Sonja Dedakin, Sandra Krgović i Dragoljub Vujanić predali su osvojene nagrade i direktoru IRC-a prof. dr Jordanu Aleksiću.

Pored brojnih prijatelja fakulteta fakultet je ugostio i studente i koordinatora za nastavu Ekološkog Fakulteta Nezavisnog univerziteta Banja Luka .

Za ručak se pobrinuo g-din Bora Vulić – roštilj na travi, a za slatki deo ručka u vidu princes krofni Anja Jovanović /6 godina/.

  21.05.2011.

Studeni Nezavisnog Univerziteta u Banja Luci u poseti obrazovnom poligonu Futura

Studenti Ekološkog fakulteta Nezavisnog univerziteta u Banja Luci i koordinator za nastavu Slobodanka Pavlović, posetili su 21 maja u okviru terenske nastave, obrazovni poligon Futura.

Na poligonu ih je dočakala predstavnica Fakulteta Futura Slađana Đorđević, koja ih je provela u obilazak. Studenti su tokom obilaska dobili informacije o zasadima i naučno istraživačkim projektima, kao i o budućem razvoju poligona.

Gosti iz Banja Luke će prisustvovati Danu fakulteta 22. Maja na Velikom Ratnom Ostrvu u Beogradu.17.05.2011.

Osvojeno 1. mesto u naučnoj debati na 8. Zaštitijadi

VIII Međunarodni susret studenata ekologije i zaštite životne sredine -„Zaštitijada“ u organizaciji Zajednice organizacije studenata ekologa i zaštite životne sredine, održana je u periodu 8-13 maja 2011. godine u Budvi.

Na Zaštitjadi je učestvovalo 600 studenata sa 10 fakulteta u okviru 6 Univerziteta.
Fakultet za primenjenu ekologiju Futura predstavljalo je 34 studenta, direktor fakulteta g-din Dejan Marković, asistent mr Slobodan Spasić.
Fakultet Futura je u generalnom plasmanu osvojio 4. mesto.

Debatni tim FPE “Futura” u sastavu Sonja Dedakin (II godina), Sandra Krgović i Dragoljub Vujanić (III godina), i u ulozi mentora Dejan Marković i mr Slobodan Spasić, osvojio je 1. mesto u takmičenju u debatovanju naučnih radova.

  13.05.2011.

II simpozijum sa međunarodnim učešćem „RUDARSTVO 2011“

U periodu od 10-13. maja 2011. u hotelu Zvezda u Vrnjačkoj Banji, održan je II Simpozijum sa međunarodnim učešćem „Rudarstvo 2011“ – Stanje i perspektive u rudarstvu i održivi razvoj. Organizator simpozijuma je Privredna komora Srbije u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije Beograd, RB Kolubara, Lazarevac, PD TEKO, Kostolac, RTB Bor Group, Bor, JPPK „Kosovo“, Obilić, JP PEU Resavica, Rudarskim institutom, Zemun, Institutom za rudarstvo i metalurgiju, Bor i ITNMS, Beograd. Simpozijum je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Ministarstva za rudarstva i energetike.

Simpozijum je bio posvećen aktuelnoj problematici uvođenju novih tehnologija i opreme u rudarstvu, očuvanju zaštite životne sredine, kao i sanaciji deponija šljake i jalovine. Obrađene teme simpozijuma trebalo bi da doprinesu rešenju ove složene problematike, tako što su omogućile razmenu iskustava među stručnjacima iz zemlje i stranih država. Multidisciplinarni karakter skupa omogućio je da se celovito sagleda problematika u oblasti rudarstva i efikasnijem rešavanju problema iz oblasti zaštite životne sredine u ovoj oblasti, kao i u ispunjavanju zakonskih normi usaglašenih sa propisima EU.

U okviru pete tematske sesije, Zoran Jakovljev, saradnik u nastavi na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, izložio je rad na temu “Ekonomsko-finansijski instrumenti ekološke politike racionalnog korišćenja mineralnih resursa”, čiji su koautori magistar ekonomskih nauka Slobodan Spasić, asistent Fakulteta Futura, i BSc Tea Spasojević, student četvrte godine Future, zaposlena u Institutu za materijale Srbije (IMS). Oni su ovom prilikom ukazali na značaj efikasnog korišćenja raspoloživim resursima, ali i potrebu za većom implementacijom principa ekonomije prirodnog kapitala, a pre svega su istakli da je od suštinske važnosti kreiranje zelenog budžeta i namensko trošenje sredstava prikupljenih iz naknade za korišćenje mineralnih sirovina, u cilju prevencije daljeg zagađenja i susptitucije ekološke štete izazvane eksploatacijom resursa. Zaključili su da je efikasnije upravljanje resursima i otpadnim materijalima prioritet za razvoj zelene ekonomije, zasnovane na industriji otpada i industriji obnovljivih izvora energije.03.05.2011.

Studenti fakulteta „Futura“ obeležili Dan planete Zemlje

Studenti 2. i 3. godine Fakulteta za primenjenu ekologiju “Futura” učestvovali su 21.aprila u akciji sakupljanja plastične ambalaže koja je ostala na Velikom ratnom ostrvu posle povlačenja vodostaja Save i Dunava. Akciju, kojom je obeležen Dan planete Zemlje 22.april, organizovali su JKP „Zelenilo Beograd“, „Ekostar Pak“ i „Beogradska eko asocijacija“.

Odluku o obeležavanju 22. aprila kao Dana planete Zemlje donela je organizacija UNESCO na redovnom godišnjem zasedanju 1969. godine.

Cilj akcija povodom Dana planete Zemlje 2011 je podizanje nivoa ekološke svesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete. Neke od poruka obeležavanja ovog datuma su i želja za stvaranje nove, „zelene“ ekonomije, kao i usmeravanje svetskog obrazovnog sistema ka problemima koji se tiču životne sredine.30.04.2011.

Poseta master studenta Univerzitetu Vurje u Briselu

Master student Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, Dr Svetozar Umićević posetio je u periodu od 15-20. aprila, Univerzitet Vurje u Briselu, departman za prirodne nauke i ekologiju.
Tokom posete bilo je reči o upravljanju medicinskim otpadom u Belgiji, mogućnostima implementacije pozitivnih iskustava te zemlje na prostor Republike Srbije.

U sklopu posete bio je i obilazak nekoliko privatnih klinika, ali i velikog univerzitetskog centra Qfcuh u Avenue Jean-Joseph Crocq, gde je na praktičnom primeru pokazan sistem upravljanja medicinskim otpadom u ovim velikim zdravstvenim centrima. Pored tema o medicinskom otpadu pričalo se i o preventivnoj medicini, toksikološkim novinama, ali i o regulativi na polju bioetike tokom kliničkih ispitivanja.

Tokom  boravka Dr Svetozar Umićević posetio je konferenciju koja je bila sastavni deo EUSEW 2011  - u okviru velike evropske nedelje održive energetske efikasnosti (EU Sustainable Energy Week  - EUSEW) .29.04.2011.

Studijska poseta Mionici – domaćinstvu Pece Petrovića i Ribničkoj pećini

27. aprila, studenti II godine Fakulteta Futura, u okviru predmeta Ruralna ekologija i Zaštita ugroženih vrsta,   bili su  u jednodnevnoj  poseti seoskom domaćinstvu Predraga Pece Petrovića u Paštriću. 
G-din Predrag Peca Petrović je čuveni biolog, istraživač, poznat po izučavanju slepih miševa i poskoka, očuvanju starih sorta biljaka i rasa stoke (podolsko goveče i buša), kao i poštovanju tradicionalnog načina života. Treba spomenuti i da je g-din Petrović poznat kao, jedini  u Srbiji, dobitnik evropske nagrade Premio slow food, za zaštitu lokalnih tradicionalnih vrednosti

Nakon upoznavanja studenata sa starim autohtonim rasama govečeta koje gaji na svojoj farmi, usledilo je pešačenje do parka prirode Ribnica, koje se nalazi u blizini njegovog domaćinstva. Park prirode Ribnica je  zaštićeno prirodno dobro pod režimom kontrolisane zaštite (II stepena), sa ograničenim i kontrolisanim  korišćenjem prirodnih resursa u funkciji unapređenja stanja i prezentacije prirodnog dobra.U okviru njega se nalaze Ribnička pećina i Šalitrena pećina (značajno arheološko nalazište u kojoj tragovi života datiraju još iz perioda 20.000 godina pre n.e).

Preko puta Ribničke pećine nalaze se stara crkva Svetog Petra i Pavla i seoska škola. Crkva je   podignuta 1907. godine na ruševinama manastira, sagrađenog za vreme Nemanjića. Crkvu i danas čuvaju nekoliko Zakonom zaštićenih starih razgranatih stabala lipe.

G-din Peca Petrović godinama proučava i slepe miševe, posebno u Ribničkoj pećini kraj koje je odrastao i u kojoj je prespavao 118 noći. Zaslužan je što je ova pećina zaštićena zakonom kao jedinstveno stanište ovih 15 vrsta slepih miševa. Zbog proučavanja slepih miševa, koji su mu uža specijalnost,  bio je i član međunarodnih naučnih ekspedicija u Južnoj i Srednjoj Americi. Kroz pećinu protiče reka Ribnica.Ova čista potplaninska reka, podno severnih obronaka Maljena i Divčibara, vijugava i ponegde sasvim skučena stenovitim kanjonom, ime je dobila po mnoštvu riba, gde su, kako se priča, preovlađivale ukusne pastrmke i krkuše. Obale su joj uglavnom izdignute, a leva strana je najčešće strma i obrasla gustom šumom.

G-din Peca Petrović je poznat i po izučavanju poskoka, a na njegovom domaćinstvu je osnovan i Centar za proučavanje poskoka. U ovom kraju poznata je manifestacija -  višednevni foto-safari kada učesnici i saradnici Centra pokušavaju da putem svojih foto-aparata i kamera, snime situacije i staništa poskoka. U planu je edukacija lokalnog stanovništa o zaštiti ljudi od poskoka, kao i zaštiti poskoka od ljudi, kako se ne bi ugrozila ova zakonom zaštićena vrsta.

Nakon obilaska Ribničke pećine i tročasovnog boravka u prirodi, studenti su se uputili kući domaćina, gde ih je dočekao ručak - goveđi gulaš sa makaronama, torta od lešnika  i štrudle sa džemom. Moglo se popiti i po koja čašica domaće rakije, kao i pravo domaće kupinovo vino. U popodnevnim časovima, srećni i zadovoljni studenti su otišli svojim kućama.14.04.2011.

Studenti III godine FPE Futura u poseti Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije

Dana 14.04.2011., u cilju realizacije nastavnih aktivnosti na predmetu Mikrobiologija ekosistema, studenti III godine osnovnih akademskih studija zaštita životne sredine bili su u poseti Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije.

Tokom tročasovne posete, studenti su obišli nekoliko akreditovanih laboratorija u okviru instituta, i upoznali se sa osnovnim metodama i istraživanjima koja se u njima sprovode.  Upoznali su se sa radom laboratorije za zdravstvenu zaštitu živina i ptica, laboratorije za bakteriologiju u okviru odeljenja za bakteriologiju i parazitologiju, i laboratorije za virusologiju.

U okviru praktičnog dela posete, studenti su radom u laboratoriji za bakteriologiju ovladali osnovnim tehnikama rada u mikrobiološkoj laboratoriji.
12.04.2011.

Učešće na 41. Međunarodnoj konferenciji ''Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad''

U hotelu ''Radon'' u Niškoj Banji, u periodu od 05-08. aprila 2011. godine održana je 41. Međunarodna konferencija ''Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad'', u organizaciji Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, zajedno sa Institutom za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Poslovnim udruženjem vodovoda i kanalizacije Srbije. Konferencija je organizovana u saradnji sa gradom Nišom i Privrednom komorom Srbije. Podršku ovoj Međunarodnoj konferenciji dali su Ministarstvo nauke, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Republička direkcija za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Osnovni cilj Konferencije bio je prezentacija i publikovanje rezultata naučnog i stručnog rada iz sve tri navedene tematske oblasti. Pažnja je posvećena domaćim i stranim iskustvima u rešavanju problema iz oblasti komunalnih i industrijskih otpadnih voda, opasnog otpada, integralnog upravljanja otpadom i upravljanja posebnim tokovima otpada. U tom cilju razmatrana su i razmenjena iskustva sa postojećih uređaja i objekata, mogućnosti unapređenja rada na njima, projektovanje novih, kao i kontrola kvaliteta rada i efekata. Takođe, obuhvaćeni su i pravni i institucionalni aspekti i usaglašavanje sa međunarodnim standardima i evropskim propisima. Tokom trajanja Konferencija organizovana je izložba opreme i instrumentalne tehnike, poster sekcija, i stručne posete centru za upravljanje otpadom regionalnoj sanitarnoj deponiji u Leskovcu, kao i postrojenju za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u Dimitrovgradu.

U radu Konferencije učestvovali su eksperti iz Srbije i inostranstva, naučni radnici i stručnjaci iz instituta i ministarstava, profesori i studenti sa 21 domaćeg i stranog fakulteta, predstavnici zavoda/instituta za javno zdravlje i preventivnu medicinsku zaštitu, javnih (vodoprivrednih, komunalnih) preduzeća, kao i brojnih privrednih subjekata iz Srbije. Na Konferenciji je izloženo 69 radova.

Predstavnici Fakulteta za primenju ekologiju ''Futura'':

  • Doc. dr Nada Babović, dipl. ing. tehn., sa radom ''Destrukcija toksičnih organskih materija pomoću oksidacije sa natkritičnom vodom''
  • Studenti osnovnih akademskih studija Milena Dražić i Zlatko Kuzmanović, i saradnik u nastavi Zoran Jakovljev (Centar za menadžment resursa), sa radom ''Osvrt na politiku upravljanja otpadom i materijalnim resursima EU''.


  18.03.2011.

  FPE "FUTURA" u European Cooperation in Science and Technology

  U okviru programa Evropske kooperacije i saradnje u nauci i tehnologiji (European Cooperation in Science and Technology - COST), prof. dr Dragi Antonijević sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, imenovan je za člana odbora (Management Comitee) akcije Hybrid Energy Storage Devices and Systems for Mobile and Stationary Applications (MP1004 http://www.cost.esf.org/domains_actions/mpns/Actions/mp1004).

  Tokom četvorogodišnjeg projekta (2011-2015), u koji su uključeni istraživači iz 15 zemalja, radiće se na razvoju tehnologija koje omogućavaju da se energija koristi odloženo u odnosu na trenutak nastajanja, i koje imaju poseban značaj u oblasti povećanja efikasnosti energetskih tehnologija i transportnih sistema. Istraživači iz Srbije (sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura) baviće se istraživanjem i razvojem akumulatora toplote  sa primenom u sistemima grejanja pomoću subgeotermalnih toplotnih pumpi, kao i postrojenjima za dobijanje energije sagorevanjem biomase i materija niske toplotne moći.  16.03.2011.

  Fakultet Futura u Eko Inkluziv Mreži

  U utorak, 15. 03. 2011, u prostorijama Privredne komore Srbije održan je prvi radni sastanak inicijative Eko Inkluziv koja za cilj ima formiranje tematske mreže koja će okupljati predstavnike civilnog, privatnog i javnog sektora.

  Prvom neformalnom sastanku prisustvovali su: Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“, organizacija Delfin iz Beograda, Omladinski kreativni centar iz Jagodine, Ekoglas iz Jagodine, „Fond Doma Dizajna“ iz Beograda, „Ecoist“ iz Beograda, „Eko plan“ iz Beograda, „UNECO“ Unija ekologa, CDPO-Centar za društveno-odgovorno preduzetništvo iz Beograda, koji predstavljaju osnivače ove Mreže.

  Na inicijalnom sastanku dogovoreni su modaliteti funkcionisanja Eko Inkluziv Mreže, razgovaralo se o načinu komunikacije unutar Mreže, kao i o aktivnostima koje će Mreža preduzeti u narednom periodu. Za prvu polovinu aprila dogovorena je medijska prezentacija Mreže.

  Fakultet Futura predstavljao je mr Slobodan Spasić, dok je UNECO predstavljala Iva Havran, koordinator Unije ekologa Beograd.  16.03.2011.

  FPE "FUTURA" U COST AKCIJI

  Fakultet Futura je od 2010. godine jedna od partnerskih institucija u projektu Cost Action FP0905: Biosafety of forest transgenic trees: improving the scientific basis for safe tree development and implementation of EU policy directives (www.cost-action-fp0905.eu), kroz učešće Doc. dr Jelene Milovanović u projektnim aktivnostima.
  Osnovni cilj ove Cost akcije jeste procena postojećih i sticanje novih znanja o bezbednosti razvoja i primene genetički modifikovanog drveća (GMT), upoznavanje sa postojećim protokolima o korišćenju ovih organizama i unapređenje istih, kroz uporedna iskustva evropskih zemalja kao temelja za uspostavljanje EU politike za procenu uticaja na životnu sredinu i razvoj smernica za korišćenje. Projekat je četvorogodišnji i završava se 2014. godine.

                  

  Drugi sastanak radnih grupa akcije održan je 9. i 10. marta 2011. godine u Malagi u Španiji, sa ciljem definisanja budućih aktivnosti na polju prikupljanja podataka o postojanju i primeni GMTs u zemljama učesnicama, kojih je preko 20, uključujući i zemlje koje nisu članice Cost-a kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Afrika. Fakultet Futura učestvuje u radu treće radne grupe (WG3), koja se bavi socio-ekonomskim aspektima korišćenja GMTs i stavovima javnog mnjenja o opravdanosti proizvodnje ovih organizama i njihove pojave u životnoj sredini. Pored Srbije, kao jedine zemlje van Evropske unije koja učestvuje u radu ove grupe, prisutne su i Grčka, Estonija, Rumunija, Bugarska, Slovenija i Italija. Osnovni zadatak grupe je izrada smernica za sprovođenje cost-benefit analize za proizvodnju GMTs i predlog akcija za podizanje svesti javnosti o značaju ovih organizama.  

   

  25.01.2011.

  Druga regionalna konferencija: ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U ENERGETICI, RUDARSTVU I INDUSTRIJI 2-4. mart 2011. - Zlatibor

  Pored mnogih zanimljivih tema, ove godine uvodi se i nekoliko novih – Ekodizajniranje, Ekologija u arhitekturi i građevinarstvu i Ekologija u saobraćaju.
  Posebna pažnja biće posvećena Studentskoj konferenciji, gde je cilj povezivanje studenata zainteresovanih za vezu Energetika-Ekologija-Ekonomija, čime bi se dao doprinos formiranju naučnog podmlatka u ovoj oblasti. Predviđena je i dodela nagrade za najbolji studentski rad.

  Detaljnije informacije o skupu možete naći u Prvom obaveštenju datom u prilogu. Pored Obaveštenja, u prilogu ćete naći i Prijavni list, formular Rezervacija smeštaja i Instrukcije autorima.

  Zlatibor Prvo Obavestenje
  Zlatibor Instrukcije autorima
  Zlatibor Prijavni list
  Zlatibor Rezervacija smestaja  05.01.2011.

  TROMESEČNI SPECIJALISTIČKI KURS “PROJEKTNO-INVESTICIONI MENADŽMENT U PRIMENJENOJ EKOLOGIJI”

  Ekspanzivni razvoj primenje ekologije doveo je svakog ko se njome bavi u situaciju da svoje aktivnosti definiše u vidu projekta koji treba planirati, osmisliti, sprovesti, oceniti uspešnost, obezbediti sredstva, učiniti vidljivim ... Tromesečni specijalistički kurs je pravo mesto gde se nedostajuća znanja o ovim aktivnostima mogu naučiti od iskusnih projektnih menadžera iz ove oblasti (AgroQ) u organizaciji Fakulteta za primenjenu ekologiju – Futura kojima koordinira fond Ecotopia.

  Specijalistički kurs ''Projektno-investicioni menadžment u primenjenoj ekologiji ''' počinje prve nedelje februara 2011. godine.


  Sve informacije o kursu  možete preuzeti na sledećoj lokaciji:  
  :: TROMESEČNI SPECIJALISTIČKI KURS.
  :: PRIJAVA ZA SPECIJALISTIČKI KURS.  30.12.2010.

  PROJEKAT MINISTARSTVA ZA NAUKU I TEHNOLOŠKI RAZVOJ

  Prema preliminarnoj rang listi projekata u okviru Programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja 2011-2014. godina Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, projekat Fakulteta Futura „Ekoremedijacija degradiranih prostora produkcijom agroenergetskih useva“ nalazi se u grupi projekata koji će biti odobreni za finansiranje.

  Fakultet Futura je nosilac projekta, a kao partnerske institucije učestvuju Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za šumarstvo Beograd i Institut za primenu nuklearne energije Beograd. Participant na projektu je Elektroprivreda Srbije.     27.12.2010.

  PARTNERSKI PROJEKTI

  Fakultet za primenjenu ekologiju Futura je jedan od partnera na projektu: Taxonomic and geographical assesment of species preparation for compiling of the red list of fauna and flora of Republica of Srpska, čiji je nosilac  Institut za gradjevinarstvo IG d.o.o. Banja Luka.
  Projekat je odobren od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a finansiran je od strane Svetske banke (World Bank). Projektom su u periodu od 6 meseci (17.01.2011. – 18.07.2011.) predviđene sledeće aktivnosti:

  • analiza i evaluacija osnovnog stanja dostupnosti ekspertiza i podataka o biodiverzitetu;
  • identifikacija vrsta biljaka na teritoriji R. Srpske koje će potencijalno biti uključene u buduću Crvenu listu;
  • identifikacija vrsta životinja na teritoriji R. Srpske koje će potencijalno biti uključene u buduću Crvenu listu;
  • izrada metodologije za inventar biljaka sa liste na terenu i kategorizacija prema IUCN kriterijumima;
  • saradnja sa relevantnim insitucijama i firmama;
  • edukacija lokalnih eksperata o metodologiji i predloženoj listi biljaka;
  • izrada sveobuhvatne GIS baze podataka;
  • izrada mapa rasporeda biljaka sa liste;
  • zoniranje teritorije R. Srpske prema nivou istraženosti, stepen ugroženosti i rasprostranjenosti biljaka sa liste.

  Nakon realizovanih aktivnosti, rezultat projekta će biti baza podataka u geoinformacionom okruženju, koja predstavlja input za izradu Crvene liste biljaka i životinja Republike Srpske.  25.12.2010.

  SVEČANA DODELA DIPLOMA

  Na Univerzitetu Singidunum, 24.12.2010. održana je svečana ceremonija dodela diploma.

  Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su u tereminu od 18 h svečano primili diplome: diplome osnovnih i diplomskih akadmenskih studija master i 1 diploma doktorskih studija u oblasti zaštite životne sredine – Anka Matić, koja je i tom prilikom promovisana u zvanje doktora nauka.

   

  20.12.2010.

  ODBRANA MASTER RADA

  U ponedeljak, 20.12.2010. Tijana Čoporda-Mastilović, diplomirani inženjer geologije za hidrogeologiju odbranila je na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura master rad pod nazivom: UPRAVLJANJE VODNIM RESURSOM SA ASPEKTA ZAŠTITE I UNAPREĐENJA POVRŠINSKIH I MALOMINERALIZOVANIH PODZEMNIH VODA NA PODRUĈJU OPŠTINE KIKINDA“.
  Master rad je proistekao iz rada na studiji Ekološki profil Opštine Kikinda i radova objavljenih na medjunarodnim konferencijama na predmetnu tematiku.  

  U radu su obrađeni indikatori ugroženosti vodnog resursa teritorije Opštine Kikinda. Takodje, radom je dat predlog plana upravljanja vodnim resursom, radi kvantitavne održivosti podzemnih voda i kvalitativne održivosti kako podzemnih tako i površinskih voda.
  U radu su u sklopu programskih aktivnosti plana upravljanja, posebno naglašeni pravno ekonomski okviri unapređenja i zaštite, kao i izrada ERM plana vodnog resursa.
  Master rad se nalazi u biblioteci Fakulteta Futura, a abstrakt će biti dostupan u elektronskom obliku na sajtu u delu e-biblioteka.  18.12.2010.

  STUDIJSKA POSETA

  Dana 16.12.2010.,u u cilju edukacije i realizacije nastavnih aktivnosti na predmetu Ekologija mikroorganizama, studenti IV godine osnovnih akademskih studija i V godine Diplomskih akademskih studija zaštite životne sredine-Master bili su u poseti Institutu za pesticide i zaštitu životne sredine.

  Tokom tročasovne posete, studenti su obišli nekoliko akreditovanih laboratorija u okviru instituta i prisustvovali uvodnom predavanju mr Ljiljane Šantrić, magistra mikrobiologije. Predavanje je bilo na temu „Potrebe i problemi savremenog sveta – pesticidi“ i u prvom delu predstavljene su osnovne aktivnosti i delatnost koju vrši Institut.

  Kroz drugi deo predavanja ukazano je na značaj široke primene hebicida uz istovremeni osvrt na brojna istraživanja i propisana ispitivanja koja prethode njihovoj primeni u cilju zaštite i očuvanja životne sredine. U poslednjem segmentu predavanja razvijena je diskusija na temu: Uticaj herbicida na mikroorganizme zemljišta i njihov značaj za ukupnu produktivnu moć zemljišta.

  Nakon održanog predavanja studenti su se upoznali sa radom laboratorije za herbologiju, sa osnovnim metodama i istraživanjima koja se u njoj sprovode a odnose se pre svega na ispitivanje uticaja herbicida na različite sojeve mikroorganizama. Ovim praktičnim delom posete je ujedno i završena poseta Institutu.  17.12.2010.

  POSETA PREDSTAVNIKA EUROPEAN ENVIRONMENTAL AGENCY

  U petak, 17.12.2010.g. Anita Pirc Velkavrh iz EEA (European Environmental Agency) posetila je Fakultet za primenjenu ekologiju Futura.

  Dekan fakulteta prof. dr Gordana Dražić je u razgovoru prezentovala projektne i nastavne aktivnosti fakulteta kao i zainteresovanost za saradnju. G-dja Anita Pirc Velkavrh je nakon razgovora sa dekanom prisustvovala tematskom savetovanju “Ekološko-ekonomski instrumenti zaštite životne sredine” u okviru projekta Jačanje dijaloga civilnog sektora u oblasti primenjene ekologije, čiji je nosilac Unija ekologa UNECO.  13.12.2010.

  PREDSTAVNIK FUTURE NA SKUPU U KOPENHAGENU

  Predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ Uroš Radojević učestvovao je na međunarodnoj radionici „Global megatrends analysis and regional security implications of climate change“ (Analiza globalnih megatrendova i uticaj klimatskih promene na regionalnu bezbednost), koja je održana 7-8.12.2010., u Kopenhagenu u sedištu Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA, European Environment Agency). Glavni ciljevi radionice bili su da se: rezultati analize globalnih megatrendova posmatraju u kontekstu uticaja na EU i okolnih zemalja; doprinese razvoju evropske baze znanja; stekne bolje razumevanje veza između globalnih megatrendova i bezbednosti vodenih, prehrambenih i energetskih resursa i životne sredine uopšte; doprinese realizaciji projekta „Posledice klimatskih promena na bezbednost u okviru OSCE regiona“.
  Radionica se sastojala iz četiri sesije. Prva sesija je bila posvećena klimatskim promenama i bezbednosti u širem kontekstu, kao i relevantnim međunarodnim aktivostima na tom polju, kao što su projekti OSCE-a. U okviru ove sesije održana su sledeća predavanja:
  Životna sredina i bezbednost: koncepti i relevantne aktivnosti
  Susane Michaelis, Emerging Security Challenges Division, NATO
  Nikolai Denisov, ENVSEC Initiative, Eastern Europe coordinator,
  Klimatske promene, prevencija konflikta i bezbednost ljudi
  Antonio Marquina, Complutense University, Spain
  OSCE projekat: Posledice klimatskih promena na bezbednost
  Raul Dussa, OSCE
  Klimatske promene i bezbednost: Nacionalni i internacionalni odgovori
  Achim Maas, Adelphi research

  Sesija dva imala je za cilj da se bezbednost posmatra u kontekstu procena koje je radila EEA vezano za globalne megatrendove. Održana su dva predavanja:
  „Bezbednost“ u okviru procena EEA
  Anita Pirc Velkavrh, Strategic Futures, EEA
  Pregledna procena globalnih megatrendova
  Teresa Riberio. Strategic Futures, EEA

  Tokom treće sesije učesnici su bili podeljeni u dve grupe, a zadatak je bio da se glasanjem utvrde globalni megatrendovi koji imaju najveći uticaj na klimatske promene i bezbednost u okviru šireg regiona Evrope, Zapadnog Balkana, Istočne Evrope, Kavkaza i Centralne Azije. Na osnovu glasova učesnika kao tri najuticajnija globalna megatrenda izdvojeni su: „Povećanje globalne divergencije u ljudskoj populaciji“, „Ubrzane tehnološke promene: trčanje u nepoznato“ i „Smanjenje rezerva prirodnih resursa“.

  U četvrtoj sesiji detaljno su analizirana tri megatrenda izdvojena u prethodnoj sesiji. Ključna pitanja su bila: Kakve su moguće promene koje donose ovi trendovi; Šta ove trendove čini jakim, a šta doprinosi njihovoj nesigurnosti; Koji resursi (voda, hrana, energenti) mogu biti ugroženi ostvarivanjem ovih trendova; Koje su moguće pretnje i prilike do kojih može doći usled ostvarivanja ovih trendova; Koji su mogući odgovori, mere pripreme, ublažavanja i adaptacije na bezbednosne rizike koje donose globalni megatrendovi.
  Glavni ishod radionice bila je identifikacija najznačajnijih i najjačih megatrendova koji su relevantni za bezbednosne implikacije klimatskih promena. Pored toga uočene su veze između razvoja na globalnom nivou (globalnih megatrendova) i bezbednosti vodenih, prehrambenih i energetksih resursa na nacionalnom/regionalnom nivou u okviru šire oblasti Evrope.     13.12.2010.

  FUTURA U EXCHANGE 3 PROGRAM

  U okviru EXCHANGE 3 programa, koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji,  odobren je projekat “Zaštita i upravljanje rekom Pek”. Nosilac projekta je opština Veliko Gradište, a, osim nevladine organizacije UNECO, partneri na projektu su i opštine Kučevo, Majdanpek i slovenačka opština Poljčane.

  Glavni cilj projekta je unapređenje zaštite i upravljanja prirodnim resursima u slivu reke Pek primenom koncepta integralnog upravljanja rečnim basenima.

  Projekat će trajati 15 meseci, a eksperti fakulteta Futura će učestvovati u izradi nacrta Integralnog plana upravljanja rekom Pek u skladu sa relevantnim EU direktivama i konvencijama. Osim strateškog dokumenta, opštine koje dele reku Pek (Veliko Gradište, Kučevo i Majdanpek) će u okviru projekta dobiti i kompletno opremljenu laboratoriju za praćenje kvaliteta vode, koja će biti locirana u opštini Veliko Gradište.  25.11.2010.

  Promocija monografije

  Zadužbina Andrejević je 25.11.2010. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca organizovala promociju pobedničkih monografija sa prethodnog konkursa i otvorila naredni jubilarni XXX konkurs za publikovanje neobjavljenih doktorskih disertacija, magistarskih teza, specijalističkih radova i naučnih studija, kao i V konkurs za objavljivanje master radova.

  Na promociji je predstavljena i nacionalna monografija (M42) Doc. dr Jelene Milovanović pod nazivom „Genetika u službi očuvanja omorike i kitnjaka“, priređena kao kompilacija istraživanja u okviru doktorske disertacije, magistarske teze i brojnih radova autorke. Monografija predstavlja i jednu od referenci za projekat „Bioracionalno korišćenje i ekoremedijacija zemljišta gajenjem biljaka za industrijsku preradu“, podržanog od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, koji implementira Fakultet Futura.        15.11.2010.

  Ugovor o naučno-istraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji

  Fakultet za primenjenu ekologiju Futura zaključio je dana 15.11.2010. godine Ugovor o naučno-istraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji u oblasti održivog gazdovanja prirodnim resursima sa Pravnim licem za gazdovanje šumama „Manastirske šume“ Eparhije šabačke.

  Manastirske šume i Fakultet Futura su se sporazumeli da međusobno sarađuju u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i to u razvojnom i naučno-istraživačkom radu, obrazovnoj i poslovnoj delatnosti, a u cilju vođenja racionalne razvojne politike u delatnostima od opšteg društvenog značaja. Manastirske šume su crkveno preduzeće osnovano sa ciljem održivog gazdovanja šumama na preko 2000 hektara, koje su vraćene Srpskoj pravoslavnoj crkvi na području Eparhije šabačke.          15.11.2010.

  STUDIJSKA POSETA SUBOTICI

  Studenti I godine, Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, bili su 05. novembra 2010.,  u  jednodnevnoj studijskoj poseti Subotici. Odmah po dolasku u Suboticu, studenti su se uputili ka Otvorenom Univerzitetu, gde se u holu kod drugog ulaza,  održavao drugi dan 6. Biofesta  - Međunarodnog festivala organskih proizvoda, koji je protekao u znaku obeležavanja dve decenije razvoja organske proizvodnje u Srbiji, kroz rad organizatora festivala - Udruženja Terras.  Snježana Mitrović, ispred Udruženja Terras je  zainteresovane studente koji su razgledali izložbu organskih proizvoda, upoznala sa pojmom organske proizvodnje i njenim značajem sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

  Nakon Biofesta, studenti su posetili prvi Vizitorski centar u Vojvodini, koji se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero“. U specijalno opremljenoj sali Vizitorskog centra, Žika Reh, dipl. biolog, zaposlen u Javnom preduzeću “Palić-Ludaš”, neposrednom staraocu zaštićenog prirodnog dobra, održao je studentima predavanje o Specijalnom rezervatu prirode “Ludaško jezero”. Ludaško jezero” je kompleks vlažnih staništa koji sadrži otvorene vodene površine, tršćake, i razne vrste travnih zajednica (vlažne, stepske i slatinske livade). Pripada I kategoriji zaštite, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Republiku. Rezervat je i od međunarodnog značaja jer se jezero nalazi na spisku Ramsarskih područja od 1977. godine (vlažna područja od svetskog značaja).

  U okviru programa rada Vizitorskog centra Ludaš,  planirana je i 60- minutna šetnja uz pratnju vodiča duž  posetilačke staze, uz upoznavanje sa staništima i vrstama aktuelnim u sezoni, problematikom očuvanja staništa, ugroženošću prirodnih vrednosti, aktivnim merama zaštite. Posetilačka staza polazi od Vizitorskog centra prema zapadu. Na početku staze se nalazi velika tabla sa mapom rezervata i ucrtanim edukativnim stazama sa slikama različitih staništa koja prate stazu. Sledi osmatračnica za četiri osobe predviđena za posmatranje ptica vlažnih livada. Duž staze je postavljeno osam informativnih tabli, koje podsećaju posetioce na značaj Rezervata, kroz priče o tradicionalnom načinu života, stepi, jezeru, naseljavanju regiona i kulturi kroz istoriju, vodnom režimu jezera, ribama, kao i o biljnom svetu i pticama vlažnih livada.

  Završni deo posete Vizitorskom centru obuhvatio je i obilazak ekosistemskog procesora – drenažnog sistema za prečišćavanje otpadnih voda iz Vizitorskog centra. Dejan Marković, direktor Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura,  koji učestvuje u projektu izgradnje ekosistemskog procesora, upoznao je studente sa načinom rada procesora, koji se zasniva na tretmanu otpadnih voda pomoću autohtonih vodenih biljaka.  13.11.2010.

  Informativni seminar o prekograničnoj saradnji Hrvatska – Srbija

  Predstavnici Fakulteta „Futura“ Doc. dr Jelena Milovanović, mr Mirjana Bartula i Dimitrije Aleksić učestovali su na informativnom seminaru o budućem konkursu za projekte prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije (IPA Cross-border Programme Croatia-Serbia 2007-2013), održanom 8. i 9. novembra 2010. godine u Novom Sadu.

  Osnovna tematika seminara bilo je detaljno upoznavanje sa pravilima narednog konkursa za projekte saradnje dveju zemalja, koji će biti otvoren u januaru 2011. godine u trajanju od tri meseca. Predstavnici Kancelarije za evropske integracije detaljno su objasnili način konkurisanja i potrebnu dokumentaciju, a čitav seminar bio je prožet i radionicom za izradu potencijalnog predloga projekta institucija iz Srbije.     01.11.2010.

  Predstavnica FPE ''FUTURA'' na seminaru u Poljskoj

  Predstavnica FPE  “Futura” Tijana Čoporda Mastilović učestvovala je na Međunarodnom naprednom naučnom kursu u Poljskoj: “Ekohidrologija i Biotehnologija održivog  integrisanog menadžmenta vodnog resursa na nivou rečnog basena”, kao predstavnik Republike Srbije. Ostalih dvadeset učesnika predstavljali su sledeće zemlje u razvoju ove oblasti: SAD, Meksiko, Etiopija, Bangladeš, Indonezija, Malezija, Kina, Grčka, Češka Republika, Škotska i Poljska.
  Kurs je održan u sklopu Međunarodnog Instituta Poljske akademije i nauke- Evropski Regionalni Centar za ekohidrologiju, pod okriljem UNESC-a (ERCE) i Univerziteta u Lođu, u periodu od 12-22 septembra 2010. godine.

  Kurs se sastojao od predavanja i učešća u raznim aktivnostima i radionicama sa naučnicima iz raznih oblasti radi razumevanja i unapređenja aktuelnog istraživanja u oblasti ekohidrologije i biotehnologije, koje je podržano od strane HELP programa (Hydrology for the Environment, Life and Policy), a koji predstavlja transdisciplinarnu inicijativu UNESC-a na čelu Međunarodnog hidrološkog programa.

  Jedan od najvažnijih ciljeva ovog kursa odnosio se na usredsređivanje na zajedničke akcije sa UNESCO-vim Međunarodnim Hidrološkim Programom, što predstavlja veliki doprinos budućem razvoju naše institucije.

  Više u centru za ekoremedijaciju >>>>  18.10.2010.

  Jesenji kamp „Održivo korišćenje i upravljanje prirodnim resursima“ na Velikom Ratnom ostrvu

  Studenti III godine osnovnih akademskih studija Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, učestvovali su na četvrtom tradicionalnom Jesenjem  kampu koji se održao od 11.10. do 14.10.2010., na Velikom Ratnom ostvru, predelu izuzetnih odlika. Organizator kampa je JKP „Zelenilo Beograd“, Sektor za zajedničke poslove i RJ za zaštićena prirodna dobra. Tema ovogodišnjeg jesenjeg kampa bila je „ODRŽIVO KORIŠĆENJE I UPRAVLJANJE PRIRODNIM RESURSIMA“.

  Pored studenata Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, kamp je obuhvatio i studente Univerziteta u Beogradu (Geografski fakultet, Tehnološko – metalurški, Biološki fakultet, Šumarski fakultet, Fakultet bezbednosti, Rudarsko – geološki fakultet) i Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice, sa ciljem sticanja dodatnog znanja van redovnog nastavnog programa fakulteta.

  Programom kampa  bilo je  predvidjeno da učesnici  svakog dana prelaze na ostrvo, slušaju prepodnevna predavanja, ručaju, slušaju popodnevna predavanja i vraćaju se. Na kampu su kao predavači učestvovali predstavnici stručnih institucija i profesori sa pomenutih fakulteta.

  Prvog dana kampa, prilikom otvaranja studentima su se obratili Slobodan Stanojević iz JKP Zelenila,  direktor Sektora za zejdničke i opšte poslove, Dajana Lukić iz Zavoda za zaštitu prirode, prof. dr Milan Medarević sa Šumarskog fakulteta i Slavko Spasić direktor Prirodnjačkog muzeja. Nakon toga usledila je radionica koju su vodili predavači sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, doc. dr Jelena Milovanović i MSc Slobodan Spasić. Tema radionice bila je „Participativno definisanje problema integralnog upravljanja prirodnim resursima“, gde su studenti raspravljali o pozitivnim i negativnim vrednostima prirodnih resursa u Srbiji i pokušaju da se pronađu rešenja za pravilno upravljanje njima.

  U popodnevnom terminu, predavanja su održali dr Mira Aničić, sa Instituta za fiziku,  na temu „Mahovine kao bioindikator zagađujućih supstanci u vazduhu“ i Dajana Lukić na temu „Deset godina konvencije o predelu i Srbija pred njenom ratifikacijom“.

  Drugog dana kampa, studentima su profesori s Biološkog fakulteta govorili o bogatom ribljem fondu Velikog Ratnog ostrva, kao i o kanalu Galijaš, unutrašnjoj vodenoj površini na VRO, koja služi kao prirodno mrestilište riba. Popodnevno predavanje na temu „Metode daljinske detekcije“, studentima je održao dr Miško Milanović sa Geografskog fakulteta u Beogradu.

  Trećeg dana kampa, studente je prof. dr   Milan Medarević, sa Šumarskog fakulteta upoznao sa najčešćim pečurkama u našim šumama, a posle pauze i ručka profesori sa Tehnološko-metalurškog fakulteta su govorili o Strategiji naučno-tehnološkog razvoja Srbije i o zaštiti vodnih resursa.

  Poslednjeg dana kampa, profesori sa Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice, su govorili o uticaju klimatskih promena na održivo korišćenje prirodnih resursa, a u popodnevnom terminu studentima su održana predavanja na temu „Upravljanje otpadom“ od strane MSc  Ljubice Lukić sa Geografskog fakulteta. Poslednje predavanje tog dana,  održao je mr Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja na temu 
  „Prirodne vrednosti Velikog Ratnog ostrva“.

  U skladu sa Programom zaštite i razvoja zaštićenog prirodnog dobra VRO od 2005-2010., neophodan je integralni pristup u održivom upravljanju, zaštiti i očuvanju prirodnih resursa i biodiverziteta. Jedna od aktivnosti u tom postupku su i edukacija i vaspitno-obrazovne aktivnosti na prostoru zaštićenih područja, što je i bila jedna od uloga ovog kampa.  28.09.2010.

  Međunarodna konferencija "BUSINESS AS UNUSUAL –PUTOKAZ KA ZELENOJ EKONOMIJI"

  U Zadru, Republika Hrvatska, 24.-26. septembra 2010. je održana Međunarodna konferencija " BUSINESS AS UNUSUAL –PUTOKAZ KA ZELENOJ EKONOMIJI", u organizaciji fondacije Heinrich Boll.  Ispred Fakulteta za primenjenu ekologiju "Futura" na konferenciji je učestvovala prof dr Gordana Dražić, dekan. 

  Rad konferencije se odvijao kroz plenarne prezentacije i panel diskusije vezano za fokus teme: zelene idustrije, energetske politike EU i nacionalne energetske strategije, razrešenje krize kroz zeleniju privredu, obnovljivi izvori energije i zaštite klime i green new deal – realna prilika za Balkan. 

  Na konferenciji su izneti i diskutovani stavovi pretstavnika  desetak država, eksperata u raznim oblastima (razvoj civilnog društva, instituti i fakulteti, nezavisni eksperti, fondacije,  veleposednici, privrednici, mediji).

  Iz Srbije su bili prisutni Aleksandar Kovačević, Jelena  Lučić (master  Falukteta Futura) i Aleksandar Maksimović. Tokom celog skupa je preovladavalo mišljenje da su regionalne integracije neophodne, kao i što čvršća saradnja sa EU (kroz implementaciju razvojnih projekata), pa su u tom smislu doneti i zaključci.   24.09.2010.

  PREDSTAVNICA FPE ''FUTURA'' NA SEMINARU U JAPANU

  Predstavnica FPE  “Futura” Mirjana Bartula učestvovala na seminaru “Planiranje turizma u zaštićenim prirodnim dobrima”  koji je održan u Japanu  u  periodu  od 9.  avgusta do 5. septembra 2010. godine  pod pokroviteljstvom Programa za razvoj Japanske Vlade, a u organizaciji Japanske međunarodne agencije za saradnju.

  Učesnici su se tokom seminara upoznali sa zakonodavnim i  institucijalnim okvirom  koji u Japanu reguliše razvoj održivog  tirizma, stepenom  razvoja  eko- turizma  u Japanu kao i metodama za uspešno  planiranje razvoja   eko-turističkih destinacija.

  Poseta  Nacionalnom parku Shiretoko (UNESCO World Heritage Site),  omogućila je učesnicima da nauče kako se razvoj turizma usaglašava sa ciljevima zaštite prirode  i kako se planovi  upravljanja primenjuju u praksi.

  Krajnji cilj programa je bio elaboriranje  akcionog plana za razvoj održivog turizma u odabranom podučju  uz primenu znanja i veština stečenih tokom seminara.  

  Ovom prilikom je napravljen  akcioni pan za razvoj  turizma u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica”.  21.09.2010.

  PREDSTAVNIK FPE ''FUTURA'' NA KURSU U HOLANDIJI

  Predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju “Futura” Uroš Radojević učestvovao je na kursu „Environmental Systems Modelling“ (Ekosistemsko modelovanje), koji je održan od 14. juna do 3. jula 2010. godine na UNESCO-IHE Institutu u Delftu u Holandiji. Glavna oblast naučnog istraživanja i edukacije ovog instituta je zaštita voda.

  Cilj ovog kursa je bio da se učesnicima približe fundamentalni principi ekosistemskog modelovanja, odnosno kako napraviti i primeniti pouzdana modele u cilju zaštite i unapređenja životne sredine. Osim toga ukazanao je i na važnost sistema monitoringa, baza podataka, GIS-a i metoda za pružanje podrške prilikom donošenja odluka.  U okviru kursa obrađeno je više oblasti:

  - Modelovanje odnosa između komponenata ekosistema
  - Pregled alata za modelovanje koji se primenjuju prikom ekološkog menadžmenta vodotoka
  - Modelovanje kvaliteta voda
  - Modelovnje biodiverziteta
  - Međusoban uticaj vode i zemljišta
  - Modelovanje tretmana otpadnih voda

  Osim predavanja koja su održali stručnjaci sa različitih univerziteta i instituta, održan je i praktični deo kursa, koji se sastoja od upoznavanja sa velikim brojem programa koji se koriste za ekosistemsko modelovanje (DELFT3D, SWAT, Habitat, PCRaster, West, Netica, Aquasim i drugi).
  Tokom kursa organizovan je i obilazak Deltares Instituta, koji se bavi pravljenjem programa za primenu modelovanja u okviru zaštite životne sredine.  20.07.2010.

  POBEDNIK 29. KONKURSA ZADUŽBINE ANDREJEVIĆ

  Na osnovu 29. konkursa ZADUŽBINE ANDREJEVIĆ doktorska disertacija Doc. dr Jelene Milovanović je izabrana za objavljivanje u biblioteci Dissertatio kao najbolja u svojoj naučnoj disciplini.

  Rad će, nakon tematskog prilagođavanja i pripreme sa urednikom, tehničkim urednikom i službom za marketing Zadužbine, biti štampan kao monografija nacionalnog značaja (M42). Monografija će predstavljati sintezu rezultata dosadašnjeg naučnoistraživačkog rada Doc. dr Jelene Milovanović.        01.07.2010.

  UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI

  Saradnici u nastavi Tijana Čoporda Mastilović i Uroš Radojević i asistent Slobodan Spasić sa FPE „Futura“ nastupili na I Međunarodnoj konferenciji o istraživanju geonasleđa i geoturizma (1st International Conference on Geoheritage and Geoturism Research), održanoj u Novom Sadu u periodu 24-26.juni 2010. godine, radom pod nazivom: Vrednost i značaj izvorišta Peručac za razvoj geoturizma u kontekstu održivog razvoja (Importance and Value of Peručac Spring Water Resource in Regard to Geoturism Development in Context of Sustainable Development).   30.06.2010.

  PREZENTACIJA PROJEKTA ‘’ECO STATUS REKE TAMIŠ – BANATSKI KAPITAL

  U svečanoj sali opštine Pančevo održana je statusna konferencija povodom završetka projekta na IPA budžetskoj liniji CBC Srbija- Rumunija: “Eco status reke Tamiš – Banatski kapital”, čiji je nosilac grad Pančevo, a prekogranični partner rumunska opština Karansebeš.
  Istraživačko razvojni centar Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura je na raspisanom tenderu dobio deo projekta – Katastar zagađivača duž celog toka reke Tamiš, a Unija Ekologa UNECO, koja je osnivač Fakulteta za primenjenu ekologiju, deo projekta koji se odnosi na podizanje svesti lokalnog stanovništva o značaju očuvanja reke Tamiš metodama fokus grupa.
  Konferencija je započela pozdravnim i uvodnim izlaganjima Koordinator projekta, menadžera projekta, gradonačelnikom Pančeva i predstavnicima partnerske opštine Karansebeš u Rumuniji. Nakon toga su prezentovani rezultati projekta:

  • PMF Novi Sad, prof. dr Ivana Teodorović – ispred tima koji je radio na Studiji o kvalitetu vode reke Tamiš
  • Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, prof. dr Emeritus Dragan Marković , ispred tima koji je radio Katastar zagađivača reke Tamiš
  • UNECO, prof. dr Jordan Aleksić, Stanje životne sredine u Potamišju
  • Opština Karansebeš, gradski menadžer Nicolae Borcean, Tamiš u Rumuniji i
  • Menadžer projekta mr Borislav Vulić je predstavio video zapise sa terena.

  U rezultatima projekta date su preporuke koje se odnose na dalje delovanje na planu zaštite i očuvanja ovo značajnog resursa Banata – prepoznatog kao Banatski kapital, sa posebnim akcentom na remedijaciju degradiranim površina u Potamišju, sanaciji i prevenciji zagađenja, a posebno su akcentovane mrtvaje Tamiša kao specifična vlažna staništa koje je potrebno detaljno obraditi i daljim projektnim aktivnostima delegirati za zaštitu i mudro korišćenje vlažnih područja.
  U nastavku konferencije izloženi su predlozi projekta koji su nastali kao rezultat tokom  istraživanja i rada na projektu, i to:

  • Eko status kanala DTD od Tise do Tamiše, Nenad Nikoli, OCD „Ekortalas“ Tomaševac
  • Remedijacija ribnjaka Baranda – Sakule, mr Borislav Vulić;
  • Tamiške mrtvaje, IRC FPE Futura – ispred radnog tima Slađana Đorđević, predlogom projekta aplicirano na budžetskoj liniji Ramsar Small Grants Fund for Wetland Conservation and Wise Use (SGF);
  • Medijska promocija uspešno realizovane metode Fokus grupa na projektu Eco status reke Tamiš – ispred UNECO-a Slađana Djordjević, predlogom projekta aplicirano na budžetskoj liniji USAID 2010;
  • Uticaj klimatskih promena na sliv reke Tamiš, ispred grupe za klimatske pormene Ministarsta zaštite životne sredine i prostornog planiranja Ana Seke;
  • Socio-ekonomski i ekološki aspekti upravljanja staništima ptica u Potamišju, ispred UNECO-a mr Slobodan Spasić, predlogom projeka aplicirano za sredstva Fonda za zaštitu životne sredine;
  • Tamiška biciklistička deonica, ispred planinarskog društva Jelenak, Pančevo – Milan Glumac.

  Konferencija je završena predstavljanjem nastavka projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom koji je prošao sve evaluacione korake i očekuje se završna ocena i zvanično odobravanje projekta, a odnosi se na mere zaštite reke Tamiš duž celog svog toka.
  Detaljnije o projektu možete pogledati u delu sajta Istraživačko-razvojni centar – realizovani projekti.  26.06.2010.

  SVEČANA DODELA UVERENJA O AKREDITACIJI

  Na svečanoj ceremoniji dodele Uverenja o akreditaciji visokoškolskim ustanovama  za III, IV i V ciklus 25.06.2010. godine,  dekan falkulteta za primenjenu ekologiju Futura prof. dr Gordana Dražić je primila čestitke i uverenje.

  Nakon svečane dodele i koktela, za prisutne predstavnike univerziteta i fakulteta obezbeđen je je obilazak zgdrade SIV-a uz profesionalnog vodiča.

     19.06.2010.

  BESPLATNE KARTE ZA KRSTARENJE STUDENTIMA FPE FUTURE

  Fakultet za primenjenu ekologiju u saradnji sa Jahting klubom kej, Beograd, poklanja karte za krstarenje beogradskim rekama.
  Detaljnije pročitajte ovde  16.06.2010.

  UČEŠĆE NA "SYMORG 2010"

  Docent dr Branimir Jovanović i asistent Slobodan Spasić sa FPE „Futura“ učestvovali su na XII međunarodnom simpozijumu Fakulteta organizacionih nauka - Symorg 2010, u sekciji Održivi razvoj i ekološki menadžment, stručnim radom pod nazivom: „Menadžment bioekoloških energana u uslovima podsticanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Srbiji“.

  Simpozijum je održan na Zlatiboru od 9. do 12. juna.  15.06.2010.

  UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI

  Predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju "Futura" prof. dr  Gordana Dražić i Nada Babović učestvovali su na četvrtoj internacionalnoj konferenciji "BALWOIS 2010 –Conference on Water Observation and Information System for Decision Support" koja je održana od 25. do 29. maja 2010. u Ohridu, Makedonija.

  Organizatori BALWOIS-a 2010 su Balkanski Institut za vode i životnu sredinu, Udruženje meteorologa Makedonije, Građevinski fakultet iz Skoplja (Univerzitet Sv. Ćirilo i Metodije), Univerzitet Sv. Kliment Ohridski iz Bitole i Hidrobiološki Institut iz Ohrida, pod pokroviteljstvom Ministarstva za životnu sredinu i prostornog planiranje Makedonije i Francuske Ambasade u Skoplju. BALWOIS 2010 konferecija imala je podršku Ministarstva za ekologiju i održivi razvoj Francuske, Internacionalne Asocijacije Hidroloških Nauka, kao i kompanija: BENTLEY, ESRI, KISTERS, SEBA, VAISALA i institucija COST, EMS i UNDP-Skoplje. Tokom konferencije je 365 učesnika iz 42 zemlje, predstavilo 240 usmenih predavanja i 125 postera, kroz sledećih 6 tematskih oblasti:

  1. Klima i hidrologija
  2. Životna sredina i ljudske aktivnosti
  3. Rizici vezani za vode
  4. Integrisano upravljanje vodnim resursima
  5. Ekohidrologija i hidrobiologija
  6. Informacioni sistemi i tehnologije

  Prof. dr  Gordana Dražić i Nada Babović predstavili su radove pod nazivom "Heavy and toxic metal accumulation in six macrophyte species from fish pond Ečka, Republic of Serbia " i "Ecoremediation in protected areas" u tematskoj oblasti posvećenoj Ekohidrologiji i hidrobiologiji. Istraživanja koja su predstavljena u ovim radovima su vršena u okviru projekta TR20208 "Bioracionalno korišćenje i ekoremedijacija zemljišta gajenjem biljaka za industrijsku preradu" Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.  14.06.2010.

  UČEŠĆE NA TRENINGU U HOLANDIJI

  Predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju “Futura” mr Mirjana Bartula učestvovala je na treningu  “EU Okvirna direktiva o vodama i upravljanje rizikom od poplava”, koji je održan u periodu od 31. maja do  12. juna 2010. godine  u UNESCO  Institutu za vode u Delftu u Holandiji.

  Trening je organizovan u okviru MATRA programa, finasijski podržanog od strane holandskog Ministarstva spoljnih poslova i sastojao se iz 3 modula:
  ·         Integralno upravljanje rečnim basenima
  ·         Direktiva o vodama (WFD: 2000/60/EC)
  ·         Direktiva o poplavama (FD: 2007/60/EC)
  Tokom teorijskog dela treninga obrađene su sledeće teme u okviru pomenutih modula: površinske vode (reke, jezera, močvarna područja);  podzemne vode; klimatske promene; institucionalni, zakonodavni, ekonomski i socijalni aspekti upravljanja vodama;  učešće javnosti;   kao i primena kompjuterskog modelovanja  u procesu procene rizika od poplava.  Stečeno teorijsko znanje učesnici su imali priliku da testiraju kroz  vežbe i  izradu studija slučaja.

  Osim toga, tokom treninga su upriličene i posete  holandskim institucijama koje se bave zaštitom i upravljanjem vodama, gde su učesnici imali prilike da se upoznaju sa institucionalnom strukturom i načinom implementacije EU zakonodavstva iz oblasti voda u Holandiji.   14.06.2010.

  FPE „FUTURA“ NA EKO-TURISTIČKOM SKUPU U KANJIŽI

  Predstavnici FPE „Futura“ bili su gosti Turističke organizacije opštine Kanjiža na eko-turističkom programu organizovanom 12. i 13. juna povodom jedinstvenog prirodnog fenomena cvetanja reke Tise. Tom prilikom održan je međunarodni eko-turistički skup pod nazivom „Održivi razvoj i njegov značaj u eko-turizmu“, na kojem su izlagali:

  • Varnju Erne, pomoćnik pokrajinskog sekretara za trgovinu, turizam i usluge, na temu: Marketing strategija turizma Vojvodine sa osvrtom na održivi razvoj;
  • prof. dr Kasaš Karolj, sa Građevinskog fakulteta u Subotici, na temu: Životna sredina i održivi razvoj – otpad i životna sredina;
  • Siniša Perić, pomoćnik direktora JP „Srbijašume“, na temu: Banjski turizam Srbije i svetska ekonomska kriza – krizni menadžment;
  • Milan Knežev, predsednik Međuopštinske komisije za praćenje kvaliteta vode reke Tise, na temu: Održivi razvoj marine Gradište u Novom Bečeju;
  • Zoltan Balint, predsednik eko kluba „Tisa“, na temu: Tisa forum – umrežavanje NVO u potiskom slivu;
  • Ljubinka Maksimović, direktorka Turističke organizacije opštine Kanjiža, na temu: Održivi razvoj u turističkoj privredi opštine Kanjiža.

  O cvetanju reke Tise:
  U dubini reke Tise živi insekt „Tiski cvet”, koji nakon tri godine života u glinenom tlu u svom ritualu ljubavne igre roji se između (10–23. juna). Razvijeni „Tiski cvet” izleti iznad vode, da bi kratkim letenjem, nakon parenja još do zalaska sunca završio svoj život. Tada se kaže u narodu da je reka Tisa procvetala. Nekada, jedinke tiskog cveta bile su rasprostranjene po većim rekama Evrope, a u Aziji u Žutoj reci. Danas je Tisa skoro jedino utočište ove vrste, koja se na donjem toku Tise masovno roji svake godine, obično sredinom juna, uvek u predvečernjim satima. 

  FPE „Futura“ se zahvaljuje gospođi Ljubinki Maksimović na gostoprimstvu.  11.06.2010.

  UČEŠĆE NA NAUČNO-STRUČNOM SIMPOZIJUMU

  U Vršcu u periodu 17-21. maja 2010. godine održan je VI Naučno-stručni Simpozijum iz selekcije i semenarstva Društva selekcionera i semenara Srbije. Na ovom simpozijumu ispred Fakulteta za primenjenu ekologiju "Futura" učestvovali su prof. dr Gordana Dražić i Nada Babović sa radom "Uticaj veličine rizoma na dinamiku rasta Miscanthus×giganteus".  09.06.2010.

  UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI EnE10

  Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ bio je jedan od organizatora međunarodne konferencije EnE10 „Životna sredina ka Evropi“, koja je održana 7. i 8. juna 2010. godine u prostorijama Privredne komore Srbije. Konferencija je organizovana u okviru proslave Svetskog dana životne sredine i podržana je od strane Programa UN za životnu sredinu (UNEP) i Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća (European SME Week).  Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovali su ambasadori sedam zemalja: Kanada, Finska, Španija, Danska, Izrael, Austrija i Švajcarska, kao i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, pomoćnik ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Aleksandar Vesić i drugi gosti.

  Doc. dr Jelena Milovanović je bila član Naučno-recenzentskog odbora, dok je Daniela Cvetković učestvovala kao član Organizacionog odbora Konferencije. Njih dve su i predsedavale sesijom na temu Zelena ekonomija tokom drugog dana Konferencije.
  Učešće sa radom na Konferenciji imali su Doc. dr Jelena Milovanović, Slobodan Spasić, Zoran Jakovljev, Tijana Čoporda-Mastilović, kao i studenti Fakulteta „Futura“ Tea Milanković i Ivana Mirčić.      09.06.2010.

  STUDENTI FPE „FUTURA“ NA AKADEMSKIM ISTRAŽIVAČKIM VEŠTINAMA

  Studenti i nastavno osoblje FPE „Futura“ prisustvovali su 3-dnevnim (03-07 jun 2010) predavanjima doktora Stiva Kverija, gostujućeg profesora Univerziteta Njukasl...

  Studenti i nastavno osoblje FPE „Futura“ prisustvovali su 3-dnevnim (03-07 jun 2010) predavanjima doktora Stiva Kverija, gostujućeg profesora Univerziteta Njukasl, u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu, na temu Akademske istraživačke veštine, u okviru kojih su studenti, saradnici u nastavi i asistenti FPE „Futura“ prošli obuku iz sledećih oblasti od značaja za njihovo dalje naučno usavršavanje:
  • kvalitetno istraživanje (good quality research)
  • pisanje naučnog rada (scientific writing)
  • pisanje predloga projekta (writing proposals)
  • usmeno prezentovanja (oral presentatiton)
  • prezentovanje postera (poster presentation)
  • veštine personalnog menadžmenta (good self-management)
  • mentorske veštine (good student supervision)  05.06.2010.

  OBELEŽEN 5. JUN - SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

  Studenti FPE „FUTURA“ učestvovali su u obeležavanju 5.juna, Svetskog dana zaštite životne sredine i zajedno sa asistentom Slobodanom Spasićem održali predavanje na temu „Ekološko obrazovanje“ u okviru manifestacije koju je organizovala srednja tehnička škola „23.maj“ iz Pančeva. Ovom događaju prisustvovali su i dr Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, i dr Žarko Obradović, ministar prosvete Republike Srbije.  05.06.2010.

  UČEŠĆE NA XLIX KONGRESU ANTROPOLOŠKOG DRUŠTVA SRBIJE

  Prof. dr Dubravka Jovičić i Ana Đorđević učestvovale su na XLIX Kongresu Antropološkog društva Srbije sa međunarodnim učešćem u Vrdniku, 31. maj - 04. jun 2010. Godine, sa radom „UČESTALOST MIKRONUKLEUSA I PREVREMENE CENTROMERNE DEOBE KOD LICA PROFESIONALNO IZLOŽENIH RADIONUKLIDIMA“. Naučni rad prezentovan na Kongresu je rezultat plodne saradnje sa kolegama iz Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu “Dr. Dragomir Karajović", Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i Instituta za molekularnu genetiku i genetički inžinjering.

  Takođe, prof. dr Dubravka Jovičić je objavila originalni naučni rad pod nazivom “Detection of premature segregation of centromeres in persons exposed to ionizing radiation” u prestižnom časopisu Health Physics, koji možete preuzeti ovde.  03.06.2010.

  POSETA ISTRAŽIVAČA IZ SLOVAČKE FAKULTETU FUTURA

  Četvoročlani istraživački tim Fakulteta za evropske studije i regionalni razvoj iz Nitre boravio je u poseti Fakultetu „Futura“ u periodu od 31. maja do 2. juna 2010. godine, u okviru aktivnosti na projektu bilateralne saradnje za 2010-2011. godinu.

  Bilateralni projekat pod nazivom SK-SRB-0029-09Uporedna istraživanja adaptabilnosti i produktivnosti energetskih useva i biljaka gajenih na poljoprivrednom zemljištu južne Slovačke i Srbije“ podržan je od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, a kao osnovne ciljeve ima formiranje međunarodnog istraživačkog tima, transfer znanja, razmenu informacija i jačanje kapaciteta. Istraživački tim iz Slovačke činili su prof. dr Zuzana Jurekova, rukovodilac projekta, Monika Tothova, Hana Kaluzakova i Marian Kotrla, istraživači na projektu.

  Tokom prve posete Beogradu postavljeni su temelji i definisani budući koraci na izradi međunarodne monografije  o gajenju energetskih useva. Ova poseta predstavlja i završetak prve faze projekta, tokom koje je izvršena razmena sadnog materijala miskantusa i vrba između partnerskih institucija i osnovane su eksperimentalne plantaže ovih energetskih vrsta u obe zemlje. Osim toga, čitava metodologija za praćenje adaptabilnosti i produktivnosti je dogovorena i uspostavljena. Druga faza projekta podrazumeva praćenje parametara rasta i razvoja biljaka u eksperimentalnim plantažama i objedinjavanje rezultata u svrhu izrade monografije. Druga poseta Nitri od strane istraživača sa Fakulteta „Futura“ planirana je za jul mesec tekuće godine.  

       17.05.2010.

  STUDIJSKA POSETA SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE "ZASAVICA"

  Studenti prve godine FPE Futura posetili su Specijalni rezervat prirode „Zasavicu“ u okviru terenske nastave iz predmeta Socijalna ekologija i Zagađivanje zemljišta i tom prilikom upoznali se sa zaštićenim prirodnim dobrom nadomak Sremske Mitrovice. SRP „Zasavica“ predstavlja jedan od najpozitivnijih primera interakcije čoveka i prirode u našoj zemlji. Studenti su obišli 7 km terena kroz rezervat u pratnji Mihajla Stankovića (biologa-istraživača), koji je prikazao značaj ovog rezervata kroz autohtone biljne i životinjske vrste do sada identifikovane.

  Zasavica 1.jpg Zasavica 2.jpg Zasavica 3.jpg

  Studenti FPE Futura boravili su i u vizitorskom centru, gde im je direktor rezervata ispričao zanimljivu istoriju otkrivanja ovog podneblja i zaštite ovog specifičnog močvarnog područja, koje još uvek traje. Takođe je upoznao studente sa uspešnom reintrodukcijom jedne isčezle vrste – castor fiber /dabar/.

  Tokom posete vizitorskom centru, studenti su plovili brodom „Umbra“ kroz deo rezervata „Zasavice“ koji je dozvoljen za posete turista.

  Na kraju posete, kao specifikum turističke ponude vizitorskog centra predstavljeni su lokalni kulinarski specijaliteti.  12.05.2010.

  GOSTUJUĆE PREDAVANJE PREDSTAVNIKA AGENCIJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

  U utorak 18.05.2010. u 11h u sali 1 Fakulteta za primenjenu ekologiju "Futura", gosti Fakulteta će biti predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije (SEPA), koja deluje kao organ u sastavu Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje Vlade Republike Srbije.

  Ovom prilikom, Momčilo Živković, direktor i Mr Nebojša Redžić, Načelnik Odeljenja za informacioni sistem i industrijsko i komunalno zagađivanje će održati prezentacije o delokrugu rada Agencije i informacionom sistemu zaštite životne sredine u Srbiji, odnosno integralnom katastru zagađivača na nacionalnom nivou. Oni će upoznati prisutne sa rezultatima koje je Agencija ostvarila u prethodnom periodu kao i planiranim aktivnostima u narednom periodu. Posebna pažnja biće posvećena saradnji sa evropskom Agencijom za životnu sredinu (EEA), izveđtavanju prema EIONET mreži, projektima u fazi realizacije i dr.

  Ovim putem se pozivaju svi zainteresovani nastavnici, saradnici i studenti da prisustvuju ovoj interesantnoj prezentaciji.

  Ovo predavanje je izuzetno važno za studente koji pohađaju kurs iz izbornog predmeta Integralni katastar zagađivača.

  Link: www.sepa.gov.rs  11.05.2010.

  STUDIJSKA POSETA NAUČNOM INSTITUTU ZA VETERINARSTVO SRBIJE

  Dana 07.05.2010. godine, u cilju realizacije nastavnih aktivnosti na predmetu Mikrobiologija ekosistema, studenti III godine osnovnih akademskih studija zaštita životne sredine bili su u poseti Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije.

  Tokom tročasovne posete, studenti su obišli nekoliko akreditovanih laboratorija u okviru instituta i upoznali se sa osnovnim metodama i istraživanjima, koja se u njima sprovode.  Upoznali su se sa radom Laboratorije za zdravstvenu zaštitu živina i ptica, Laboratorije za bakteriologiju u okviru Odeljenja za bakteriologiju i parazitologiju i Laboratorije za virusologiju.

  U okviru praktičnog dela posete, studenti su radom u Laboratoriji za bakteriologiju ovladali osnovnim tehnikama rada u mikrobiološkoj laboratoriji.  11.05.2010.

  GOST PREDAVAČ

  Dr Slobodan Puzović, Pokrajinski sekretar za životnu sredinu, biće gost Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ u okviru Programa Projekat & Posao. Dr Puzović će u četvrtak 13. maja 2010. godine u 13.00 časova održati predavanje na temu „Procena ekološke štete“. 

  Pozivamo studente osnovnih i master studija i sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.  04.05.2010.

  GOST PREDAVAČ

  U ponedeljak 10.05.2010. godine u 11 časova (u terminu predavanja iz predmeta Zagađivanje zemljišta) gost Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ u okviru Programa Projekat & Posao biće gospodin Vladimir Janković iz Unije ekologa – Uneco Paraćin.

  Gospodin Janković će održati predavanje na temu Оtpad kao urbanoindustrijski zagađivač zemljišta“. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.  28.04.2010.

  RADNA POSETA REPUBLICI SLOVAČKOJ

  Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ tokom 2010. i 2011. godine realizuje projekat bilateralne saradnje sa Fakultetom za evropske studije i regionalni razvoj u Nitri pod nazivom „Uporedna istraživanja adaptabilnosti i produktivnosti energetskih useva i biljaka gajenih na poljoprivrednom zemljištu južne Slovačke i Srbije“, podržan od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

  Istraživački tim projekta u sastavu prof. dr Gordana Dražić i Doc. dr Jelena Milovanović, u pratnji kolega Nenada Mitića, master studenta FPE Futura i Dimitrija Aleksića - istraživača saradnika, realizovao je prvu trodnevnu radnu posetu partnerskom fakultetu u Nitri u periodu 21 – 23. april 2010. godine.

  Tokom boravka u Nitri dogovorena je dinamika aktivnosti dvogodišnjeg bilateralnog projekta, koja je i započeta posetom energetskoj plantaži vrba, osnovanoj od strane partnerskog fakulteta i pripremom reznica vrba za potrebe osnivanja eksperimentalne plantaže u Srbiji. Takođe, srpska strana je obezbedila partnerima rizome miskantusa za potrebe osnivanja ogleda na području Slovačke.  

  Rukovodioci projekta, prof. dr Zuzana Jurekova i prof. dr Gordana Dražić, su usaglasile metodologiju budućeg uporednog praćenja parametara rasta, razvoja i energetskog potencijala vrba i miskantusa u eksperimentalnim plantažama na području partnerskih država. Članovi istraživačkog tima iz Slovačke će posetiti Fakultet „Futura“ i plantažu miskantusa tokom maja meseca, dok je naredna poseta Slovačkoj od strane naših istraživača predviđena za mesec jul.         28.04.2010.

  UČEŠĆE NA SUPERNATURAL FESTIVALU 2010

  Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, je i ove godine po četvrti put bio učesnik na Supernatural festivalu koji je održan u nedelju 25.04.2010., kod Hajdučke česme na Košutnjaku. Supernatural festival  je multimedijalni muzički projekat koji  spaja ekologiju sa zabavom, dovođenjem mnogih javnih ličnosti, stručnjaka iz sveta ekologije i drugih zanimljivih osoba u goste.  Ovaj festival je osnovan je 2007. godine sa ciljem da kroz ekološke radionice, muziku, boravak u prirodi, druženje i umetnost, podigne ekološku svest mladih ljudi u Srbiji.

  Teme ovogodišnjeg Supernatural festivala su zelena arhitektura, organska ishrana i reciklaža, a od ove godine uvedena je organska pijaca sa idejom da se edukuju gradjani o važnosti zdrave ishrane. Festival je počeo u 10h sa izvođenjem dečjeg programa u kome su učestvovali Minja Subota, Dobrica Erić i Dečiji hor „Čarolija“

  Na dve bine - Biodizel i Disko livada - nastupilo je oko 20 izvođača, a najposećeniji je bio nastup Darkwood Duba na kom je prisustvovalo blizu 10.000 ljudi.

  Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su imali aktivnu ulogu u sakupljanju i recikliranju otpadnog materijala, kao učesnici EKOPATROLE. Program EKOPATROLE usmeren je upravo na segment izgradnje navika i razmene znanja, sa željom da akcije koje se organizuju ostvare konkretne i vidljive rezultate na našoj životnoj sredini.

  S6300044.JPG
  S6300046.JPG
  S6300061.JPG
   

   

   

   

   

  26.04.2010.

  UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI

  Profesori, asistenti i saradnici u nastavi FPE „FUTURA“ učestvovali su na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Životna sredina i biodiverzitet“, koja je održana u periodu 22-24. april 2010. godine, u organizaciji Naučno-stručnog društva za zaštitu životne sredine Srbije „Ecologica“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.
  Profesori, asistenti i saradnici u nastavi FPE „FUTURA“ izlagali su sledeće radove:

  Tematska celina: Uticaj proizvodnje na zagađenje životne sredine
  Uticaj antropogenih faktora na kvalitet vode reke TamišNada Babović, Dejan Marković, Zoran Jakovljev, Dragan Marković
  Energija biomaseUroš Radojević, Mirjana Aranđelović

  Tematska celina: Pravni i ekonomski aspekti zaštite životne sredine i biodiverziteta
  Biodiverzitet i novine u zakonodavstvu Republike SrbijeVladan Joldžić, Daniela Cvetković, Zoran Jakovljev
  Institucionalni okvir od značaja za zaštitu biodiverziteta na međunarodnom nivouVladan Joldžić, Zoran Jakovljev, Slobodan Spasić
  Institucionalni okvir u Republici Srbiji od značaja za zaštitu biodiverzitetaVladan Joldžić, Slađana Đorđević, Zoran Jakovljev
  Zaštita biodiverziteta, učinjeno na međunarodnom nivou, a od značaja za SrbijuVladan Joldžić, Slobodan Spasić, Zoran Jakovljev  15.04.2010.

  GOSTI PREDAVAČI

  Dr Slobodan Puzović, Pokrajinski sekretar za životnu sredinu, biće gost Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ u okviru Programa Projekat & Posao. Dr Puzović će u petak 23. aprila 2010. godine u 11.00 časova održati predavanje na temu „Procena ekološke štete“.

  Pozivamo studente osnovnih i master studija i sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.  12.04.2010.

  GOSTI PREDAVAČI

  Na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, u sredu 14. aprila 2010. u sali 1, sa početkom u 15 h gosti: Ivan Redi, ORTLOS Architects iz Graca, Austrija i studenti iz Graca će održati predavanje o savremenoj rekonstrukciji Teslinog tornja za bezični prenos energije, i to sa aspekta odrzivog razvoja, ekološke bezbednosti i primene obnovljivih izvora energije.

  Tema predavanja: Održiva arhitektura (Sustainable architecture)

  Nakon predavanja biće organizovano neformalno druženje.

  Više informacija možete pronaći na sledećim web adresama:

  http://www.bartlett.ucl.ac.uk/architecture/programmes/units/unit13.htm
  http://unit13.ortlos.info/
  http://www.ortlos.info  02.04.2010.

  UČEŠĆE NA KONFERENCIJI „OTPADNE VODE, KOMUNALNI ČVRSTI OTPAD I OPASAN OTPAD“

  Predstavnici  Fakulteta za primenjenu ekolgiju Futura, izlagaće rad pod naslovom „Identifikacija deponija komunalnog otpada na teritoriji Opštine Kikinda“  u okviru poster sekcije 40. konferencije „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad“, koja se ove godine održava u Subotici od 29.03-01.04. pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Ministartva životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede – Direkcija za vode i Ministarstva zdravlja Republike Srbije. 

  Autori rada su Zoran Jakovljev, Vanja Ilić i Slobodan Spasić. Organizator konferencije je Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo.

  Cilj konferencije je razmena iskustava u upravljanju otpadom i otpadnim vodama u cilju unapređenja stanja životne sredine u Republici Srbiji.
  U okviru konferencije, biće organizovane stručne studijske posete postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici i Budimpešti, kao i postrojenju za insineraciju otpada u Budimpešti.  01.04.2010.

  KONFERENCIJA ZELENA SRBIJA

  Studenti, saradnici u nastavi i asistenti FPE ’’Futura’’ prisustvovali su Konferenciji Zelena Srbija, održanoj 31.03. u Klubu poslanika u Beogradu, u organizaciji Business Info Grupe.

  Teme Konferencije su bile:
  - Zelene javne nabavke
  - Novi Zakon o komunalnim javnim preduzećima
  - Ekologija i profit
  - Kreditne linije koje otvaraju biznis u zelenoj ekonomiji
  - Investicije u zelenu ekonomiju
  - Javno i privatno partnerstvo
  - Posebni tokovi otpada (akumulatori, baterije, gume, otpadna ulja, električni i elektronski otpad, motorna vozila)
  - Porezi i naknade u upravljanju otpadom – predlog da se ukine PDV na sekundarne materijale
  - Energetska efikasnost
  - Green Jobs

  Na Konferenciji su, između ostalih, govorili ministar Oliver Dulić, Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja, Željka Jurakić, direktorka Fond za zaštitu životne sredine, predstavnici međunarodnih organizacija, komunalnih preduzeća, banaka koje finansiraju projekte zelene ekonomije, preduzeća koja ulažu u zelenu ekonomiju.  25.03.2010.

  GOST PREDAVAČ

  U petak 26.03.2010. godine u 12 časova gost Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ u okviru Programa Projekat & Posao biće gospodin Dragoljub Janković, direktor za Balkan firme „Ekoset“. Gospodin Janković će održati predavanje na temu „Integralna, industrijska i organska proizvodnja hrane (ekološka sertifikacija kvaliteta zemljišta)“. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.  15.03.2010.

  BILATERALNA SARADNJA SA REPUBLIKOM SLOVAČKOM

  Fakultetu za primenjenu ekologiju „Futura“ Univerziteta „Singidunum“ odobren je projekat bilateralne saradnje sa Republikom Slovačkom za 2010-2011. godinu od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

  Bilateralni projekat pod nazivom SK-SRB-0029-09Uporedna istraživanja adaptabilnosti i produktivnosti energetskih useva i biljaka gajenih na poljoprivrednom zemljištu južne Slovačke i Srbije“ biće realizovan u saradnji sa Fakultetom za evropske studije i regionalni razvoj Slovačkog univerziteta u Nitri, uz angažovanje pet istraživača iz svake institucije. Istraživači Fakulteta „Futura“ koji učestvuju u realizaciji projekta su: Prof. dr Gordana Dražić – rukovodilac projekta, Doc. dr Jelena Milovanović, Doc. dr Maja Mitić, Nada Babović i Ana Đorđević.

  Osnovni rezultat projekta, pored formiranja međunarodnog istraživačkog tima, transfera znanja, razmene informacija i jačanja kapaciteta, biće monografija međunarodnog karaktera „Metodološke smernice za gajenje energetskih useva i biljaka“, koja će biti izrađena na osnovu rezultata podizanja i praćenja eksperimentalnih plantaža miskantusa, vrba i topola, osnovanih na području Slovačke i Srbije. Projekat bilateralne saradnje predstavlja adekvatan nastavak i nadogradnju aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta tehnološkog razvoja TR20208 „Bioracionalno korišćenje i ekoremedijacija zemljišta gajenjem biljaka za industrijsku proizvodnju“.  13.03.2010.

  FUTURA MEĐU ORGANIZATORIMA EnE10

  Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ Univerziteta „Singidunum“ je jedan od organizatora Šeste regionalne konferencije „Životna sredina ka Evropi – EnE10“, koja će biti održana 7. i 8. juna 2010. godine u prostorijama Privredne komore Srbije. Tema prvog dana konferencije biće Zeleno obrazovanje, dok će tokom drugog dana biti predstavljeni radovi na temu Zelena ekonomija.  

  Vodeći organizatori konferencije su Ambasadori životne sredine i Privredna komora Srbije, a svoje predstavnike u odborima konferencije imaju i Ministarstvo prosvete RS, Ministarstvo odbrane RS, Ministarstvo spoljnih poslova RS, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja RS, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Univerzitet UNION i Univerzitet EDUCONS.

  Predstavnik Fakulteta „Futura“ u Naučno-recenzentskom odboru konferencije je Dr Jelena Milovanović, dok Daniela Cvetković učestvuje kao član Organizacionog odbora. Prvi poziv za konferenciju, registracioni formular i uputstvo za pripremu radova možete preuzeti ovde.
   
  Poziv za učešće na EnE10
  Registracioni formular
  Uputstvo za pripremu radova  09.03.2010.

  UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI

  Međunarodna konferencija pod nazivom „Šumski ekosistemi i klimatske promene“ održana je 9. i 10. marta 2010. godine u Beogradu, u organizaciji Instituta za šumarstvo Beograd, Međunarodne unije istraživačkih organizacija u šumarstvu (IUFRO) i Evropskog instituta za šumarstvo (EFI).

  Prof. dr Gordana Dražić i Doc. dr Jelena Milovanović, kao predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ Univerziteta „Singidunum“, učestvovale su na konferenciji sa originalnim naučnim radom pod nazivom „Forest lands valorization possibility through fast growing energy crop Miscanthus x giganteus cultivation“, koji prikazuje mogućnosti i opravdanost uzgajanja energetskog useva Miscanthus x giganteus na ostalom šumskom zemljištu slabijeg kvaliteta.

  Istraživanja predstavljena u ovom radu realizovana su u okviru aktivnosti na projektu TR20208 „Bioracionalno korišćenje i ekoremedijacija zemljišta gajenjem biljaka za industrijsku preradu”, podržanom od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.  03.03.2010.

  DEGRADIRANI PROSTORI REPUBLIKE SRBIJE

  Istraživačko-razvojni centar Fakulteta za primenjenu ekologiju – Futura započeo je realizaciju projekta „Degradirani prostori Republike Srbije – identifikacija, modelovanje i ERM plan“, koji će sufinansirati Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Realizacija projekta će trajati 9 meseci.

  Partneri projekta su Regionalni ERM centar iz Paraćina, LIMNOS – kompanija za primenjenu ekologiju (Slovenija), SENES Consultants Ltd (Kanada) i Univerzitet u Mariboru (Međunarodni centar za ekoremedijaciju). Rukovodilac projekta je Prof. dr Gordana Dražić, dekan Fakulteta za primenjenu ekologiju, a koordinator projekta je Mr Borislav Vulić. Članovi projektnog tima su eminentni eksperti iz različitih oblasti, čime je obezbeđen neophodan multidisciplinarni pristup realizaciji projekta.

  Cilj projekta je izrada ekološkog informacionog sistema (EIS) degradiranih prostora Republike Srbije, kao i predlog mera ekoremedijacije (EMR plan). U okviru projekta biće organizovana međunarodna konferencija „Degradirani prostori i ekoremedijacija“, koja će okupiti strane i domaće stručnjake iz oblasti šumarstva, geologije, poljoprivrede, prostornog planiranja, upravljanja otpadom i sl. Projektne aktivnosti će obuhvatati prikupljanje i analizu postojećih podataka, terenski rad, formiranje baze podataka i numeričko modelovanje procesa i oblika degradacije, koje će biti relizovane kroz nekoliko faza. Ovaj integralni program rezultiraće publikovanjem sintezne studije, koja će sadržati sve podatke do kojih će doći članovi projektnog tima.  03.03.2010.

  SAOPŠTENJE

  U četvrtak 4. marta 2010. godine, delegacija rukovodilaca sektora Elektroprivrede Srbije, na čelu sa g. Mihailom Gavrićem direktorom Sektora za upravljanje životnom sredinom za celu Elektroprivredu Srbije, biće u radnoj poseti Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura.

  Tom prilikom gosti će, u okviru jednočasovnog predavanja, predstaviti aktivnosti i projekte koji se u okviru Elektroprivrede Srbije sprovode na polju zaštite i očuvanja životne sredine, kao i osnovne zakonske obaveze i pravce razvoja u narednom periodu. Nakon predavanja održaće se okrugli sto o mogućnostima intenziviranja saradnje na projektima zaštite životne sredine, sa prezentacijom predloga konkretnih projekata, na kojem će osim stručnjaka iz Elektroprivrede Srbije i sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, prisustvovati i pozvani istaknuti domaći stručnjaci iz šire oblasti procesa i uređaja za praćenje i zaštitu životne sredine.

  Imajući u vidu značaj ovog skupa, pozivamo sve saradnike i prijatelje Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, kao i zainteresovane studente master i osnovnih studija da, 4. marta 2010. godine u 11 sati, prisustvuju predavanju u velikoj sali Fakulteta.  18.02.2010.

  PREDAVANJE ASISTENTA SLOBODANA SPASIĆA NA MEĐUNARODNOM SEMINARU

  Mr Slobodan Spasić, asistent na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, održao je 11.02.2009. godine predavanje na temu „Ekološka etika i ljudska prava pred globalnim izazovima budućnosti’’ na međunarodnom seminaru pod nazivom „Youth Facing Global Challenges for Sustainable and Peaceful Future“, koji je u organizaciji Volonterskog centra Vojvodine održan u Sremskim Karlovcima od 07-15. februara 2009. godine.

  Seminar je organizovan u okviru GAIA grupe – SCI tematske grupe za održivost i klimatske promene, i obuhvatio je teme kao što su: klimatske promene i biodiverzitet, klimatske promene i prirodni resursi, ekološki otisak, klimatski pregovori i uloga civilnog društva, uticaj klimatskih promena na ljudsko društvo (migracije, ljudska prava), transformacija kultura – od konzumerizma ka održivosti, permakultura i ekosela, itd.

  Na seminaru je učestvovalo 30 aktivista i aktivistkinja iz Poljske, Italije, Rusije, Nemačke, Francuske, Španije, Hrvatske, Makedonije, Albanije i Srbije.


  19.01.2010.

  SUPERNATURAL predstavlja: Predavanje Edouarda Francoisa

  U sklopu konkursa za Supernatural Eko Paviljon, Supernatural ekološki pokret organizuje predavanje francuskog arhitekte Edouard Francois, na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, 04. Februara u 18h.

  Edouard Francois je jedan od  vodecih svetskih protagonista zelene/održive arhitekture na međunarodnoj sceni. Njegov rad se fokusira na koncept, kontekst, upotrebu, ekonomiju i ekologiju, sledeći tendencije održivog razvoja.

  Evropski tim ”Edouard Francois” arhitekata i urbanista, sa sedištem u Parizu, osim na polju arhitekture, aktivan je i u oblasti pejzažne arhitekture kao i grafičkog dizajna.

  Francois je postao poznat javnosti 2000. godine sa projektom "zgrada koja raste".

  Projekti koji zatim slede su: cvetni toranj u Parizu (zgrada, na obodu javnog parka, potpuno „obučena” u beli bambus) kao i hotel Fouquet's Barrière, na Jelisejskim poljima.

  Supernatural, koji slavi Dan Planete Zemlje, je ekološki pokret koji  ima za cilj da podigne ekološku svest ljudi u Srbiji. Pokret podrazumeva i rad na konkretnim ekološkim i umetničkim projektima koji doprinose održivom razvoju Srbije, očuvanju i unapređenju životne sredine.

  Kroz arhitektonski konkurs i radionicu, Supernatural ima nameru da obrazuje nove generacije arhitekata u Srbiji na temu održivog razvoja, primenjene ekologije i zelene arhitekture.

  Linkovi:
  www.supernaturalfest.com
  www.edouardfrancois.com